Μη βιώσιμη η κατασκευή του αγωγού EastMed, λέει το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να στηρίξει το έργο. Νon paper του State Department στα ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Μη οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά κοστοβόρα θεωρεί η Ουάσιγκτον την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 σε non paper έγγραφο του State Department προς τα Υπουργεία εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω Κρήτης, δεν συνάδει ούτε με τους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να το στηρίξει.

Την ύπαρξη του άτυπου εγγράφου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μας πηγή του ΥΠΕΞ, σημειώνοντας τον προβληματισμό του Υπουργείου για την κίνηση αυτή του αμερικανικού ΥΠΕΞ στη δεδομένη στιγμή.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η θέση του δεν είναι απότοκο πολιτικών ή γεωπολιτικών κινήτρων και ούτε θα πρέπει να εκληφθεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ως αποτέλεσμα των τουρκικών πιέσεων και απειλών.

Η αμερικανική πλευρά προτρέπει τις τρεις χώρες να επικεντρωθούν σε άλλα έργα, όπως για παράδειγμα την προώθηση και υλοποίηση του EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Επίσης, στην επιστολή καταδικάζονται οι πρόσφατες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, που είχαν στόχο την παρεμπόδιση των εργασιών του ερευνητικού Nautical Geo. Σύμφωνα με πληροφορίες, το State Department χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες ως απαράδεκτες, οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Οι μελέτες για τις τεχνικές προδιαγραφές και την οικονομική βιωσιμότητα, οι οποίες χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζονται. Τελικές αποφάσεις αναμένονται περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Να υπενθυμίσουμε ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες, όπως ο δρ Τσαρλς Έλληνας, και πολιτικοί με κύρος, όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου (σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή»), είχαν τονίσει πως και χίλιες υπογραφές να βάλει ο κ. Αναστασιάδης, ο αγωγός αυτός δεν θα γίνει, γιατί εκτός από τεράστιες τεχνικές δυσκολίες, τον αγωγό θα τον κάνουν οι εταιρείες μόνο αν συμφέρει.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.