Μεξικό: Νόμιμος ο γάμος ομοφυλοφίλων στις 23 από τις 32 πολιτείες

Το συμβούλιο της μεξικανικής πολιτείας Sonora ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομόφυλων συντρόφων. Αυτό σημαίνει ότι περίπου στα τρία τέταρτα της χώρας οι γάμοι ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι. Οι γερουσιαστές της Sonora, μια μεγάλη βόρεια πολιτεία που συνορεύει με την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενέκριναν την αλλαγή του νόμου με 26 ψήφους υπέρ και επτά κατά.

Την Τετάρτη το κεντρικό κρατίδιο του Κερετάρο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο συντηρητικά στη χώρα, ενέκρινε τη νομοθεσία για τους γάμους ομοφυλοφίλων. Τα μεξικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήταν η 23η από τις 32 ομοσπονδιακές πολιτείες (31 πολιτείες και μία περιοχή) που νομιμοποιεί το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Η πίεση για ισότητα των γάμων και για τα δικαιώματα ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει ενταθεί από τότε που η Πόλη του Μεξικό έγινε η πρώτη περιοχή που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2009 στη χώρα. Ο αριστερός Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador προσπαθούσε να μην αποξενώσει τους κοινωνικά συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά πολλοί ακτιβιστές του Εθνικού Κινήματος Αναγέννησης (MORENA) είναι ένθερμοι υποστηρικτές των κοινωνικά φιλελεύθερων σκοπών.

Από το 2009 ο νόμος θα επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, το άνοιγμα κοινών τραπεζικών λογαριασμών, την κληρονομιά των συντρόφων από τους συμβίους τους και τη συμμετοχή τους σε ασφάλειες ζωής. Τότε, όπως και τώρα, συντηρητικοί κύκλοι και κυρίως Εκκλησία αντιδρούν, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, στην παραχώρηση των αυτονόητων αυτών δικαιωμάτων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.