Μέτρα κατά Covid-19: Κάποιος να τους τραβήξει τα χαλινάρια

Του Γιάννη Κακαρή

 

Την ώρα που ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού που λαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο, δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, αφού η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει -η εξάπλωση- και ξανά προς το lockdown τραβά. Διανύουμε την τρίτη περίοδο γιορτών χωρίς να μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους συγγενείς (Χριστούγεννα και δύο φορές Πάσχα), ενώ φαίνεται ότι θα περάσουμε και δεύτερο καλοκαίρι χωρίς τουρισμό και διακοπές.

Παρ’ όλ’ αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει τεράστιους αριθμούς τεστ, αλλά 13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας μόνο το 6,8% έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις. Είναι που θα επιτυγχανόταν η ανοσία της αγέλης πριν το τέλος του καλοκαιριού…

Τα τεστ είναι αναγκαία για να προληφθούν καταστάσεις, αλλά όχι για να λυθεί το πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι όλοι μπορούν να το αντιληφθούν. Ωστόσο φαίνεται ότι οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση είναι τόσο επιστημονικές, που ούτε οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι δεν μπορούν να τις εξηγήσουν.

Δεν είναι λίγες οι δημόσιες δηλώσεις των μελών της επιδημιολογικής επιτροπής που αναφέρουν ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι προτάσεις τους. Ο ίδιος ο Δρ Κωστρίκκης δήλωσε ότι «με βάση αυτά που γίνονται, φαίνεται οι ενέργειες να μην είναι στοχευμένες, ούτε μελετημένες», σημειώνοντας ότι «από αυτά που γνωρίζω, μου φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται».

Ακριβώς αυτό! Χειρίζονται την υγεία του λαού επικίνδυνα. Την ώρα που πάνε να βάλουν χέρι στα συμφέροντα της Εκκλησίας, πέφτει πάνω τους η νέμεσις του Αρχιεπισκόπου. Μετά από τα πισωγυρίσματα στα μέτρα της Μεγάλης Εβδομάδας, αποφασίστηκε να επιτρέπονται εντός των ναών 50 άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά δεν επιτρέπονται αντίστοιχα 50 άτομα σε θέατρα και παραστάσεις.

Επιτρέπεται ο κόσμος να είναι έξω από την εκκλησία, αλλά δεν επιτρέπεται μια υπαίθρια παράσταση ή μια άλλου είδους εκδήλωση. Δεν επιτρέπεται σε καφενεία, καφετέριες και ταβέρνες να λειτουργούν μόνο τον εξωτερικό τους χώρο. Επίσης επιτρέπεται να πας εκκλησία χωρίς μήνυμα για να μην το… σπαταλήσεις.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος μάς το είπε κατάμουτρα ότι έχει παρέμβει για να αλλάξουν τα μέτρα. Καμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν βλέπετε εσείς από το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο καθορίζει αποφάσεις, αλλά στην περίπτωση που του ξεφύγει κάτι, τότε μπορεί να παρέμβει και να βάλει την κυβέρνηση στη θέση της;

Σαν να μην έφτανε αυτό, μας είπε ότι θα βάλει όσους θέλει μέσα στην εκκλησία και δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Για να εκλείψουν οι διακρίσεις, προτείνω τη μετονομασία ταβερνών συλλόγων και θεατρικών σκηνών σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας. Για παράδειγμα, οι σύλλογοι των Λαϊκών Οργανώσεων μπορούν να μετονομαστούν σε «Ιερό ναό της Του Λαού Σοφίας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.