Χωρίς την παρουσία της Μάγδας Φύσσα απολογήθηκε σήμερα ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τι συνέβη το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργή του ακροατηρίου και την έντονη αντίδραση της πρόεδρου της έδρας, όταν έκανε λόγο για «μια απλή ανθρωποκτονία….».

Για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά από τη δολοφονία στο Κερατσίνι, ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του 34χρονου μουσικού, μιλά δημόσια, ενώπιον φυσικών δικαστών και ακροατηρίου για το έγκλημα στο Κερατσίνι, που έδωσε το έναυσμα για την έρευνα της Δικαιοσύνης σχετικά με την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη σκηνή του εγκλήματος, όταν ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας τον υπέδειξε στους αστυνομικούς, λίγο πριν ξεψυχήσει μαχαιρωμένος στο πεζοδρόμιο της Παναγή Τσαλδάρη.

Η απολογία του Ρουπακιά

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, μιλώντας για το βράδυ της δολοφονίας, επέμεινε στον ισχυρισμό του Πατέλη ότι το μήνυμα που ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου αφορούσε διανομή φυλλαδίων, αλλά, σε αντίθεση με τον Πατέλη, λέει ότι ξεκίνησε από την Τοπική τάγμα εφόδου με μηχανές, το οποίο εκείνος ακολούθησε.

Υποστήριξε ότι κάποιος του είπε «έπιασαν ένα δικό μας και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε» και ακόμη, ότι ήταν εκεί οι Κομιανός, Σταμπέλος, Δήμου, Σκάλκος. Σίγουρος δήλωσε μόνο για τον Δήμου, ενώ για τους άλλους είπε ότι το συμπεραίνει από τον σωματότυπό τους, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να τους ακολουθήσει.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ισχυρίστηκε πως φτάνοντας στο σημείο είδε τον Παύλο Φύσσα και 3-4 ακόμη άτομα να κινούνται απειλητικά προς το σημείο του, πριν καν ο ίδιος κατέβει από το αυτοκίνητό του. Πρόσθεσε πως με το ένα χέρι άνοιξε την πόρτα και με το άλλο έπιασε ένα πτυσσόμενο μαχαίρι που είχε μαζί του.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου και του Γιώργου Ρουπακιά.

Ρουπακιάς
: Μου είπε ο Φύσσας “τι είναι ρε; Γιατί όλα αυτά;” δύο φορές.
Πρόεδρος: Είστε κλεισμένος σε ένα αμάξι και έρχεται κάποιος η κίνηση είναι να κατέβετε και να πάρετε το μαχαίρι; Σήμερα τι θα κάνατε;
Ρουπακιάς: Είχα ανοιχτά παράθυρα. Σήμερα δεν θα έπαιρνα το μαχαίρι.
Πρόεδρος: Γιατί δεν βάλατε μπρος να φύγετε; Όπως μπήκατε αντίθετα, να φύγετε αντίθετα. Είχατε την ευχέρεια να κινηθείτε με το αυτοκίνητό σας και αντί αυτού ανοίγετε την πόρτα και παίρνετε και το μαχαίρι;
Ρουπακιάς: Είχε κίνηση ο δρόμος.

Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Ρουπακιάς ισχυρίστηκε ότι ο Φύσσας τον χτύπησε με την πρόεδρο να του απαντά ότι ο ιατροδικαστής δεν αναγράφει κάτι τέτοιο στην έκθεσή του.

Συνεχίζοντας ο Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για μία απλή ανθρωποκτονία που διογκώθηκε λόγω της εμπλοκής της Χρυσής Αυγής, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο θάνατος προκλήθηκε εξαιτίας του ότι ο Φύσσας έσκυψε και το μαχαίρι τον πήρε στην καρδιά, ενώ ο ίδιο, όπως είπε, «ήθελε να τον χτυπήσει στα πόδια». Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να λέτε αυτή τη φράση,”μια απλή ανθρωποκτονία”».

Η ένταξη στη Χρυσή Αυγή και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί

Ξεκινώντας την απολογία του κι αναφορικά με την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή ο Γιώργος Ρουπακιάς είπε: «Μέσα καλοκαιριού του 2012 πήγα στην Τοπική της Νίκαιας πρώτη φορά, ήταν πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μου, μαζί με τη σύζυγό μου. Ο πρώτος που γνώρισα ήταν ο κ. Πατέλης, δεν τον γνώριζα πριν. Δεν υπέγραψα φόρμα υποστηρικτή επειδή δεν είχα 20 ευρώ, στην αρχή πήγαινα αραιά, μετά πιο τακτικά. Βοήθαγα σε διανομές, πηγαινοεφερνα και πράγματα από τα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων».

Παραδέχθηκε ότι εκτελούσε χρέη ταμία, λέγοντας πως ήταν στις αρμοδιότητες του Τσακανίκα, τον οποίο αντικαθιστούσε, ενώ δήλωσε ότι είχε λάβει μέρος σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής σε Θερμοπύλες, Ίμια, Μελιγαλά και στην κατασκήνωση στη Νέδα.

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου παρενέβη ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις:

Πρόεδρος: Εχετε δώσει όρκο;
Ρουπακιάς: Ναι. Ήμασταν στη Νέδα και λέει ο Πατέλης πάμε πιο κει, με Καζαντζόγλου και Τσακανίκα, και εκφώνησαν έναν λόγο, δεν ξέρω αν ήταν όρκος, νομίζω τον εκφώνησε ο Τσακανίκας
Πρόεδρος: Φωτιζόταν από κάτι ο χώρος;
Ρουπακιάς: Υπήρχαν δύο δάδες, αλλά πιο πέρα ήταν κι άλλοι, ήταν τουριστικός χώρος. Κανονικά έπρεπε να μη γίνεται ο χαιρετισμός στο τέλος και ο Χίτλερ χαιρετάει έτσι, αλλά δεν το εκλάβαμε έτσι, ήταν αρχαίος ελληνικός ο χαιρετισμός, είναι τι νιώθεις εκείνη την ώρα
Πρόεδρος: Πριν πάτε στα γραφεία της Νίκαιας χαιρετούσατε έτσι;
Ρουπακιάς: Όχι

Π: Ο Ιατροδικαστής βρήκε χτυπήματα; Έχετε δει την έκθεση;
Κ: Έχω μαλακό τριχωτό κεφαλής και μου βρήκε κάποιες εκδορές. Στην έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα.
Π: Η διαφορά ύψους με τον Φύσσα ποια ήταν;
Κ: Ένα κεφάλι περίπου…
Π: Την πρώτη φορά που τον χτυπήσατε;
Κ: Στο πόδι.
Π: Όταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει. Η συνέχεια γιατί χρειαζόταν;
Κ: Δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγεις από το χέρια του.
Π: Τα χέρια ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα.
Κ: Ούτε να τον τραυματίσω ήθελα.
Π: Βρέθηκαν χτυπήματα στο θώρακα και την καρδιά
Κ: Όταν σε βαράει ο άλλος κι είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις. Την ώρα που τρως ξύλο…
Π: Ναι που ξύλο βέβαια δεν προκύπτει
Κ: Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν
Π: Δεν μπορείτε ΠΟΤΕ να λέτε απλή ανθρωποκτονία.

Σημειωτέον πως στην αίθουσα υπήρξε μεγάλη ένταση και ένα μικροεπεισόδιο μεταξύ αστυνομικού και ενός φίλου του Παύλου Φύσσα – με τον αστυνομικό να αποχωρεί.