Μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας εξήγγειλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στο Υπουργικό

Τους νέους Υπουργούς καλωσόρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τον μικρής κλίμακας ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας το έργο της κυβέρνησης ως μια εθνική προσπάθεια που συσπειρώνει δυνάμεις από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε τη σύνθεση της κυβέρνησης ως αποτελούμενη από «δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαϊκής κεντροδεξιάς ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού», ενώ υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διάψευση των δυσοίωνων προβλέψεών της ως προς την πορεία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέπτυξε τους δύο βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού για ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο πρώτος εξ αυτών αφορά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. «Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού, ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα», εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κρίσιμη παράμετρος του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι ότι το «το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος».

Ο δεύτερος άξονας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, το οποίο «αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια και σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, όσο επίσης και στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων», όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, εξαγγέλλοντας ότι το πρόγραμμα θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, απευθυνόμενο σε περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι Τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων, που έχουν στη διάθεση τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή τη μείωση επιτοκίου, την επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.

«Με συνολικό λοιπόν προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ προχωράμε στην εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο επόμενο κρίσιμο οκτάμηνο.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δείγματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας στο 18,5%, στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η υλοποίηση των κοινωνικών πυλώνων του κυβερνητικού προγράμματος προχωρά παράλληλα με την εμπέδωση της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που, σύμφωνα με τον ίδιο, «κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000».

Προτρέποντας τους Υπουργούς να παραμείνουν προσηλωμένοι στους μεγάλους στόχους τις κυβέρνησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως και στην πρόσφατη διαμάχη μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει πρόσωπα.

«[Ν]α μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για ανάγκη προοδευτικού θεσμικού μετασχηματισμού της χώρας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στην κατεύθυνση της «εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην πολιτική και τον κοινοβουλευτισμό, του εξορθολογισμού των σχέσεων εκκλησίας και κράτους και της ενίσχυσης της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε μια σειρά από προτάσεις της κυβέρνησης, γεγονός που, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μετατρέπει την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης σε ένα από τα διακυβεύματα των επόμενων εθνικών εκλογών επί του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υλοποιούμενη από την κυβέρνηση δέσμη μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών, στην οποία εντάσσονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες και η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy