Μετρά ασφάλειας στην εργασία τους ζητούν οι νοσηλευτές

Επαναφέρουν το πάγιο αίτημα μετά το νέο περιστατικό βίας κατά συναδέλφου τους

 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και επί 24ώρου βάσεως προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, έγιναν για μια ακόμα φορά αντικείμενο απαράδεκτης συμπεριφοράς και μάλιστα από πολίτη τον οποίο έτρεξαν να βοηθήσουν με τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν.

Θύμα μιας τέτοιας αντιμετώπισης υπήρξε νοσηλευτής συνοδός ασθενοφόρου, ο οποίος κατέληξε ο ίδιος στο νοσοκομείο μετά από γροθιές που δέχτηκε ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει 24χρονο τουρίστα, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε γύρω στις 3:30 χθες τα ξημερώματα σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού.

Η Αστυνομία είχε κληθεί να επιληφθεί της περίπτωσης ατόμου που βρισκόταν υπό κατάσταση μέθης και είχε ξεσηκώσει ολόκληρη την περιοχή με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι περίοικοι. Μέχρι την άφιξη του περιπολικού, στην περιοχή του συμβάντος βρισκόταν ασθενοφόρο το οποίο είχαν καλέσει φίλοι του 24χρονου με σκοπό τη μεταφορά του νοσοκομείο ώστε να του δοθεί η κατάλληλη νοσηλεία και να συνέλθει.

Ο νοσηλευτής του ασθενοφόρου με τη βοήθεια και αστυνομικού, στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν τον μεθυσμένο και να τον βάλουν στο ασθενοφόρο, ο τελευταίος επιτέθηκε και άρχισε να γρονθοκοπά τον νοσηλευτή στο πρόσωπο προκαλώντας του τραύματα κυρίως γύρω από το στόμα. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, ο 24χρονος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Το νέο αυτό περιστατικό βίας εναντίον νοσηλευτή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, τις διαμαρτυρίες των οργανωμένων επαγγελματιών υγείας αφού αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο να δέχονται επιθέσεις, συχνά αιματηρές, από ασθενείς ή συγγενικά τους πρόσωπα, τόσο στη διάρκεια εξυπηρέτησης με ασθενοφόρα, όσο και στο χώρο των Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λεμεσού.

Με αφορμή και το τελευταίο συμβάν, εκπρόσωπος της συντεχνίας των Νοσηλευτών, επεσήμανε στη «Χαραυγή» ότι «δεν σηκώνει πλέον άλλη ανοχή… θα πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μέτρων για την ασφάλειά μας εν ώρα καθήκοντος, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του Κλάδου». Ειδικότερα, όπως υπέδειξε, θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι διαχείρισης των ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, αλλά και να γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα ΤΑΕΠ με ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των Πρώτων Βοηθειών και αυστηρότερο έλεγχο στους εισερχόμενους.

 

 

Καταδικάζει την επίθεση ο ΟΚΥπΥ
Τη νέα επίθεση σε βάρος νοσηλευτή καταδίκασε με σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ, επισημαίνοντας ότι «οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που καθημερινά σώζουν ζωές, είναι αδιανόητο να πέφτουν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας εν ώρα καθήκοντος». Τονίζοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά, σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτά, ο ΟΚΥπΥ θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο προσωπικό του, στηρίζοντας με κάθε τρόπο το έργο του.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy