Μεθοδεύσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και Κυβέρνησης καταγγέλλει το ΑΚΕΛ τόσο σε ότι αφορά την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την 56η έδρα που αυτή τη στιγμή παραμένει ορφανή, όσο και με αφορμή αυτό την παραμονή τελικά της βουλής με 55 βουλευτές.

Όπως υπέδειξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, με την μη έγκριση της πρότασης νόμου με παράλληλη τροποποίηση του συντάγματος, η οποιαδήποτε αλλαγή γίνει από τη Βουλή με την έγκριση της πρότασης νόμου την ερχόμενη Τετάρτη θα μπορεί είτε να αναπεμφθεί από τον ΠτΔ, είτε να αναφερθεί ξανά στο ανώτατο και να κριθεί ως αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα η Βουλή να παραμείνει να λειτουργεί με 55 βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, οι ενέργειες τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις τους για την ανάγκη συναίνεσης.

Η Πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην έκτακτη ολομέλεια της βουλής με τις θετικές ψήφους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι το κόμμα απορρίπτει την πρόταση δεδομένης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γιατί παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναδρομικότητας και γιατί θεωρεί ότι δεν υφίσταται νομοθετικό ή συνταγματικό κενό στην όλη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να υπερψηφίσει την πρόταση, νοουμένου ότι θα ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις και δεν θα φωτογραφίζει την έδρα της Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης επέμεινε ότι ανεξάρτητα αν θα εγκριθεί η πρόταση νόμου, η ευθύνη είναι αποκλειστικά στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία θα μπορούσε, αφού συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ, να προκηρύξει ήδη εκλογές για πλήρωση της έδρας.

Στην συνεδρία παρέστη ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα παρέμεινε σε απραξία όταν, πρόσθεσε, ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε δημόσια υπέρ την επαναληπτικής εκλογής.

Παράλληλα, διερωτήθηκε πως θα υπάρξουν συναινέσεις για οποιοδήποτε θέμα στο μέλλον, όταν για αυτό το θεσμικό ζήτημα δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

Εξ άλλου στην Επιτροπή άρχισε η συζήτηση των προτάσεων νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, όπου διαφάνηκε ότι τα κόμματα που κατέθεσαν τις προτάσεις επιμένουν στις απόψεις τους και δεν υπαναχωρούν.