Μια «δεύτερη ζωή» σε πράγματα για τους ανθρώπους

Μια πρωτοποριακή περιβαλλοντική και κοινωνική πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Λεμεσό με τη λειτουργία του «Καταστήματος Ανταλλαγής και Επαναχρησιμοποίησης»

 

Του

Χρήστου Χαραλάμπους

Η αποθήκη, το γκαράζ ακόμα και τα δωμάτια των παιδιών γέμισαν με πράγματα που δεν τα χρησιμοποιεί κανένας στην οικογένεια… Μια παλιά τηλεόραση που αν και δουλεύει αντικαταστάθηκε με άλλη πιο σύγχρονη, άλλες μικροσυσκευές και οικιακός εξοπλισμός που είναι σε αχρησία και στοιβαγμένος σε ντουλάπια και κούτες, παιχνίδια και βιβλία που δεν τα χρησιμοποιούν πλέον τα παιδιά, παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης και κάθε είδους αντικείμενα που παραμένουν «νεκρά» και ξεχασμένα σε κάποια γωνιά του σπιτιού.

Μια εικόνα που την συναντάς σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά μέχρι που η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και η οικογένεια αποφασίζει ότι «δεν πάει άλλο… αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνουμε εκκαθάριση…» Κι έτσι γεμίζουν οι νάιλον σακούλες και οι χαρτόκουτες και στην καλύτερη των περιπτώσεων αν υπάρχει η στοιχειώδης περιβαλλοντική συνείδηση, η οικογένεια θα μεριμνήσει ώστε όλα αυτά που δεν τους είναι χρήσιμα πλέον, να μεταφερθούν σε κάποιο Πράσινο Σημείο για τα περαιτέρω. Αν όχι (κι αυτό, δυστυχώς, είναι το συνηθέστερο), τότε θα καταλήξουν στον πιο «προσφερόμενο» ανοικτό χώρο για να αποτελέσουν έναν ακόμα σκουπιδότοπο με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που βλέπουμε σ’ αυτούς τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους κάποιους ανθρώπους να ψάχνουν αναζητώντας κάτι που ενδεχομένως θα τους φανεί χρήσιμο.

Κι όμως, όλα αυτά τα «άχρηστα» που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε στο σπίτι και μας πονοκεφαλιάζουν θα μπορούσε αντί να πάνε για ανακύκλωση ή να πεταχτούν σε κάποια χαράδρα ή στην άκρη αγροτικών δρόμων, να καταλήξουν με αξιοπρεπή τρόπο σε κάποιους ανθρώπους στους οποίους είναι χρήσιμα και τα έχουν ανάγκη. Και είναι αυτό ακριβώς που ξεκίνησε να γίνεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη Λεμεσό, μέσα από τη «Δεύτερη Ζωή – Κατάστημα Ανταλλαγής και Επαναχρησιμοποίησης».

Μια καθαρά περιβαλλοντική και φιλανθρωπική δράση που αναπτύχθηκε εδώ και χρόνια και με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις του εξωτερικού. Δράση η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του μηχανολόγου-μηχανικού και ενεργού πολίτη της Λεμεσού, γνωστού για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές του ευαισθησίες, Γιάννη Κακουλλή, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Πολυδώρα, δημιούργησαν σε κεντρικό σημείο της Λεμεσού (στην οδό Ευριπίδου 22, πίσω από το κτίριο της Σχολής Καλογραιών) ένα χώρο συλλογής «άχρηστων», αλλά ταυτόχρονα και πολύ χρήσιμων οικιακών συσκευών, παιδικού εξοπλισμού και άλλων ειδών.

Αναλύοντας το σκεπτικό με το οποίο δημιουργήθηκε αυτό το περιβαλλοντικό κατάστημα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ο Γιάννης Κακουλλής μάς ανέφερε ότι βασικός σκοπός είναι να γίνεται ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση διαφόρων ειδών της καθημερινότητάς μας. «Μπορεί να έρθει κάποιος εδώ και να φέρει για παράδειγμα οικιακά σκεύη ή παιδικά είδη και να πάρει κάτι άλλο ίσης περίπου αξίας», όπως εξηγεί, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται αγοραπωλησία, αλλά στην περίπτωση που υπάρχει μια διαφορά στην αξία του προϊόντος που παραδίδεται και σε εκείνου που θα παραληφθεί, τότε μπορεί να γίνει κάποια συμβολική εισφορά».

Στην Κύπρο η επαναχρησιμοποίηση είναι πολύ παραμελημένη διαδικασία

Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας, όπως τονίζει, είναι να αντιληφθεί ο κόσμος πόσο σημαντική είναι η επαναχρησιμοποίηση κάποιων ειδών γιατί, «δυστυχώς στην Κύπρο η επαναχρησιμοποίηση είναι πολύ παραμελημένη διαδικασία παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ευρέως σε πολλές χώρες του εξωτερικού και επιπλέον αποτελεί και τη δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την προτεραιότητα που αφορά τη μείωση των αποβλήτων». Σημειώνοντας ότι πάντα θα υπάρχουν απόβλητα, ο κ. Κακουλλής υποδεικνύει ότι επιβάλλεται να προσπαθούμε να τα μειώσουμε στον μέγιστο βαθμό μέσα από την επαναχρησιμοποίησή τους, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «όλοι οι πόροι της γης εξαντλούνται καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός της γης, η κατανάλωση εκτοξεύεται και κατά συνέπεια αυτό θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην έλλειψη πόρων γι’ αυτό και η Ε.Ε. πολύ σωστά ζητά να γίνεται επαναχρησιμοποίηση των πάντων».

Το «Δεύτερη Ζωή» αποτελεί αναμφίβολα μια πρωτοποριακή εξέλιξη για τα κυπριακά δεδομένα και το διαπιστώνει κανείς από την πρώτη επίσκεψη στο κατάστημα.

Ένα μεγάλο μέρος καλύπτεται από παιδικά ρούχα και παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία και άλλα είδη για παιδιά, όπως καροτσάκια και πολυλειτουργικά καθίσματα. Σε άλλα ράφια υπάρχουν οικιακά σκεύη (σερβίτσια, καφετιέρες, βραστήρες νερού κ.λπ.), αλλά και εκτυπωτές και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως.

«Ό,τι έρχεται εδώ ελέγχεται, καθαρίζεται και απολυμαίνεται ώστε να είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση όταν παραληφθεί από κάποιον που το έχει ανάγκη», διευκρινίζει η κα Πολυδώρα η οποία αποτελεί και την ψυχή του καταστήματος.

Μοναδικός σκοπός το περιβάλλον και η ανθρώπινη ανάγκη

Μπορεί ο χώρος εδώ να είναι περιορισμένος και να μην επιτρέπει τη συγκέντρωση και αναδιανομή μεγαλύτερων αντικειμένων, τα οποία κατά κόρον βλέπουμε να ξεφορτώνονται σε χωράφια και άλλους ανοικτούς χώρους (έπιπλα και διάφορες ηλεκτρικές ή άλλες οικιακές συσκευές που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν), όμως οι δημιουργοί του «Δεύτερη Ζωή» έχουν μεριμνήσει και γι’ αυτό.

Όπως, μας λέει ο Γιάννης Κακουλλής, υπάρχει πολύς κόσμος που τηλεφωνεί για να πει ότι έχει τέτοιου είδους εξοπλισμό που δεν τον χρειάζεται και θέλει να τον διαθέσει για άλλους ανθρώπους που τον χρειάζονται. Έτσι φωτογραφίζονται αυτά τα αντικείμενα και γίνονται οι σχετικές αναρτήσεις στη σελίδα του «Δεύτερη ζωή» στο Facebook οπότε παρέχεται και με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα της επιλογής και της επαναχρησιμοποίησης.

«Στόχος μας είναι να σώζουμε πράγματα και να αποτρέπουμε την κατάληξή τους σε χωράφια και χωματερές και βέβαια να εξασφαλίζει ο κόσμος κάτι που του είναι χρήσιμο, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει», αναφέρει, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός και σκοπός μας δεν είναι το κέρδος… ακόμα και εκείνα τα μικροέσοδα που μπορεί να προκύπτουν, τα διαθέτουμε σε φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ αν έρθει κάποιος εδώ χωρίς να φέρει οτιδήποτε αλλά χρειάζεται κάτι και αντιληφθούμε την οικονομική αδυναμία του, τότε του δίνουμε αυτό που έχει ανάγκη χωρίς καμιά επιβάρυνση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy