Μετρούν δυνάµεις τα κόµµατα στα κατεχόµενα ενόψει τοπικών «εκλογών»

  • «Μάχη» για τις «δηµαρχίες» µε αιχµή του δόρατος την Αµµόχωστο
  • Στη Λευκωσία υπάρχουν τρεις ισχυροί υποψήφιοι, στη δε Αµµόχωστο καταγράφεται η παρέµβαση από πλευράς Τουρκίας ώστε να παραµείνει ένας µόνο δεξιός υποψήφιος 

 

Της

Ελένης Κωνσταντίνου

Το τοπίο όπως διαµορφώνεται µέχρι σήµερα σε σχέση µε τις τοπικές «εκλογές» στα κατεχόµενα, που θα γίνουν στις 25 ∆εκεµβρίου, «χαρτογραφεί» ο Σαµί Οζουσλού, πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Τουρκοκύπριων ∆ηµοσιογράφων (KTGB), αναφερόµενος στις συµµαχίες που έχουν αναπτυχθεί µεταξύ πολιτικών κοµµάτων, την ιδιαίτερη σηµασία που δίνουν τα κόµµατα της δεξιάς «συγκυβέρνησης» για την Αµµόχωστο, καθώς και τη µεγάλη «µάχη» που θα δοθεί µεταξύ των τριών υποψηφίων στη Λευκωσία.

Eρωτηθείς ο Σαµί Οζουσλού για το πόσο σηµαντικές είναι αυτές οι «εκλογές» για τα πολιτικά κόµµατα, επισηµαίνει ότι όλες οι εκλογές είναι σηµαντικές. «Τα κόµµατα ξεκινούν µια νέα εκλογή από την προηγούµενη. Αν και τα πρόσωπα είναι σηµαντικά στις τοπικές εκλογές, τα ποσοστά των κοµµάτων στους δηµοτικούς συµβούλους αποτελούν επίσης σηµείο αναφοράς, γι’ αυτό τα κόµµατα θα ήθελαν να πάρουν όσο πιο υψηλά ποσοστά γίνεται, ακόµη και αν δεν καταφέρει να εκλεγεί ο δήµαρχος που επιθυµούν. Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίζονται κυρίως από το γεγονός ότι αφορούν πρόσωπα. Κάθε ένα διεκδικεί εκλογή, είτε για τη θέση του δηµάρχου είτε για τη θέση του συµβούλου ως άτοµο. Φυσικά τα κόµµατα υποστηρίζουν τα πρόσωπα που πρόσκεινται σε αυτά ή έστω βρίσκονται πιο κοντά τους. Οι υποψήφιοι δήµαρχοι κατέρχονται στην πλειοψηφία τους ως ανεξάρτητοι».

Σε σχέση µε τις συνεργασίες που υπάρχουν µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων, ο Σαµί Οζουσλού αναφέρει πως τα τρία δεξιά κόµµατα, που είναι στην «κυβέρνηση» ως συνασπισµός, δηµιούργησαν µπλοκ για τις τοπικές «εκλογές».

«Το Κόµµα Εθνικής Ενότητας (UBP), το ∆ηµοκρατικό Κόµµα (DP) και το Κόµµα της Αναγέννησης (YDP) αλληλοϋποστηρίζονται, ειδικά στις εκλογές για τους δηµάρχους. Ως συνασπισµός έχουν κατεβάσει µόνο έναν υποψήφιο σε πόλεις και χωριά. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους του συνασπισµού προέρχονται από το UBP και είναι κάτω από την οµπρέλα του, ενώ κάποιοι κατήλθαν ως ανεξάρτητοι. Επίσης, υπάρχουν δύο υποψήφιοι που προέρχονται από το ∆ηµοκρατικό Κόµµα και το Κόµµα της Αναγέννησης και στηρίζονται από το συνασπισµό. Αν και φαινοµενικά υπάρχει ένα προβάδισµα για τους δεξιούς υποψηφίους, εντούτοις ίσως το αποτέλεσµα να κρύβει εκπλήξεις, αφού σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν άτοµα πρώην δηµάρχοι ή άλλοι τοπικοί αξιωµατούχοι που προέρχονται από τα πιο πάνω κόµµατα, ιδιαίτερα το UBP και κατέρχονται στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Αυτά τα άτοµα έχουν παραπεµφθεί στο πειθαρχικό συµβούλιο από την ηγεσία του UBP».

Σε ό,τι αφορά τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, και εκεί αναπτύσσονται κάποιες συνεργασίες. Το Κόµµα Σοσιαλιστικής ∆ηµοκρατίας (TDP) συνεργάζεται µε το Κόµµα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), ενώ το Κόµµα Νέα Κύπρος (YKP), το Αριστερό Κίνηµα (Sol Hareket) και ο ∆ρόµος για την Ανεξαρτησία (Bağımsızlık Yolu) υποστηρίζουν ορισµένους υποψήφιους του TDP και το Ρεπουµπλικανικό Τουρκικό Κόµµα (CTP) συνεργάζεται µε το Κόµµα Ενωµένης Κύπρου (BKP).

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν δηµοσκοπήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πιο µεγάλους «δήµους», ο Σαµί Οζουσλού είπε ότι έγιναν κάποιες δηµοσκοπήσεις, όµως δεν είναι σίγουρος κατά πόσον είναι αυθεντικές, γι’ αυτό δεν επιθυµεί να αναφερθεί σε αυτές. Επεσήµανε ωστόσο τον µεγάλο ανταγωνισµό που διαφαίνεται για τη «δηµαρχία» Λευκωσίας, Κερύνειας, Αµµοχώστου και Μόρφου.

«Για παράδειγµα, στη Λευκωσία υπάρχουν τρεις πραγµατικά ισχυροί υποψήφιοι. Η Αµµόχωστος έχει και πάλι ενδιαφέρον, γιατί εκεί υπήρξε και παρέµβαση από πλευράς Τουρκίας ώστε να αποσυρθούν δύο δεξιοί υποψήφιοι και να στηριχθεί µόνο ο ένας».

Η ιδιαίτερη σηµασία της Αµµοχώστου

Σε ό,τι αφορά την Αµµόχωστο, όπως προκύπτει µέσα και από δηµόσιες δηλώσεις και δηµοσιεύµατα στον τ/κ Τύπο, δίδεται ιδιαίτερο βάρος από πλευράς Άγκυρας.

Όπως αναφέρεται, το καθεστώς του Προεδρικού της Άγκυρας, προκειµένου να συνεχίσει νέες εντάσεις στο περίκλειστο Βαρώσι, κινητοποίησε τον πρόεδρο του Κόµµατος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ουνάλ Ουστέλ, για να διασφαλίσει ότι τα κόµµατα της Δεξιάς θα ενωθούν γύρω από έναν ενιαίο υποψήφιο στις επικείµενες «εκλογές» στην Αµµόχωστο.

Το δηµοσίευµα αναφέρει ότι αναγκάστηκαν να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους ο προερχόµενος από το UBP νυν «δήµαρχος» Ισµαήλ Αρτέρ και το πρώην µέλος του UBP, Τζεµ Ντανά, για να στηρίξουν τον Ερντάλ Οζτσενκ ως υποψήφιο «δήµαρχο». Αντιδρώντας στην απόσυρση των υποψηφιοτήτων Αρτέρ και Ντανά, ο γενικός γραµµατέας του Αριστερού Κινήµατος, Αµπντουλλάχ Κορκµαζχάν, σηµείωσε τις παρεµβάσεις στην Αµµόχωστο και κάλεσε τις αριστερές δυνάµεις να ενωθούν στην Αµµόχωστο.

Παρέµβαση έγινε και από τον ακροδεξιό επικεφαλής του Κόµµατος Αναγέννησης, το γνωστό κόµµα των εποίκων, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος τόνισε τη σηµασία του «δήµου» της Αµµόχωστου και ότι το άνοιγµα του Βαρωσιού είναι ένα από τα πιο σηµαντικά βήµατα της πολιτικής τους, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι και η Τουρκία θα έχουν πρόβληµα εάν δεν εκλεγεί ο εκλεκτός τους.

Οι άλλοι υποψήφιοι στον «δήµο» Αµµοχώστου είναι ο Σουλεϊµάν Ουλουτσάι (στηρίζεται από το CTP), o Ουµούτ Καντί (στηρίζεται από τα κόµµατα TDP και TKP) και ο Σαλίχ Οκτάι που στηρίζεται από το Κόµµα του Λαού (HP).

Στην κατεχόµενη Κερύνεια το CTP στηρίζει τον Μουράτ Σενκούλ και τα δεξιά κόµµατα τον νυν «δήµαρχο» που κατέρχεται ως ανεξάρτητος, Νιντάι Γκιουνγκιορντού, ενώ τον ανεξάρτητο υποψήφιο «δήµαρχο» Ζεκί Τσελέρ στηρίζουν τα κόµµατα TDP, TKP, και YKP.

Στη Μόρφου το CTP στηρίζει τον Οσµάν Μπιτζιάν, το UBP τον Μεχµέτ Όζτσιναρ, ενώ TDP, TKP µαζί µε τον ∆ρόµο Ανεξαρτησίας τον ανεξάρτητο Ρεσιάτ Κανσό.

 

206.928 ψηφοφόροι για τις τοπικές «εκλογές»
Στις 25 ∆εκεµβρίου θα διεξαχθούν οι τοπικές «εκλογές» στα κατεχόµενα για την ανάδειξη «δηµάρχων» και «συµβούλων». Όπως αναφέρει το ΓΤΠ, η πρόεδρος του λεγόµενου ανώτατου εκλογικού συµβουλίου «YSK», Ναρίν Φερντί Σεφίκ, σε δηλώσεις της στη διαδικτυακή τηλεόραση Haber Kıbrıs ανέφερε ότι στις λεγόµενες δηµοτικές εκλογές θα ψηφίσουν 206.928 ψηφοφόροι, ενώ αναµένεται να χρησιµοποιηθούν 768 κάλπες.
Σηµειώνεται το γεγονός ότι τα αριστερά και προοδευτικά κόµµατα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινούς υποψηφίους, αν και έχουν γίνει κάποιες συνεργασίες, σε αντίθεση µε τα κόµµατα της «συγκυβέρνησης» που κατεβάζουν έναν υποψήφιο. Για το τελευταίο, βοήθησαν και οι παρεµβάσεις από πλευράς Τουρκίας όπου κρίθηκε αναγκαίο, όπως π.χ. στην Αµµόχωστο, αν και παραµένουν «αντάρτες» σε κάποιους «δήµους».

 

Μεγάλη «µάχη» για το δήµο της κατεχόµενης Λευκωσίας

 

Μεγάλη «µάχη» αναµένεται να δοθεί στο δήµο της κατεχόµενης Λευκωσίας, όπου υποψήφιοι είναι ο νυν «δήµαρχος» Μεχµέτ Χαρµαντζί, που στηρίζεται από το TDP το TKP, το YKP και το ∆ρόµο Ανεξαρτησίας, η Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί, που στηρίζεται από το CTP και το BKP και ο υποψήφιος των δεξιών κοµµάτων της «συγκυβέρνησης» Σαντίκ Γκανρτιάνογλου.

«Σε αυτές τις εκλογές θα µεγαλώσουµε την αγάπη, θα αναπτύξουµε τη δηµοκρατία, θα αναπτύξουµε τα αστικά δικαιώµατα και τα ανθρώπινα δικαιώµατα», ανέφερε µεταξύ άλλων ο Μεχµετ Χαρµαντζί. Στελέχη του TDP δήλωσαν στη «Χαραυγή» πως πρόκειται για µια προοδευτική υποψηφιότητα µε ανθρωποκεντρικό πρόγραµµα, υποστηρικτή δικοινοτικών έργων µε παρέµβαση σε θέµατα που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στον τόπο µας, ενώ σηµείωσαν και την καλή συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια µε τον Ελληνοκύπριο δήµαρχο της Λευκωσίας.

Η υποψήφια του CTP, ∆ρ Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί, προβάλλει ότι σε περίπτωση εκλογής της θα εργαστεί µε την οµάδα της µε αποφασιστικότητα και θα ακολουθήσουν µια πιο ενεργή πολιτική για να εξεύρουν χρηµατοδότηση και διεθνείς οικονοµικούς πόρους, προκειµένου να καταστεί η Λευκωσία µια πόλη που παρέχει υπηρεσίες που της αξίζουν. Έχει, επίσης, ήδη ανακοινώσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για άνοιγµα του οδοφράγµατος της Μιας Μηλιάς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.