Μέτρα τώρα και από την ΕΕ για τη διάσωση του Αμαζονίου

Συζήτηση στην Ευρωβουλή και για την κλιματική αλλαγή

Την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του Αμαζονίου συζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεραμύνθηκε της στάσης της ΕΕ όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή αναφέροντας ότι εφαρμόζει ήδη την προοπτική της ουδέτερης οικονομίας μέχρι το 2050.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει η πρώτη μείζονα οικονομία που έχει ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, ενώ η νέα πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε την προώθηση της πράσινης οικονομίας κατά τη θητεία της. Όσον αφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, δεκάδες χιλιάδες φωτιές μαίνονται για βδομάδες στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και συζήτησαν κατά πόσο πρέπει να ληφθούν μέτρα και πόσο αυστηρά θα πρέπει να είναι. Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατακεραύνωσε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την έμμεση στήριξη μέσα από ανοχή που λαμβάνει ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι οι «πνεύμονες» του πλανήτη καίγονται και η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία σε κλιματική κρίση, οδηγώντας σε έναν οικολογικό εφιάλτη.

Υπογράμμισε ότι ο Αμαζόνιος φλέγεται λόγω οικονομικών συμφερόντων και με τη σφραγίδα των πολιτικών του Μπολσονάρο ο Αμαζόνιος θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγάλων ντόπιων και ξένων βιομηχανιών.

Οι 40.000 πυρκαγιές που προκλήθηκαν φέτος στον Αμαζόνιο δεν ήταν ατύχημα, επεσήμανε ο Γ. Γεωργίου και συμπλήρωσε ότι ήταν το αποτέλεσμα εγκληματικών πολιτικών. Γι’ αυτό, σημείωσε, πρέπει η ΕΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να σταλεί βοήθεια για τη διάσωση του Αμαζονίου, να ληφθούν άμεσα μέτρα στην ΕΕ για πρόληψη και αποτροπή της παράνομης υλοτομίας, της αυθαίρετης αποψίλωσης αλλά και της καταστροφής και πυρπόλησης των δασών.

Συνεπώς κάλεσε την ΕΕ να εξαγγείλει άμεσα τη διάθεση συγκεκριμένου κονδυλίου για αναδάσωση σε όλα τα κράτη μέλη ως ζήτημα έκτακτης ανάγκης. «Γιατί ο πλανήτης, το σπίτι μας, καίγεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε», κατέληξε. Εν τω μεταξύ τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ορίζει το νέο πλαίσιο δράσης για την προστασία και αποκατάσταση των δασών παγκόσμια.

Στο κείμενο τονίζεται ότι τα δάση φιλοξενούν το 80% της βιοποικιλότητας στην ξηρά, υποστηρίζουν το βιοπορισμό περίπου ενός στους τέσσερις ανθρώπους παγκόσμια, ενώ είναι κρίσιμης σημασίας για την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Επισημαίνεται ότι το 43% της γης της Ευρώπης καλύπτεται από δάση που έχουν διευθυνθεί μετά το 1990 μέσω προγραμμάτων αναδάσωσης και φυσικής ανάπτυξης και καλύπτουν μια έκταση του μεγέθους της Ελλάδας. Η Στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση αποτελεί το πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει τη συνοχή στις πολιτικές που αφορούν στα δάση.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι δάση συγκαταλέγονται στο μισό περίπου των περιοχών Νατούρα 2000.

Αποστολή: Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy