Μέτωπο της κυβέρνησης με 31 δήμους και κοινότητες για τα ασφαλτικά

Μαζικό «Όχι» από τρεις περιοχές για μετακίνηση των εργοστασίων από το Δάλι

Του Τάσου Περδίου


Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία μεγάλα μέτωπα ετοιμάζεται ν’ ανοίξει η κυβέρνηση με τη μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από το Δάλι σε τρεις άλλες περιοχές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον εξαιρετικά δύσκολης εξίσωσης, καθώς από τη μια είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκονται σήμερα τα εργοστάσια παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, από την άλλη όμως υπάρχουν παρόμοιες αντιδράσεις και από τις τρεις περιοχές όπου έχει αποφασιστεί να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις.

Η απόφαση προνοεί μετεγκατάσταση των ασφαλτικών εργοστασίων στην Κόσιη, στην Καλαβασό και στο Μιτσερό, αλλά αναμένονται κινητοποιήσεις πολύ ευρύτερων διαστάσεων καθώς γύρω από αυτές τις κοινότητες, έχουν συνασπιστεί όλες οι γειτονικές Τοπικές Αρχές. Συνολικά, 31 δήμοι και κοινότητες στις τρεις περιοχές τάσσονται κάθετα εναντίον των κυβερνητικών αποφάσεων.

Κόσιη: Ηχηρό «Όχι» από 12 δήμους και κοινότητες


Στην Κόσιη, η κυβέρνηση σκοπεύει να μετακινήσει δύο εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου. Ούτε λίγο ούτε πολύ όμως 12 δήμοι και κοινότητες της ευρύτερης περιφέρειας έχουν διαμηνύσει ότι δεν αποδέχονται αυτή την απόφαση.

Στις 25 Αυγούστου 2020 δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση την οποία υπέγραψαν οι Δήμοι Αραδίππου, Λάρνακας, Αθηένου, Λειβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού μαζί με τις κοινότητες Ορόκλινης, Τρούλλων, Κελιών, Αγίας Άννας, Καλού Χωριού, Ψευδά και Λυμπιών καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση και προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι εκπρόσωποι των δώδεκα Τοπικών Αρχών αντιτίθενται στην απόφαση για τους εξής λόγους:

1. Η προτεινόμενη περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη από άλλες βαριές βιομηχανίες όπως το ΧΥΤΥ Κόσιης, το οποίο τώρα έχει παραφορτωθεί και με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας, παρά τη γραπτή υπόσχεση της κυβέρνησης όταν έγινε το ΧΥΤΥ ότι δεν θα έρθουν στην περιοχή απόβλητα από άλλες περιοχές. Στην ίδια περιοχή εδρεύει αποθήκη της ΑΗΚ όπου συγκεντρώνεται το παγκύπριο απόθεμα των ξύλινων πασσάλων εμποτισμένων με κρεόζωτο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που δυσχεραίνει το περιβάλλον της περιοχής.


2. Η περιοχή γειτνιάζει με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα NATURA στην επαρχία Λάρνακας, το δίκτυο «Κόσιης – Παλλουρόκαμπου».

3. Κατοικίες και οικιστικές περιοχές απέχουν την ίδια απόσταση με τις περιοχές που είναι εγκατεστημένες τώρα οι εν λόγω βιομηχανίες ασφαλτικού στο Δάλι και στο Τσέρι. Επίσης, υπάρχουν αδειούχες κτηνοτροφικές μονάδες σε μικρή απόσταση, οι οποίες θα επηρεαστούν δυσμενώς.

4. Στην περιοχή θα κατασκευαστούν μεγάλα φράγματα που στην περίπτωση επιμόλυνσής τους θα υπάρξει άμεση απειλή της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

5. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή αποδεικνύει την ύπαρξη σφοδρών ανέμων, οι οποίοι μεταφέρουν πολύ γρήγορα την κακοσμία και αέριες χημικές ουσίες της περιοχής σε γειτνιάζουσες οικιστικές περιοχές.


6. Η μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους διαμαρτυρόμενους δήμους και κοινότητες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, λόγω της σκόνης, των οσμών και των τρόπων λειτουργίας των μονάδων, επηρεάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξής τους.

Εννέα κοινότητες Βασιλικού: Άλλα μας έλεγε η κυβέρνηση το 2014

Μια εβδομάδα μετά την κοινή ανακοίνωση των 12 Τοπικών Αρχών της περιφέρειας Κόσιης, μπήκαν στο χορό των διαμαρτυριών οι εννέα κοινότητες της περιφέρειας Βασιλικού οι οποίες πήγαν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα ξεκινώντας κινητοποιήσεις με αποκλεισμό των προσβάσεων προς το Ενεργειακό Κέντρο.

Η κίνησή τους αυτή (στις 31 Αυγούστου 2020) είχε συμβολική σημασία αφού, όπως κατήγγειλαν, η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στα εννέα χωριά το 2014, όταν σε αντάλλαγμα για τη συγκατάθεσή τους στη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου και στη συγκέντρωση όλων των ενεργειακών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα μεταφερθούν εκεί άλλες βαριές βιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων ασφάλτου.


Οι κοινότητες Καλαβασού, Τόχνης, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας έχουν συνασπιστεί σε Συντονιστική Επιτροπή για οργάνωση αυτής της προσπάθειας. Όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, το 2014 οι κοινότητες είχαν δώσει συγκατάθεση για μεταφορά των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Βασιλικό υπό τον όρο να μείνουν μακριά ρυπογόνα εργοστάσια, όπως εργοστάσια αμμωνίας, ουρίας, μεθανόλης και ασφάλτου.

Ο όρος αυτός είχε γίνει αποδεκτός από τον τότε Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. «Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να διενεργήσει οποιαδήποτε μελέτη, χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να προβεί σε διαβουλεύσεις, αποφάσισε ότι εργοστάσιο ασφάλτου θα μετακινηθεί από το Δάλι και το Τσέρι στην περιοχή Καλαβασού, κάτι που εμείς δεν θα δεχθούμε ποτέ.

Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, έχουμε στη διάθεσή μας τις επιστολές, τις εισηγήσεις που υποβάλαμε και όλη την αλληλογραφία που είχαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας.

Αν είναι ετσιθελικά που η κυβέρνηση θέλει να γίνει η μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή μας, τότε εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των εννέα κοινοτήτων της περιφέρειας Βασιλικού.


Μιτσερό: Άλλα 11 χωριά δεν θέλουν ασφαλτικά

Τελευταία αλλά όχι έσχατη η περιοχή Μιτσερού όπου συνολικά 11 χωριά συμφωνούν στο ότι διαφωνούν με την κυβέρνηση και δεν αποδέχονται επ’ ουδενί τη χωροθέτηση μονάδων παραγωγής ασφάλτου.

Οι επηρεαζόμενες κοινότητες είναι Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κάτω Μονής, Μενοίκου, Αγίου Ιωάννη, Ορούντας, Αρεδιού, Καλού Χωριού Κλήρου, Αγίου Επιφανίου, Μαλούντας και Κλήρου, οι οποίες έχουν συστήσει ομάδα πρωτοβουλίας. Την περασμένη Τρίτη 26 Ιανουαρίου, η ομάδα αυτή υπέβαλε μνημόνιο προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων καταθέτοντας την ένσταση των πολιτών.

Τα βασικά επιχειρήματα είναι τα εξής:


– Αν ο πραγματικός λόγος μετακίνησης του ασφαλτικού είναι η ανθρώπινη υγεία, τότε γιατί επιλέγηκε μια κατοικημένη περιοχή; Το τεμάχιο κρατικής γης που η κυβέρνηση προτίθεται να εκμισθώσει στην εταιρεία απέχει μόνο 2 km από τις κατοικημένες περιοχές των κοινοτήτων όπου ζουν συνολικά 8 χιλιάδες άνθρωποι.

– Το περιβάλλον της περιοχής είναι ήδη βεβαρημένο εξαιτίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων των προηγούμενων χρόνων και των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων εξόρυξης λατομικών υλικών. Τον τερματισμό λειτουργίας των μεταλλείων θα έπρεπε να ακολουθήσει η αποκατάστασή τους, όπως κλείσιμο των γαλαριών, λιμνών και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

– Η τοξική κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό είναι σε όλους γνωστή. Η ρύπανση των υδροφόρων στρωμάτων και ποταμιών εξαιτίας της προηγούμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα.

– Οι λατομικές εξορύξεις στην περιοχή συνεχίζονται και αλλοιώνουν το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον. – Η δυσοσμία από τα χοιροστάσια είναι καθημερινά ανυπόφορη. Κάποια από αυτά λειτουργούν χωρίς άδειες, χωρίς επαρκή έλεγχο – για διαχείριση αποβλήτων.


– Γνωστές οι καταγγελίες για διοχέτευση στερεών και υγρών αποβλήτων σε χωράφια. Κοντά σε αυτά υπάρχουν ανοικτές λίμνες με χοιρολύματα με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτές προκαλούν.

– Στην περιοχή υπάρχουν δύο σφαγεία, ένα εκ των οποίων είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου. Οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν τη συνύπαρξη σε πολύ κοντινή απόσταση σφαγείου (τρόφιμα) και ασφαλτικού (βαριά οχληρή βιομηχανία).

– Το προβληματικό οδικό δίκτυο της περιοχής θα επιβαρυνθεί με ακόμη περισσότερα βαρέα οχήματα, θέτοντας σε κίνδυνο όσους το χρησιμοποιούν και προκαλώντας καθημερινές καθυστερήσεις. Πέρα από όλες αυτές τις «πληγές», που η ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα άφησε και αφήνει στην περιοχή, ο τόπος ξεχωρίζει για τις φυσικές του ομορφιές. Η περιοχή Μιτσερού – Αγροκηπιάς (CY2000003) έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Το σημείο πιθανής μετακίνησης του εργοστασίου ασφάλτου είναι πάρα πολύ κοντά στην περιοχή Natura, που διαθέτει 7 τύπους οικοτόπων εκ των οποίων οι 2 προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.