Το κουτσούρεμα σε συντάξεις και ωφελήματα μείωσε το βιοτικό τους επίπεδο

Σεβασμό στα γηρατειά απαίτησαν οι χιλιάδες συνταξιούχοι μέλη της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων που βρέθηκαν χθες στο 23ο Φεστιβάλ Συνταξιούχων της ΕΚΥΣΥ. Προβλήματα που ταλαιπωρούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αναδείχτηκαν κατά το χθεσινό φεστιβάλ, με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά και τον Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση να καλούν σε εγρήγορση τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ώστε το τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας να το αναλάβει ο Σταύρος Μαλάς. Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους συνταξιούχους, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για όλους τους Κυπρίους…

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα γνωστά προβλήματα τα οποία πολλάκις έχουν αναδειχτεί, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους. «Το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων έχει μειωθεί σε ποσοστό που φθάνει το 30%», είπε, για να προσθέσει ότι «οι συνταξιούχοι μας μετρούν ζημιές που φθάνουν γύρω στα 100 εκατ. το χρόνο ή περίπου 500 εκατ. τα τελευταία 5 χρόνια». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η μικρή συμπληρωματική επιταγή, που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πάρα πολλές χιλιάδες συνταξιούχους (πέραν των 30 χιλιάδων).

Το δε πασχαλινό επίδομα», όπως είπε, «με τα κριτήρια που καθόρισε η κυβέρνηση έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με δύο άτομα. Καταργήθηκε επίσης η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», πρόσθεσε. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Σκαρπάρης αναφέρθηκε εκτενώς και στο πολυδιαφημιζόμενο ΕΕΕ, το οποίο, όπως σημείωσε, «δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Αντίθετα 25.000 περίπου δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, ανάμεσά τους ανάπηροι, άρρωστοι, υπερήλικες ή άτομα που δεν κατανόησαν την πολύπλοκη νομοθεσία, που δεν αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους αλλά ανέργους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, Ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π. Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση, τους έχει αποκοπεί η ειδική χορηγία (μικρή επιταγή) των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς να τους επιτρέπει η νομοθεσία να μπορούν σήμερα, όσοι είναι δικαιούχοι, να υποβάλουν αίτηση».

Η ΕΚΥΣΥ δεν μπορεί να δεχτεί άλλο την κοροϊδία. «Ζητά για ακόμα μια φορά την επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές», κατέληξε ο Κ. Σκαρπάρης.