Μετρώντας την υπευθυνότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Του Δρος Λάμπρου Στεφάνου*

Μέχρι τις 14 Ιουνίου του 2022 γνωρίζαµε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως έναν πετυχηµένο διπλωµάτη. Μετά από την εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές ξεκινήσαµε να τον µετρούµε, να λογαριάζουµε το µπόι και το πολιτικό του εκτόπισµα.

Η αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Χρειάστηκε να συστηθεί, να αποδείξει εαυτόν (σε όλα τα επίπεδα) µέσα σε λίγους µήνες.

Στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης, φορώντας το κουστούµι ενός αυστηρού δασκάλου, θα προσπαθήσω να µετρήσω το «µπόι» του Ανδρέα Μαυρογιάννη µε τη µεζούρα της υπευθυνότητας. Συγκεκριµένα, υπάρχουν πέντε επίπεδα υπευθυνότητας, σύµφωνα µε τον ερευνητή Don Hellison.


Το πρώτο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό του ΣΕΒΑΣΜΟΥ. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει αποδείξει πως σέβεται τον κάθε συνοµιλητή, συνεργάτη και άνθρωπο. ∆ιακρίνεται από έναν πρωτόγνωρο αυτοέλεγχο. Ψύχραιµος κατά τις αντιπαραθέσεις και ψυχραιµότερος όταν το κλίµα οξύνεται. Άνθρωπος που σκέφτεται πριν ανοίξει το στόµα του και πριν ενεργήσει.

Το δεύτερο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό της προσωπικής ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταβάλλει προσπάθεια και εργάζεται σκληρά σ’ όλη του τη ζωή. Ψήστης και γκαρσόνι στα παιδικά του χρόνια. Σπούδαζε ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Παρίσι. ∆ιαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του, καταλαβαίνει πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο άνθρωπος των ειδικών και δύσκολων αποστολών. Σε προσωπικό επίπεδο χρειάστηκε να σταθεί δίπλα από τα παιδιά του ως πατέρας και µάνα. Σε επαγγελµατικό επίπεδο, η πλούσια διπλωµατική του καριέρα συνιστά εγγύηση της εργατικότητας αλλά και της αποτελεσµατικότητάς του.

Το τρίτο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό της ΑΥΤΟΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Να µπορεί δηλαδή κανείς να θέτει στόχους και να εργάζεται µεθοδικά για την επιτυχία τους. Να κάνει καλές επιλογές (ιδιαίτερα επιλογές συνεργατών) και να µην παρασύρεται από τον όχλο που τον περιβάλλει. Επιλέγω να εστιάσω σ’ ένα συγκεκριµένο παράδειγµα που έλαβε χώρα επί κυβέρνησης ∆ηµήτρη Χριστόφια. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέλαβε τότε τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέµατα, έχοντας τη γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιµασία και τη διεκπεραίωση της ιδιαίτερα επιτυχηµένης Κυπριακής Προεδρίας του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω εγχείρηµα ήταν δύσκολο και απαιτούσε πολλαπλές δεξιότητες. Η εικόνα που εξέπεµψε η Κυπριακή Προεδρία την τότε περίοδο συνιστά ένα σηµαντικό παράσηµο για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Το τέταρτο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, του νοιαξίµατος για τους άλλους. Και είναι ίσως αυτό το στοιχείο που από την αρχή µε έπεισε περισσότερο για τον άνθρωπο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Είναι γνωστό πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για τρεις δεκαετίες εργαζόταν ως διαπραγµατευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ουδέποτε όµως είχε τον πρώτο λόγο στις διαπραγµατεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Συναισθανόµενος την κρισιµότητα των στιγµών, αποφάσισε να κάνει ένα βήµα µπροστά εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του για τις επερχόµενες προεδρικές εκλογές. Αυτό που µπορώ να πω µε σιγουριά είναι πως για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αυτή ήταν µια από τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής του. Το ένα βήµα µπροστά δεν το έκανε για την καρέκλα. Αποφάσισε να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του τόπου.


Κι αν κανείς καταξιωθεί και φτάσει στο πέµπτο επίπεδο υπευθυνότητας, γίνεται ΠΡΟΤΥΠΟ για τους άλλους. Πρότυπο σεβασµού, προσπάθειας, µεθοδικότητας και αλληλεγγύης. Τολµώ να πω πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνιστά ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑ πολιτικού και ανθρώπου. Το παιδί από τον Αγρό, το γκαρσόνι, ο δροµέας, ο ανήσυχος φοιτητής, ο συγγραφέας και ποιητής, ο σύζυγος και πατέρας, ο πετυχηµένος διπλωµάτης, ο έντιµος και «καθαρός» άνθρωπος, αποτελεί πηγή έµπνευσης. Εντός ιδιαίτερα δύσκολων κοινωνικοοικονοµικών συνθηκών, εντός συνθηκών σήψης και διαφθοράς, η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη προβάλλει ως η µοναδική που µπορεί να επιφέρει ουσιαστική προοδευτική ΑΛΛΑΓΗ.

Η αλήθεια είναι πως είχα τις αµφιβολίες µου στο αρχικό άκουσµα στήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Οι διεργασίες που έγιναν µέσα µου (και µέσα µας) τους τελευταίους έξι µήνες επιβεβαιώνουν µε τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία του. Ως δάσκαλος λοιπόν, µονάχα έναν βαθµό µπορώ να δώσω στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την ποιότητα του λόγου, των έργων και του χαρακτήρα: Άριστα!

* Εκπαιδευτικός ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.