Μεθοδεύσεις κύκλων του Υπουργείου Μεταφορών καταγγέλλουν οι οδηγοί

Καταγγελίες προσωπικού ΟΣΕΑ για τη νέα σύμβαση δημοσίων συγκοινωνιών

Μεθοδεύσεις κύκλων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για παράδοση των δημοσίων συγκοινωνιών σε ξενόφερτες εταιρείες και δημιουργία μονοπωλίου, κατήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου.

Η Συντονιστική Επιτροπή των περίπου 150 εργαζομένων στον ΟΣΕΑ παρέθεσε χθες διάσκεψη Τύπου στην οποία άφησε σκιές για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν τονίζοντας ότι η παράδοση του 75% των δημοσίων συγκοινωνιών σε μια μόνο κοινοπραξία δημιουργεί ανασφάλεια και διαταράσσει την εργατική ειρήνη.

Οι εργαζόμενοι δεν έκρυψαν τους φόβους τους για το καθεστώς εργοδότησης υπό τον νέο ανάδοχο, παραπέμποντας σε νεοφιλελεύθερες πρακτικές της ισπανικής εταιρείας στις δημόσιες συγκοινωνίες στη Μάλτα.

Φόβοι από τους εργαζομένους 

«Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας τους έχουν ακυρώσει τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων -αφού κατέχουν μονοπωλιακά την αγορά- βάζοντας μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων μειώνοντάς τους μέχρι και 40%! Αποτέλεσμα, οι ντόπιοι επαγγελματίες οδηγοί να μείνουν άνεργοι ή να αναζητήσουν σε άλλους κλάδους δουλειά και η εταιρεία να αναζητεί οδηγούς από τρίτες χώρες, όπως Νεπάλ και Πακιστάν, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκτέλεση των δρομολογίων», σημείωσαν.

Προειδοποίησαν επίσης ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των ωφελημάτων είναι αδιαπραγμάτευτα, τονίζοντας ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την πρόνοια για αναγκαστική διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού με τους υφιστάμενους εργασιακούς όρους μόνο για ένα χρόνο. «Δεν πρόκειται να γίνουμε έρμαιο στα χέρια κανενός. Ούτε κοινοπραξίας, ούτε υπουργείου, ούτε όμως και των συντεχνιών αν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», διεμήνυσαν. Εξέφρασαν επίσης εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη ενώπιον της οποίας βρίσκεται η προσφυγή του ΟΣΕΑ.

ΑΚΕΛ Αμμοχώστου: Καλές δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και διασφάλιση των εργαζομένων

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες δημόσια το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου τονίζοντας την ανάγκη λειτουργίας σύγχρονων δημοσίων συγκοινωνιών, ταυτόχρονα όμως με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Η δημιουργία και η λειτουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών συγκοινωνιών με στόχο την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού είναι υψίστης σημασίας για το ΑΚΕΛ. Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου τόσο το κοινό, όσο και οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στην τουριστική βιομηχανία αξιοποίησαν σε σημαντικό βαθμό τις δημόσιες συγκοινωνίες από τον ΟΣΕΑ προς εξυπηρέτησή τους.

Το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα είναι η προσφυγή στα δικαστήρια για τις νέες προσφορές και συμβάσεις, λόγω της αμφισβήτησης της κατακύρωσης των προσφορών. Κύριο μέλημά μας είναι τόσο η εξυπηρέτηση του κοινού όσο και η διασφάλιση των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών και ευελπιστούμε στη σύντομη επίλυση του όλου θέματος», τονίστηκε σε ανακοίνωση.

Τάσος Περδίος