Μη εξυπηρετούμενο δάνειο αξίας…€10 – Στην Ad-Hoc επιτροπή η λίστα ΓιωρκάτζηΤα κόμματα θα αποφασίσουν την ερχόμενη Δευτέρα αν τελικά θα εισηγηθούν ή όχι την δημοσιοποίηση της λεγόμενης “Λίστας Γιωρκάτζιη” προς την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα λάβει απόφαση για το ερώτημα στη συνεδρίαση της την ΠΑρασκευή 17 Ιουλίου.

ad hoc epitropi lista giorkatzi 1 scaled

Ο Πρόεδρος της Βουλής, που προεδρεύει και της Ad Hoc επιτροπής για την λίστα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) χαρακτήρισε τουλάχιστον μη σοβαρή τη λίστα και δε μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε ουσιαστική έρευνα. Η λίστα περιέχει ονόματα με εξυπηρετούμενα δάνεια, ονόματα με δάνεια μόλις 10 ευρώ ως ΜΕΔ, ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών ποσών σε πιστωτικές κάρτες.

ad hoc epitropi lista giorkatzi 3 scaled

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι τα μέλη της επιτροπης έκαναν κοινή διαπίστωση ότι είναι μη αξιόπιστη η λίστα ως έχει. Για να γίνει πραγματική δουλειά πρέπει να γίνει επικαιροποίηση, ανάλυση και διόρθωση της λίστας και να συμπληρωθεί με άτομα που είναι εγγυητές σε ΜΕΔ και μετά να προχωρήσουν στα υπόλοιπα, είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι τα ΜΕΔ αλλά οι χαριστικές εξυπηρετήσεις από τράπεζες σε ΠΕΠ, η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και άλλα τέτοια.

ad hoc epitropi lista giorkatzi 6 scaled

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Συλλούρης είπε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι μετά από επαφές με τη Γενική Εισαγγελία, την επίτροπο προστασίας προσωπικού δεδομένων και κεντρική τράπεζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων μπορεί να γίνει αφού μελετηθεί κάθε ένα όνομα ξεχωριστά και αφού διαπιστωθεί ότι το δημόσιο συμφέρον υπερέχει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά της προστασίας του ερευνόμενου προσώπου.

 

ad hoc epitropi lista giorkatzi 7 scaled

Η λίστα περιλαμβάνει δάνεια που ήταν σε έξι τραπεζικούς οργανισμούς: Την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου (κατ’ επέκταση και Λαϊκή Τράπεζα), την ΚΕΔΙΠΕΣ, την Eurobank, AlphaBank και Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

ad hoc epitropi lista giorkatzi 4 scaled

Πάντως στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη ότι η λίστα περιλαμβάνει ονόματα που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και ΟΧΙ δάνεια που είχαν ευνοϊκούς όρους ή έλαβαν χαριστικές εξυπηρετήσεις από τράπεζες. Αυτό προκάλεσε την έκπληξη του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, ο οποίος υπέδειξε ότι πιθανότατα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μην είχαν ευνοϊκή μεταχείριση, επειδή διαφορετικά δε θα ήταν μη εξυπηρετούμενα, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του κόμματος του δήλωνε χθες με στόμφο “Όλα στο φως”. Ο πρόεδρος της Βουλής του απάντησε ότι για αυτό το λόγο είχε κάνει λόγο για επιπολαιότητα.