Μετωπική σύγκρουση στις δημόσιες μεταφορές – Αποκοπές θανάτου για τις εταιρείες και «αιτία πολέμου» για τους εργαζομένους

Ανώμαλες διαδρομές στις δημόσιες μεταφορές με έντονες μετωπικές συγκρούσεις θα πρέπει να αναμένονται με την πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να διεκδικήσει από τις εταιρείες, μέσα από αποκοπές ή άλλως πώς, την επιστροφή υπερπληρωμών.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από τις εταιρείες σαν «θηλιά στο λαιμό που οδηγεί σε οριστικό θάνατο», ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές, μετά και τις χθεσινές αναφορές της Υπουργού Μεταφορών, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε σχετική δήλωσή της η κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά από απόφαση της Επιτροπής Κρίσης Διαφορών, στην οποίαν είχε παραπεμφθεί πριν από περίπου ένα χρόνο το θέμα με το αμφισβητούμενο ποσό υπερπληρωμών που υποστήριζε το κράτος ότι οφειλόταν σε αυτό από τις εν λόγω εταιρείες.

Θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα προς το κράτος και έχουμε προτείνει κάποιους τρόπους στις ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες σύντομα θα λάβουν σχετική επιστολή ώστε να γίνονται κάποιες αποκοπές μηνιαίως από την κυβερνητική συνεισφορά, και έτσι μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις τους να καταστεί κατορθωτό να πληρωθούν τα οφειλόμενα προς το κράτος, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ανοικτοί και τους προτρέπουμε και τους καλούμε να έρθουν με αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε εάν δεν επιθυμούν να τους αποκόπτεται ένα ποσό ή στο ύψος του ποσού που προτείνουμε εμείς, να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι για την αποπληρωμή».

Η κ. Αναστασιάδου ανέφερε επίσης ότι στο διάστημα μέχρι τον Ιούλιο του 2020 που λήγουν οι συμβάσεις των εταιρειών, το Υπουργείο θα προκηρύξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες διεθνή διαγωνισμό για τις νέες συμβάσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2020.

 

Αγανάκτηση από τους εργαζόμενους

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους στις έξι εταιρείες δημόσιων μεταφορών έντονη αγανάκτηση, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και χρόνια και οι συντεχνίες είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα το Υπουργείο ότι θα έπρεπε να πάρει μέτρα.

«Δεν θα ανεχτούμε να θυματοποιηθεί κανένας υπάλληλος των εταιρειών και δεν θα αποδεκτούμε οποιαδήποτε ρύθμιση η οποία θα αφήνει εκτός τους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Χαραυγή» εκπρόσωπος της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, υποδεικνύοντας την υποχρέωση του κράτους να παρέχει την υπηρεσία των δημόσιων μεταφορών και στους εργαζόμενους και στους μαθητές και να μεριμνήσει να πληρώνει γι’ αυτή την υπηρεσία. Προκαλέσαμε στο παρελθόν να αναλάβουν οι ίδιοι αυτή την υπηρεσία εφόσον πληρώνουν γι’ αυτή την υπηρεσία.

«Το πώς θα τα βρουν με τις εταιρείες είναι θέμα δικό τους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για Σχέδιο Β’ του Υπουργείου «αν αύριο δικαιωθεί ότι έγιναν υπερπληρωμές, οπότε και δεν θα δίνουν λεφτά στις εταιρείες». Από πλευράς των εταιρειών, μας αναφέρθηκε, θα αναμένουν την επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Υπουργείου και στη συνέχεια θα εκφράσουν τις δικές τους απόψεις και εκτιμήσεις.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.