Μετωπική σύγκρουση Τουρκίας – κατεχομένων για μαθήματα κορανίου

Συνεννόηση Οκτάι με Τατάρ και Σανέρ ότι δεν θα υπάρξει διακοπή και θα συνεχιστούν τα μαθήματα

 

Οι θρησκευτικές αξίες στην κατεχόμενη Κύπρο δεν μπορούν να αφεθούν στο «έλεος» μιας συντεχνίας (σ.σ. τ/κ δικηγορικό σύλλογο) που προχώρησε τόσο πολύ που να χαρακτηρίζει την Τουρκία κατοχική δύναμη, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι».

Ο κ. Οκτάι, αναφερόμενος στην απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα σε σχέση με τα μαθήματα κορανίου, είπε ότι η ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης κατά τις πρώτες μέρες του Ραμαζανιού «δεν είναι καλοπροαίρετη» ως χρονική συγκυρία. Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, είπε ακόμα ότι ως αποτέλεσμα «έντονων διαβουλεύσεων» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ και τους ενδιαφερόμενους «υπουργούς» ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή και θα συνεχιστούν τα μαθήματα κορανίου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται «νομική ρύθμιση» για να διασφαλιστεί αυτό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν θα υπάρξει πλέον ομοσπονδία και παρόμοιες λύσεις στην Κύπρο και ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν μια λύση στη βάση δύο ίσων κοινοτήτων, δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

Το ψευδοκράτος δεν είναι Γαλλία, όμως στο πλαίσιο της κοσμικότητας δεν είναι και Τουρκία, είπε σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Κουτρέτ Οζερσάι μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι». Αναφερόμενος και στο Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι είπε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα ενός κράτους, σημειώνοντας ότι «αν θέσουμε στο τραπέζι στη Γενεύη τη λύση δύο κρατών που διακηρύττουμε και υποστηρίζουμε, υποχρεούμαστε να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτό το κράτος είναι χωριστό κράτος και ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τη δική του βούληση».

Ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η τ/κ πλευρά να επιδείξει σταθερή στάση στην επικείμενη ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη. Σε δηλώσεις στον παράνομο Μπαϊράκ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για μια ομόσπονδη διευθέτηση στην Κύπρο. «Αυτό που είναι σημαντικό στη Γενεύη είναι η ικανότητα της τ/κ αντιπροσωπείας να παραμείνει σταθερή», είπε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.