Μη επαρκή μέτρα από το κράτος που να εξαλείψουν το φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης, λέει η ΠΕΟ

Η ΠΕΟ καταδικάζει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης σε όποιο χώρο και αν εκδηλώνεται και κάνει λόγο για μη επαρκή ή/και αποτελεσματικά μέτρα από το κράτος που να εξαλείψουν το φαινόμενο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, η ΠΕΟ αναφέρει πως «οι καταγγελίες αποκαλύπτουν την έκταση αυτού του απεχθούς φαινομένου και υποχρεώνουν την πολιτεία και την κοινωνία να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, για πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, για στήριξη και προστασία των θυμάτων και βέβαια για την απόδοση δικαιοσύνης».

«Η ΠΕΟ εδώ και χρόνια, σε περιόδους ακόμη που κάποιοι μειδιούσαν με την αναφορά και μόνο του φαινομένου και αμφισβητούσαν την ύπαρξη του, ζητούσε νομικό πλαίσιο και αποτελεσματικούς μηχανισμούς, με ξεκάθαρες διαδικασίες και πρωτόκολλα, και την παροχή νομικής αρωγής στα θύματα», σημειώνει.

Ωστόσο, αναφέρει ότι «διαπιστώνεται ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν είναι επαρκή ή/και αποτελεσματικά για να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο και να προστατεύσουν τα θύματα και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Παράλληλα ζητά  από το Υπουργείο Εργασίας  τη βελτίωση του Νόμου Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών  στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση που προνοεί για την σεξουαλική απασχόληση καθώς επίσης και την ενίσχυση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, που είναι αρμόδια να δέχεται παράπονα και να παρέχει νομική αρωγή στα θύματα.

Τέλος, η ΠΕΟ καλεί τις Αρχές να προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά στη διερεύνηση των καταγγελιών και να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.