Μέτρα από τους τυροκόμους κατά της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ

Διάσταση απόψεων σημειώνεται μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των τυροκόμων

 

Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασιών, αφού επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες τους σχετικά με τη μη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και βιωσιμότητας του τομέα, προχωρούν από τις 5 Απριλίου οι τυροκόμοι, μετά την ενημέρωση που έτυχαν από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, σχετικά με το θέμα του χαλλουμιού.

Ο πρόεδρος των τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, δήλωσε χθες στον «Άστρα» ότι είναι δύσκολο να παραχθούν χαλλούμια με τις προϋποθέσεις που τίθενται στο φάκελο για έγκρισή του ως προϊόντος ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προσέλευσης) από την ΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεση του κλάδου στην εξέλιξη αυτή.

Είπε επίσης ότι αρκετοί από τους κτηνοτρόφους θα έχουν πρόβλημα και με τις ζωοτροφές και τα χόρτα που θα ταΐζουν τα ζώα τους, καθώς δεν θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στο φάκελο.

Πρόσθεσε ότι σε ένα χρόνο θα δικαιούνται και οι Τ/κ να κάνουν χαλλούμι εάν πάρουν έγκριση από την ΕΕ και επίσης θα μπορούν να το πουλούν στη μισή τιμή. Αυτό, τόνισε, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρήσεις στο νότο να τους ανταγωνιστούν.

Ο κ. Πέτρου είπε ότι για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε στις 5 Απριλίου η πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας των τυροκόμων και η επ’ αόριστον αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεών τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του για το θέμα κατοχύρωσης του χαλλουμιού, χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι η κατοχύρωσή του θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην προστασία του προϊόντος όσο και στην αύξηση των εξαγωγών.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση, ελπίζω τη Δευτέρα, πρόσθεσε, να ανακοινωθεί οριστικά πλέον η κατοχύρωση τού ιδιαίτερης γευστότητας, αλλά και σημασίας για την κυπριακή οικονομία, κυπριακού χαλλουμιού.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τυροκόμων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύω ότι με καλή προσπάθεια θα ξεπεραστούν».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.