Μετσόλα : «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση»

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Η πολιτική μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση»Δήλωσε η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα Ολομέλεια Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, Στρασβούργο, για το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Όλα όσα ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις μεγαλύτερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να επιλέξω τα λόγια μου προσεκτικά, με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Μην κάνετε κανένα λάθος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο τρόπος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση.

Οι εχθροί της δημοκρατίας για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακοήθεις παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρεται να έχουν οπλίσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και ευρωβουλευτές σε μια προσπάθεια να υποτάξουν τις διαδικασίες μας.

Τα κακόβουλα σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό.

Ενεργήσαμε σε συγχρονισμό με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου χρειάζεται, ο εξοπλισμός πληροφορικής είναι ασφαλής, τα γραφεία σφραγίζονται και μπορούν να πραγματοποιηθούν έρευνες σε σπίτια. Συνόδεψα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια έρευνα στο σπίτι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Επισπευδουν τις διαδικασίες καθαίρεσης της Εύας Καϊλή

Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα τον αναφερόμενο αντιπρόεδρο από οποιαδήποτε καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο του ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη μια διαδικασία του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας τους ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος.

 

Πάει πίσω στην επιτροπή η απελευθέρωση βίζας για Κατάρ και Κουβέιτ

Είχα επίσης προγραμματιστεί να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Κατάρ και το Κουβέιτ. Υπό το φως των ερευνών, αυτή η έκθεση πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή, ανέφερε η κ.Μετσόλα.

 

Είμαστε ακόμα στην αρχή,  η διαφθορά δεν έχει πολιτικό χρώμα

Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί, ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ομιλία της.

«Και πρέπει να είμαι σαφής, οι ισχυρισμοί δεν αφορούν αριστερά ή δεξιά ή βόρεια ή νότια. Πρόκειται για το σωστό και το λάθος και σας απευθύνω έκκληση να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην μειώνετε την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Είμαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Να υπερασπιστούμε τις αρχές της Ευρώπης. Αυτή είναι μια δοκιμή των αξιών μας και των συστημάτων μας και, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτό το τεστ κατά μέτωπο

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Κανένας. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτή τη Βουλή στο πλευρό του νόμου. Είμαι περήφανη για τον ρόλο και τη βοήθειά μας σε αυτήν την έρευνα.

Δεν θα υπάρχει σκούπισμα κάτω από το χαλί. Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά.

Προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια.

Η κ.Μετσόλα, ανέφερε οτι θα ξεκινήσει μια διαδικασία μεταρρύθμισης για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται αυτές οι οργανώσεις, οι ΜΚΟ και οι άνθρωποι, τι δεσμούς έχουν με τρίτες χώρες, θα ζητήσουμε περισσότερη διαφάνεια στις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και όσους συνδέονται με αυτές

«Θα προστατεύσουμε αυτούς που μας βοηθούν να αποκαλύψουμε την εγκληματικότητα και θα εργαστώ για να εξετάσω τα συστήματα πληροφορικής μας για να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Επιτροπή είπε σήμερα ότι θα δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία μας για έναν νέο φορέα Δεοντολογίας της ΕΕ – και θα το εξετάσουμε προσεκτικά.»

Η Ευρώπη και οι αξίες της δεν πωλούνται, κατέληξε.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.