Μεθοδεύσεις για τροποποίηση συγκλίσεων – «O Πρόεδρος να λάβει υπόψη την πρόταση ΑΚΕΛ»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να λάβει υπόψη την πρόταση ΑΚΕΛ

 

Όλο και περισσότεροι ζητούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να διανύσει κάποια απόσταση με το σκεπτικό ότι πρέπει να σωθεί το γόητρο της τουρκικής πλευράς. Γίνονται νύξεις για τροποποίηση υφιστάμενων βασικών συγκλίσεων σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό αποκάλυψε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αρνούμενος ωστόσο να κατονομάσει ποιοι συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και για ποιες συγκλίσεις γίνεται λόγος. Ο ίδιος κάλεσε τον Πρόεδρο να αντιληφθεί πως «αν ο ίδιος συνεχίσει να ανοίγει συγκλίσεις, δίνει αφορμές στην τουρκική πλευρά αλλά και σε άλλους να πράττουν το ίδιο». Όπως τόνισε ο Άντρος Κυπριανού, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για το Κυπριακό «η πιο αποτελεσματική ασπίδα μπροστά στις μεθοδεύσεις που σύντομα θα βρούμε μπροστά μας είναι ακριβώς η αταλάντευτη εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις συγκλίσεις και ταυτόχρονα, αν και όταν έρθει η ώρα, η υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων αποκλειστικά και μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο πρέπει να σώσουμε και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Γκουτέρες σε τετραγωνισμό του κύκλου στην πολιτική, ο Α. Κυπριανού είπε ότι το ερμηνεύει ως αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ πως το Κυπριακό είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, παρόμοια όμως με αυτό προβλήματα λύθηκαν στο παρελθόν, και μπορεί κι αυτό. Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, «δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε άλλο από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καθορίζουν το πλαίσιο λύσης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε την εκτίμηση πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, εάν οι συνθήκες παραμένουν ως έχουν και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαφυλάξει ως «κόρη οφθαλμού» το πλαίσιο Γκουτέρες, να μην υπαναχωρήσει από συγκλίσεις και να είναι πειστικός και συγκεκριμένος στις θέσεις που διατυπώνει. Αποκάλυψε ότι η ΕΕ άσκησε πιέσεις στα ΗΕ για την πραγματοποίηση της τελευταίας συνάντησης στη Γενεύη «στην προσπάθειά της να διατυπώσει θετικά δεδομένα» για τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία.

Ασπίδα μας το πλαίσιο και οι συγκλίσεις

Η πιο αποτελεσματική ασπίδα μπροστά στις μεθοδεύσεις που σύντομα θα βρούμε μπροστά μας είναι ακριβώς η αταλάντευτη εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις συγκλίσεις και ταυτόχρονα, αν και όταν έρθει η ώρα, η υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων αποκλειστικά και μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο πρέπει να σώσουμε και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, διαμήνυσε ο Α. Κυπριανού.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπόψη τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και «μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν». Εαυρωτηθείς για την πρόταση Τατάρ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτή απορρίφθηκε από τον ΓΓ και το ΣΑ, οι οποίοι μαζί με την ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι λύση δύο κρατών δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή.

 

Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ προς τη διεθνή και την τ/κή κοινότητα

Πρωτοβουλίες προς τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με στόχο να ανατραπούν οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και να επανέλθει το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση λύσης, θα αναλάβει το ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντώντας σε ερώτηση, λόγω των βουλευτικών εκλογών οι δράσεις με την τ/κ κοινότητα θα γίνουν μετά. Ήδη είχε συζήτηση γι’ αυτό με τα κόμματα ΡΤΚ και ΚΚΔ, με εκπροσώπους των οποίων είχε συναντηθεί στη Γενεύη.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση που προκάλεσε στην τ/κ κοινότητα η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στις 97.000 Τ/κ που έχουν διαβατήριο της ΚΔ, ο Α. Κυπριανού είπε ότι «πολύ λανθασμένα ο κ. Αναστασιάδης έχει ανοίξει αυτό το θέμα. Οι Τ/κ είναι πολίτες της ΚΔ, έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της ΚΔ».

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις που το έπραξαν ήταν υποχρεωμένες, πρόσθεσε. Οι συζητήσεις που διεξάγονται στα κατεχόμενα δείχνουν το μέγεθος της υποκρισίας κάποιων Τ/κ πολιτικών, όπως ο κ. Τατάρ, σημείωσε. Περαιτέρω σημείωσε πως ο Πρόεδρος έπρεπε να ξεκαθαρίσει πως δεν εννοούσε ότι είναι μεμπτό οι Τ/κ να έχουν διαβατήριο της ΚΔ, αλλά ότι απαντούσε στον κ. Τατάρ.

 

Νίκη Κουλέρμου

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.