Μέτωπο αντιπολίτευσης για πάταξη διαπλοκής και διαφθοράς

Έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση και ζήτησαν την παραίτηση Αναστασιάδη

Παραίτηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ζήτησαν εκ νέου χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Διατήρησαν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο της ψήφισης από τη Βουλή σχεδίου απόφασης, το οποίο θα καλεί την Κυβέρνηση σε παραίτηση. Στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής έγινε για μια ακόμα φορά έντονη συζήτηση σχετικά με τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις τα τελευταία χρόνια επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της απόφασης της Κομισιόν να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, αλλά και της έντονης κατακραυγής τόσο από θεσμούς της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία τέθηκε προς συζήτηση σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, το οποίο στόχευε κυρίως στην άσκηση πίεσης για παραίτηση της Κυβέρνησης, όπως ανέφεραν οι εισηγητές της πρότασης (Γιώργος Περδίκης και Άννα Θεολόγου). Μάλιστα ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να αδράξει την ευκαιρία και τάχθηκε υπέρ, προσδοκώντας στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις βαρύτατες ευθύνες τις οποίες φέρει η Κυβέρνηση.

Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (26-30) αφού, όπως επεσήμαναν πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση της Βουλής δεν θα βοηθήσει στην πάταξη των φαινομένων της διαφοράς και της διαπλοκής που πηγάζουν από πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης. Αντίθετα ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα φαινόμενα, αφού θα χαθεί το εργαλείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι «έχουμε ευθύνη έναντι της κοινωνίας για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ έχει ανακηρύξει την Κύπρο πρωταθλήτρια στην αύξηση της διαφθοράς για τα χρόνια 2014-18, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση. Υπενθύμισε ακόμη το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια αλλά και πολλές υποθέσεις οι οποίες προηγήθηκαν και οι οποίες παρουσιάστηκαν σαν «τυχαία» γεγονότα από την Κυβέρνηση, όπως η εμπλοκή στενών συγγενών του Αναστασιάδη σε αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια που εγκρίθηκαν σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες προήδρευσε ο Αναστασιάδης, η ιστορία με τους συμπέθερους του Αναστασιάδη πριν το κούρεμα των καταθέσεων, η εμπλοκή του γραφείου του Αναστασιάδη στην υπόθεση της Ryanair και των ΚΑ, η υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο Συνεργατισμός κτλ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπενθύμισε ότι «δεν είναι η Βουλή που πήγαινε διακοπές στις Σεϋχέλλες με τζετ μεγιστάνα ο οποίος πήρε διαβατήρια» για όλο το σόι του. Ακόμη έκανε λόγο για «κυβέρνηση διαφθοράς», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το θεσμό της Βουλής, μακριά από λαϊκισμό και σκοπιμότητες». Έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης άσκησαν επίσης τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επιχείρησε να ισοπεδώσει την εικόνα λέγοντας «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News