Το κίνημα #MeToo αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μέσω του κινήματος #MeToo οι επιζώντες από σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλικό εκφοβισμό, κακοποίηση, βία ή παρενόχληση συνδέθηκαν και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Έχει γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα που πυροδότησε σημαντικές αλλαγές.
Πως ξεκίνησε το κίνημα #MeToo
Η φράση #MeToo ξεκίνησε από την Tarana Burke στη Νέα Υόρκη το 2006 μετά την συνομιλία που είχε με ένα 13χρονο κορίτσι, που της μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε στα χέρια του φίλου της μητέρας της. Στόχος της ήταν να ενδυναμώσει τις γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική βία, λέγοντας τους ότι δεν ήταν μόνες, ότι υπάρχουν και άλλες γυναίκες που είχαν υποστεί την παρόμοιες καταστάσεις αν όχι ίδιες.
Το κίνημα άρχισε να κερδίζει την προσοχή όταν το 2017, ο δημοσιογράφος Ron Farrow, με τη βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο κατηγορώντας τον παραγωγό Harvey Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση. Οι ηθοποιοί, η Ashley Judd και η Rose McGowan ήταν άφοβα φωνητικές για τις ενέργειες του Weinstein, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς άλλους να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
Η ηθοποιός Alyssa Milano ήταν ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποίησαν το hashtag #MeToo στα social media της ενώ δεν γνώριζε την προέλευση του. Συγκεκριμένα είπε στους followers της «If you’ve been sexually harassed or assaulted write «me too» as a reply to this tweet.» Μετά το tweet της Milano περισσότεροι από 66.000 χρήστες απάντησαν. Το tweet ξεκίνησε ένα διαδικτυακό παλιρροϊκό κύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι γυναίκες πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις ιστορίες τους για παρενόχληση και κακοποίηση – χρησιμοποιώντας το hashtag #MeToo. Το κίνημα μεταδόθηκε και στο Facebook, όπου περίπου 4,7 εκατομμύρια χρήστες μοιράστηκαν 12 εκατομμύρια δημοσιεύσεις σε λιγότερες από 24 ώρες.
Η ίδια η Milano δεν γνώριζε πως η Burke ήταν η πρώτη που είχε χρησιμοποιήσει τον όρο #MeToo αλλά μέσα σε λίγες μέρες αφότου ενημερώθηκε για τον ακτιβισμό της Burke, η ηθοποιός πήγε στο Good Morning America για να δείξει δημόσια υποστήριξή της και έδωσε τα εύσημα στην Burke.
Κύπρος και Ελλάδα
Λίγα χρόνια μετά, το κίνημα έφτασε στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Στην Ελλάδα η γνωστή και διακεκριμένη αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου έκανε την αρχή και μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί σε νεαρή ηλικία, από μεγαλοπαράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Μερικές μέρες αργότερα, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, μέσα από το MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη», κατήγγειλε τον συνάδελφό της, Γιώργο Κιμούλη για λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία, κατά τη διάρκεια παράστασης που πρωταγωνιστούσαν. Ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες εναντίον του γνωστού ηθοποιού από, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φαίη Ξυλά και Κατερίνα Γερονικολού.
Στην Κύπρο την αρχή έκανε η κορυφαία αθλήτρια σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου. Είχε μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη κατ’ επανάληψη από μεγαλοπαράγοντα στον χώρο του αθλητισμού: Το 2018 σε εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου και τέλη του 2020 πάλι στην κ. Μιχαηλίδου, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Γυναίκα της Κύπρου».
Σε μια δική της προσωπική εξομολόγηση αναφορικά με περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, που βίωσε σε νεαρή ηλικία στον κόσμο του θεάτρου, δημοσίευσε και η γνωστή ηθοποιός Χριστιάνα Αρτεμίου. «Βίωσα σεξουαλική παρενόχληση στα 25 μου από μεγάλο σε ηλικία και φτασμένο ηθοποιό. Περίμενα στα παρασκήνια για να βγω στη σκηνή. Ήρθε από πίσω μου, μου ψιθύρισε στο αυτί και έβαλε το χέρι του μέσα στη φούστα μου. Σοκαρίστηκα».
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο ακολούθησε πλήθος καταγγελιών. Οι άνθρωποι μέχρι σήμερα συνεχίζουν να μοιράζονται τις ιστορίες τους με το hashtag #MeToo σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Ένα κίνημα που ξεκίνησε από μία άλλη ήπειρο έδωσε φωνή σε πλήθος γυναικών αλλά και αντρών, σε πολλές χώρες στον κόσμο.
Η υπενθύμιση ύπαρξης του κινήματος #MeToo κρίνεται απαραίτητη. Όπως απαραίτητη κρίνεται η ενθάρρυνση των ατόμων που βίωσαν τέτοιου είδους περιστατικά να μιλήσουν ώστε οι θύτες να αντιμετωπίσουν τις ανάλογες συνέπειες και να τιμωρηθούν.
Ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσεις.
