Μέτρα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς προτείνει το ΑΚΕΛ

Το συστημικό φαινόμενο της διαφθοράς και της διαπλοκής πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπογράμμισε χθες ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Χαιρετίζοντας, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ημερίδα του κόμματος με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Η δική μας πρόταση για Προοδευτικό Εκσυγχρονισμό», ο Α. Κυπριανού επέκρινε τα επικίνδυνα και απαράδεκτα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Υπογράμμισε δε ότι δεν προέκυψαν από το πουθενά, αλλά «αντιθέτως, καλύπτονταν για χρόνια από το πέπλο της σιωπηρής ανοχής».

«Οι άνεργοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που φτωχοποιούνται και κινδυνεύουν να χάσουν από εκποιήσεις τα σπίτια τους ή δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά, όπως φαΐ και εκπαίδευση, φυσιολογικά αντιδρούν έντονα σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς», πρόσθεσε. «Αυτή την αγανάκτηση την αντιλαμβανόμαστε ως λαϊκή απαίτηση. Τη μεταφράζουμε ως ευθύνη, για περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας όλων, μηδενός εξαιρουμένου», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν συνιστούν αποκλειστικά «κυπριακά» φαινόμενα, αλλά εκφράζουν τον «αξιακό μηδενισμό» που καλλιεργείται στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα παγκόσμια.

Από την άλλη, τόνισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η λάσπη στοχεύει εσκεμμένα την Αριστερά για αποπροσανατολισμό των πολιτών και εξυπηρέτηση της αυτοσυντήρησης όσων πραγματικά εμπλέκονται σε αυτά. «Γεγονός που αποδεικνύεται με την κωλυσιεργία των αρμοδίων στη διερεύνηση και κατανομή ευθυνών για το τραπεζικό σκάνδαλο. Τη σχεδόν συγκάλυψη από φορείς και ΜΜΕ της διαπλοκής στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Οταν την ίδια ώρα διαρρέουν ανυπόστατες πληροφορίες για διαπλοκή του ΑΚΕΛ, καταστρέφουν ανθρώπινες υπολήψεις και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Α. Κυπριανού ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν αρκείται στα λόγια και αντιμάχεται έμπρακτα τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, λαμβάνοντας μέτρα. Αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα του ΑΚΕΛ τονίζοντας την αναγκαιότητα να αποκατασταθεί η τρωθείσα -δυστυχώς- διαχρονική ηθική υπεροχή της Αριστεράς».

Αναγκαίες οι θεσμικές αλλαγές

Από δικής του πλευράς, ο επικεφαλής του Γραφείου Νομικών της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής Αριστος Δαμιανού, τόνισε ότι «τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής επιδιώκουμε να επιφέρουμε τέτοιες θεσμικές αλλαγές που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να δημιουργούν συνθήκες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας».

Ανέλυσε τη διαχρονική πάλη της Αριστεράς κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και επικεντρώθηκε στην επεξήγηση των πρακτικών πρωτοβουλιών και νομοθεσιών που προωθεί το κόμμα. «Οι καλύτεροι νόμοι είναι αυτοί που δεν θεσπίζονται γιατί η κοινωνία δεν τους χρειάζεται», είπε ο Α. Δαμιανού, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ, πέρα και πάνω από σημαντικές νομοθεσίες, θεωρεί ότι αυτό που προέχει είναι η αλλαγή νοοτροπίας με καλλιέργεια ηθικής και συλλογικής συνείδησης.

Ο Αρ. Δαμιανού ανέλυσε εκτενώς τις θέσεις του κόμματος για το θέμα, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι οι σχετικοί νόμοι δεν πρέπει να επιτρέπουν φακέλωμα πολιτών, ειδικά όταν για δεκαετίες το φακέλωμα αριστερών αποτελούσε συνήθη πρακτική. Ο Αρ. Δαμιανού τόνισε επίσης ότι το πολιτικό σύστημα υποφέρει από διαχρονικές παθογένειες.

Ο λέκτορας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Σταυρινίδης στη δική του παρέμβαση ανέλυσε τα ψυχικά και κοινωνικά γνωρίσματα της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.