«Μία-δύο φράσεις παραπλάνησης»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η στάση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ απέναντι στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ για στήριξη των νοικοκυριών και συγκράτηση της ακρίβειας, επιβεβαιώνει ότι όσο παραμένουν στην εξουσία δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τον τόπο.

Το ΑΚΕΛ -με αφορμή την έκθεση της ΕΕ στην οποία επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, τους ρύπους και την ενεργειακή φτώχεια- επανέφερε τις προτάσεις του για στήριξη των νοικοκυριών και συγκράτηση της ακρίβειας, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να απαντήσει επιτέλους κατά πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί με μια σειρά από ζητήματα, όπως η μείωση της διπλής φορολογίας και η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στο ρεύμα κ.τ.λ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, αντί να τοποθετηθούν επί των προτάσεων, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ! Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνου, έβγαλε φιρμάνι «το ΑΚΕΛ να μην επικαλείται τις εκθέσεις ή συστάσεις της ΕΕ και πολύ περισσότερο έρευνες και στατιστικά στοιχεία, για να πλήξει την κυβέρνηση». Αποφάνθηκε επίσης ότι «ο μόνος τρόπος για να βρει (το ΑΚΕΛ) μεμπτά σημεία στην κατάσταση της χώρας, ιδιαίτερα συγκρινόμενη με το παρελθόν, είναι να απομονώσει μια – δυο φράσεις από έναν όγκο στοιχείων δεκάδων σελίδων και πληροφοριών», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι πολιτική, είναι προσπάθεια κοινής παραπλάνησης».

Κατά την άποψη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, λοιπόν, οι επισημάνσεις της ΕΕ -τις οποίες επικαλέστηκε το ΑΚΕΛ για να επαναφέρει τις προτάσεις του για στήριξη των νοικοκυριών και συγκράτηση της ακρίβειας- δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από «μια – δυο φράσεις». Θεωρούν χαμηλής σημασίας τις αναφορές της ΕΕ ότι «η Κύπρος έχει μία από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας […] συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων […] και έχει πολύ υψηλό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας (20,9% σε σύγκριση με 8,2% στην ΕΕ)». Θεωρούν επίσης ότι είναι άμεμπτοι και δεν έχουν καμία ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία μετά τα εννέα χρόνια της διακυβέρνησής τους, συνεχίζοντας το παραμύθι περί «άμωμων και αμόλυντων», το οποίο ξεκίνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τα «χρυσά» διαβατήρια και τις οικογενειακές του μπίζνες.

Η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν, όλα τα υπόλοιπα κόμματα και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων αλλά και η Κομισιόν προβληματίζονται για την ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θεωρούν ότι αποτελούν «μια-δυο φράσεις παραπλάνησης» οι επισημάνσεις της Κομισιόν ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στους ρύπους και στην ενεργειακή φτώχεια. Ούτε οι τραγικές επισημάνσεις της ΕΕ δεν στάθηκαν ικανές να τους ξυπνήσουν από το λήθαργο της αλαζονείας τους. Επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι όσο παραμένουν στην εξουσία (είτε με τον Αναστασιάδη, είτε με τον Αβέρωφ, είτε με άλλο πρόσωπο) δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τον τόπο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.