Μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Τρίμηνο πρόγραμμα παρεμβάσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που στοχεύει στη στήριξη 3,2 ευάλωτων πολιτών απέναντι στην εκτόξευση των τιμών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Όπως είπε το πακέτο των μέτρων, θα αφορά όλα τα μέτωπα της ακρίβειας, περιλαμβάνοντας παρεμβάσεις για την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά. Επιπλέον, εξήγγειλε «τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος», καθώς και «τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τα συγκεκριμένα μέτρα θα συνδυαστούν «με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που έχουν πληγεί από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημείωσε ότι μέτρα αυτά απευθύνονται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο. Τα μέτρα θα εξειδικεύσουν αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι «στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων». Επιπλέον, σημείωσε ότι οι νέες παρεμβάσεις «είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική».

Πρόκειται για μια «επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον», υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για “ψίχουλα” και “κοινωνική αναλγησία”. Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για «αχαρτογράφητες εποχές που έρχονται», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως από τη 10ετή οικονομική κρίση.

«[Δ]εν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω», επισήμανε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος «βιώνει τη βαθύτερη γεωπολιτική του κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ανοίγει τον δρόμο στην αμφισβήτηση των συνόρων, στη βίαιη επιβολή του ισχυροτέρου και στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι συναισθάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την αγωνία των αυξημένων λογαριασμών στο ρεύμα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στις προτάσεις που έχει καταθέσει στην Κομισιόν όσο και τις προσπάθειες ενεργειακής αυτάρκειας που καταβάλλει η χώρα.

«[Δ]ιεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy