Ορίζοντας/ Παράθυρα

Μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως

Στη Λευκωσία η Αντιγόνη του ΜΙΤΟΥ

 

Η νέα θεατρική παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ που είναι βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη»  παρουσιάζεται στο Γκαράζ στη Λευκωσία  στις 11 και 12 Ιανουαρίου στις 19:00 και στις 10 και 13 Ιανουαρίου στις 20:30.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές: «πρόκειται για μια τραγωδία δωματίου σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, η οποία, δεν εστιάζει στην ανωτερότητα του θείου νόμου έναντι του ανθρώπινου, αλλά απέναντι στην ανάγκη να ακούει ο ένας τον άλλο, να μελετά την άλλη άποψη, γιατί κανείς δεν έχει ποτέ δίκαιο μόνος του. Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως.

Η πόλη μόλις έχει βγει από έναν πόλεμο, άρα η ηρεμία είναι απαιτούμενο. Η επερχόμενη σύγκρουση όμως της Αντιγόνης με τον Κρέοντα  σχετικά με την ταφή ή όχι του νεκρού αδελφού της, Πολυνείκη, προκαλεί νέες αναταράξεις στην πόλη. Αυτοί οι δύο όχι μόνο δεν μετακινούνται από τη θέση τους, αλλά και υπερασπίζονται με τυφλό και απόλυτο τρόπο τη γνώμη τους.

‘Άπολις’ είναι και ο ένας, ‘άπολις’ και ο άλλος λέει ο θεωρητικός Κορνήλιος Καστοριάδης. Αφήνουν δηλαδή το μη καλό να κατοικήσει και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Γιατί όποιος θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, ακόμη κι αν έχει δίκαιο, αποδεικνύεται άδικος. Το καλό και το κακό, ως εκ τούτου, δεν κατανοείται με όρους ηθικολογίας, αλλά πολιτικά.»

Συντελεστές: Η Έλενα Αγαθοκλέους ανέλαβε τη σκηνοθεσία και δραματουργία του έργου όπως και την επεξεργασία του κειμένου σε συνεργασία με την Ράνια Ιακώβου. Η Μυρτώ Σαρμά υπογράφει τη χρήση του χώρου και τα κοστούμια, η Μαριάννα Μιχαήλ τη μουσική και η Ελεάνα Αλεξάνδρου την κίνηση.
Επί σκηνής: Στυλιάνα Ιωάννου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Μιχάλης Ασιήκκας, Ευριπίδης Δίκαιος, Νεκτάριος Θεοδώρου και Μάριος Αγαθοκλέους.

 

Γκαράζ, Λευκωσία

11, 12 Ιανουαρίου, 19:00

10, 13 Ιανουαρίου, 20:30