Την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να αποφασίσει τη διαδικασία με την οποία θα προχωρήσει σε ό,τι αφορά το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να καλεστεί να τοποθετηθεί και η βάση των εκπαιδευτικών.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ακόμη η ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι έτοιμη να τοποθετηθεί επί του πολυσέλιδου κειμένου και παρά το γεγονός ότι η 19η Αυγούστου, ημερομηνία που είχε ορισθεί ως τελική για να υποβάλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις εισηγήσεις τους, έχει εκπνεύσει.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα λόγω και των θερινών διακοπών δεν κατέστη δυνατό να μελετηθεί το κείμενο από όλους, συνεπώς ήταν αδύνατον να σταλούν τελικές τοποθετήσεις, αφού θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προτού συνταχθεί ένα κοινό κείμενο.

Όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, πρόκειται για ένα θέμα που θα μελετήσει σε βάθος. Σε ό,τι αφορά το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, αυτό προνοεί αρκετές νέες πρόνοιες.

Όπως για παράδειγμα: Στο σχέδιο αξιολόγησης υπάρχουν πρόνοιες για διαμορφωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία αφορά σε προγράμματα στήριξης. Επιπρόσθετα της διαμορφωτικής αξιολόγησης, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.Το σχέδιο θεσπίζει ένα νέο μηχανισμό για επιλογή των καταλληλότερων εκπαιδευτικών, κατά θέση, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις προαγωγών. Στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία θέσεων Αξιολογητών.

Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ θα συναντηθεί και με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθεί για την ετοιμότητα των σχολείων πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Εξάλλου σε χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ανάφερε ότι προχθές έληγε η προθεσμία την οποία είχαν δώσει για να υποβάλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις εισηγήσεις τους σε σχέση με το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και του Εκπαιδευτικού. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εντός των ημερών θα δώσουν τις εισηγήσεις τους και θα συνεχίσει ο διάλογος.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία αυτά, είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, είπε ο κ. Χαμπιαούρης μετά την επίσκεψή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Λευκωσία, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που γίνονται στο σχολείο. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι η στελέχωση έχει ολοκληρωθεί, θα υπάρξουν από εβδομάδας κάποιες νέες μεταθέσεις έκτακτες, μετακινήσεις, τοποθετήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, εκτός των έκτακτων μεταθέσεων. Τα βιβλία, όπως έχουμε πει, έχουν αποσταλεί και αποστέλλονται. Έχουν ολοκληρωθεί, έχουν τυπωθεί. Ήρθαν και τα βιβλία από την Ελλάδα.

Τα θέματα ασφάλειας, οι περιφράξεις, όλα αυτά τα έχουμε δει. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και ευελπιστώ ότι θα ξεκινήσουμε τη χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς», συμπλήρωσε.

Ελένη Κωνσταντίνου