Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

FILE PHOTO: People wearing protective face masks walk at Grand Bazaar as it reopens after weeks of the close doors amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Istanbul, Turkey, June 1, 2020. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Στο τραπέζι πάγωμα χρηματοδοτήσεων, επενδύσεων και της θετικής ατζέντας

 

Του ειδικού μας συνεργάτη Ευάγγελου Αρεταίου

Προς µέτρα εις βάρος της Τουρκίας, για τις έκνοµες δραστηριότητές της στην περίκλειστη πόλη της Αµµοχώστου, προσανατολίζεται η συζήτηση στις Βρυξέλλες, καθώς µετά από πρόταση του Ύπατου Αρµοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναµένεται µέσα στις επόµενες εβδοµάδες να συντάξει σχετικό έγγραφο επιλογών.

Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι επιλογές είναι πολύ πιθανό να προσανατολίζονται σε πολιτικά µέτρα και λιγότερο σε στοχευµένα µέτρα, δηλαδή κυρώσεις εις βάρος προσώπων ή εταιρειών. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, όσον αφορά το θέµα των έκνοµων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Αµµόχωστο οι επιλογές που θα παρουσιαστούν είναι πολύ πιθανόν να συµπεριλαµβάνουν µέτρα όπως πάγωµα χρηµατοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, πάγωµα επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ίσως µέχρι και πάγωµα της θετικής ατζέντας.

Τις προτάσεις συντάσσουν η ΕΥΕ∆ και η Επιτροπή, αλλά, άτυπα, όποια χώρα επιθυµεί µπορεί να συµβάλει στην προσπάθεια και στη συνέχεια οι διάφορες επιλογές θα παρουσιαστούν πιθανότατα κατευθείαν στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις. Το έγγραφο επιλογών παραµένει πάντως έγγραφο της ΕΥΕ∆ και της Επιτροπής και τον κυρίαρχο ρόλο στη σύνταξή του τον έχει η υπηρεσία.

Στην έδρα της ΕΕ σηµειώνουν ότι είναι ακόµα νωρίς για να γνωρίζει κανείς ακριβώς τι θα περιλαµβάνει το έγγραφο επιλογών, αλλά εκτιµούν ότι η απόφαση για να συνταχθεί αποτελεί ήδη ένα πρώτο µήνυµα στην Τουρκία. Όλα όµως θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών που θα ληφθούν είτε στις 15 Νοεµβρίου είτε σε κάποια µεταγενέστερη ηµεροµηνία. ∆ιπλωµατικές πηγές εκτιµούν ότι καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις θα διαδραµατίσει η στάση της Γερµανίας.

Κατά τη συζήτηση στους κόλπους των Υπουργών Εξωτερικών στην τελευταία τους συνεδρίαση στο Λουξεµβούργο, διπλωµατικές πηγές αναφέρουν ότι το κλίµα ήταν αρνητικό για την Τουρκία και ότι η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα έλαβαν ισχυρή αλληλεγγύη από τους οµολόγους τους.

Σύµφωνα µε πηγές στις Βρυξέλλες, η Ισπανία, η Εσθονία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Λεττονία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία είναι από τις χώρες που σαφώς στηρίζουν την Κύπρο στο θέµα αυτό και που επιθυµούν να προχωρήσει η διαδικασία για µέτρα εις βάρος της Τουρκίας.

Έχει επίσης διαµορφωθεί ένα ευρύτερο κλίµα στους κόλπους των Ευρωπαίων εναντίον της όποιας παραχώρησης προς την Τουρκία τόσο στο θέµα της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες όσο και στο θέµα της αναβάθµισης της Τελωνειακής Ένωσης, ζήτηµα φλέγον για την Τουρκία και την τουρκική οικονοµία σήµερα.

Σηµαντικό χαρακτηρίζουν διπλωµατικές πηγές το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε το θέµα της σύνταξης του εγγράφου επιλογών.

Έχει καταστεί σαφές στους κόλπους των Ευρωπαίων ότι η Τουρκία δεν έχει σταµατήσει τις έκνοµες κινήσεις της στην Αµµόχωστο και ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα µήνυµα. Ωστόσο εκφράζονται αµφιβολίες τόσο για το βάρος του µηνύµατος που θα δοθεί όσο και για το πώς το µήνυµα αυτό θα επιδράσει στην Άγκυρα.

Καθώς το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του µέχρι τώρα όσον αφορά το ζήτηµα νέων µέτρων εις βάρος της Τουρκίας, κανείς στις Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να προδικάσει το αποτέλεσµα των συζητήσεων ανάµεσα στους υπουργούς.

Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, η στήριξη προς τη Λευκωσία από άλλες χώρες-µέλη είναι σηµαντική, αλλά δεν υπάρχει ευρύτερη βούληση, προς το παρόν τουλάχιστον, να ανοίξει ένα µέτωπο µεγάλης σύγκρουσης µε την Τουρκία. Μέτρα όπως πάγωµα ορισµένων χρηµατοδοτήσεων θεωρούνται ενδεχοµένως τα πιο κατάλληλα αυτή τη στιγµή, καθώς δίνουν από τη µια µεριά ένα µήνυµα προς την Τουρκία, χωρίς από την άλλη να φέρνουν την Ένωση σε τροχιά µετωπικής σύγκρουσης µε την Άγκυρα.

Το βασικό ζητούµενο, σύµφωνα µε πηγές στις Βρυξέλλες, είναι σήµερα η ΕΕ να δώσει ένα µήνυµα προς την Τουρκία, µε το σκεπτικό ότι όσο η ΕΕ δεν αντιδρά, τόσο η Άγκυρα ερµηνεύει τη στάση της ΕΕ ως αδυναµία.

Αυτό που απασχολεί πολλούς στις Βρυξέλλες είναι ότι στη σηµερινή πολιτική συγκυρία η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνουν να πτοούνται ιδιαίτερα από τις όποιες αντιδράσεις της ΕΕ, πέραν από έναν εκνευρισµό που είναι διάχυτος πλέον στην Τουρκία.

∆ιπλωµατικές πηγές εκτιµούν ότι αυτό φαίνεται και από το ότι η Τουρκία συνεχίζει τη διολίσθησή της σε θέµατα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωµάτων, αγνοώντας ουσιαστικά τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ, οι οποίες είναι κάθε χρόνο και πιο αρνητικές για την Άγκυρα, όπως η τελευταία έκθεση προόδου που ανακοινώθηκε την περασµένη βδοµάδα και που θεωρείται ως η πιο δυσµενής έκθεση µέχρι σήµερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy