Μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, μόνο με αλλαγή διακυβέρνησης

Της
Παναγιώτας Αποστόλου*

 

Μέτρα υπέρ της κοινωνίας µόνο µε αλλαγή διακυβέρνησης

Ακούγοντας κανείς για τα υπερβολικά πλεονάσµατα στον κρατικό προϋπολογισµό του 2023, θα ανέµενε να προωθούνταν από την κυβέρνηση πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισµού σε καµία περίπτωση όµως δεν µεταφράζεται σε στήριξη της κοινωνίας. Τι κι αν αυτή παλεύει µε την ακρίβεια, µε τις αυξήσεις στις τιµές των βασικών αγαθών, µε την καθήλωση των εισοδηµάτων της;

Η Κύπρος το 2021 κατείχε το µεγαλύτερο ποσοστό εργαζοµένων που είχαν υποστεί µείωση απολαβών από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ένα µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Κύπριος µέσος πολίτης δεν έχει να πληρώσει για τα πιο στοιχειώδη. Αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του σε ρεύµα, νερό. Αδυνατεί να αγοράσει βασικά αγαθά. Η στέγαση έχει γίνει εφιάλτης για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους νέους και τους φοιτητές. Ειδικά η νέα γενιά, είναι η πιο αδικηµένη µερίδα της κοινωνίας, αφού ζει µέσα σε µια κατάσταση αβεβαιότητας για το µέλλον, χωρίς να µπορεί να οικονοµήσει και να επενδύσει σε µια αξιοπρεπή διαβίωση.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, για άλλη µια χρονιά, περιορίστηκε στα ελάχιστα για στήριξη των ευάλωτων οµάδων πληθυσµού, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Πολλές οι δεσµεύσεις, αλλά στην πράξη πολύ λίγα έγιναν και φέτος. Ανεκπλήρωτες δεσµεύσεις για εκσυγχρονισµό σηµαντικών νοµοθεσιών, ανεκπλήρωτες δεσµεύσεις για αναθεώρηση επιδοµάτων ευάλωτων οµάδων. Προβλέψεις για έργα που στο τέλος δεν υλοποιούνται. Στεγαστικά σχέδια σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που δεν επιτρέπουν στους πολίτες και ειδικά στους νέους να έχουν ουσιαστική πρόσβαση, λόγω των κριτηρίων και της γραφειοκρατίας που απαιτούνται.

Λύσεις υπάρχουν και σίγουρα δεν είναι τόσο πολύπλοκες όσο κάποιοι θέλουν να τις παρουσιάζουν. Το κράτος πρώτιστα έχει την ευθύνη µε στρατηγικό σχεδιασµό να στηρίζει οµάδες πληθυσµού που το έχουν ανάγκη. Μεταξύ άλλων: Προγράµµατα δανειοδότησης των νέων µε φθηνά επιτόκια που δεν θα ξεπερνούν το ρυθµό αύξησης των µισθών. Προγράµµατα στέγασης στα αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο. Μέτρα για αντιµετώπιση της ακρίβειας. Στήριξη των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες και τις παράνοµες χρεώσεις των τραπεζών. Αποκατάσταση των συντάξεων και κατάργηση του πέναλτι 12% σε όσους επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στα 63 χρόνια. Στήριξη σε νοικοκυριά για να αντιµετωπίσουν το κύµα ακρίβειας. Στήριξη µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Αναπροσαρµογή των επιδοµάτων που έµειναν στάσιµα από το 2014.

Άλλες χώρες της Ε.Ε. εφάρµοσαν πολιτικές για ανακούφιση της κοινωνίας από την ακρίβεια. Στην Κύπρο όµως οι κυβερνώντες δεν θέλουν να υιοθετήσουν ανάλογα µέτρα. Η κυβέρνηση αρνείται να παρέµβει µε µέτρα στήριξης της κοινωνίας, την ώρα που δεν έχει κανέναν ενδοιασµό να στηρίξει τους λίγους έχοντες και τον πλούτο.

Πώς λοιπόν οι πολίτες να περιµένουν µέτρα ανακούφισης; Μόνο µε την αλλαγή διακυβέρνησης στις επικείµενες προεδρικές εκλογές. Ο κάθε σκεπτόµενος πολίτης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ο ∆ΗΣΥ να κυβερνά για τρίτη θητεία ή αν θα στηρίξει την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου µε προοδευτική πορεία πλεύσης. Έχει την επιλογή και αυτήν πρέπει να στηρίξει.

* Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λεµεσού, Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.