Μία εβδομάδα ΓεΣΥ: Προβλήματα και διάθεση επίλυσης

Ιδιώτες ιατρούς προτιμά η πλειονότητα των πολιτών ως προσωπικούς

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, εντούτοις όλες οι πλευρές δηλώνουν ετοιμότητα αλλά και προθυμία για να συμβάλουν στην επίλυσή τους. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έπειτα παρακάθισε σε διευρυμένη σύσκεψη, όπου αξιολογήθηκε η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), των συντεχνιών των εργαζομένων και των οργανωμένων ασθενών. «Ευτυχώς φαίνεται ότι κάθε μέρα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα και αυτό που έχω δώσει οδηγίες είναι να υπάρχει αποφασιστικότητα στην επίλυση των προβλημάτων, να δείχνουν κατανόηση και στα αιτήματα των παρόχων υγείας και ιδιαίτερα στη στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων που υπήρξαν για δεκαετίες το κύριο στήριγμα των ασθενών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, κατά την περιοδεία του στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου άκουσε δύο παράπονα, εκ των οποίων το ένα οφειλόταν σε μη επαρκή ενημέρωση κρατικού λειτουργού, όπως είπε και το άλλο σε άγνοια της ενδιαφερόμενης. «Κάθε μέρα που περνά πιστεύω ότι μέσα από την ενημέρωση θα επιλύονται ασήμαντα προβλήματα που καταγράφονται.

Θα υπάρξουν προβλήματα, κανένας δεν το αμφισβήτησε, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τα θεωρούσαν ή ότι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του συστήματος ή ότι δεν θα λειτουργούσε το σύστημα», πρόσθεσε. «Μετά από μία εβδομάδα διαπιστώνεται ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν την όλη δόμηση του συστήματος εργάστηκαν επαγγελματικά. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αλλά αυτό που εισπράττω είναι αυτό που εισπράττει ο κάθε πολίτης.

Ενήργησαν με επιμέλεια γι’ αυτό και θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα προβλήματα διαπιστώνουν και οι συντεχνίες τόσο των ιατρών όσο και των νοσηλευτών. Ωστόσο εκφράζουν την ετοιμότητα για επίλυσή τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, «υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι στο χέρι μας, μέσω του διαλόγου, συγκεκριμένων στοχευμένων ενεργειών, να τα διορθώνουμε ώστε να στηρίξουμε και τα κρατικά (νοσηλευτήρια) και το Γενικό Σύστημα Υγείας». Θα πρέπει, είπε, μέσω του διαλόγου να εξευρεθούν με ταχύτητα λύσεις.

Επίσης, σημείωσε πως θα πρέπει να αποτραπεί περαιτέρω φυγή ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και να προσελκυστούν νέοι, ώστε να ενδυναμωθούν όλες οι παροχές προς τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, στη σύσκεψη έγινε αναφορά στο γεγονός ότι μόνο 80 χιλιάδες πολίτες από όσους εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ, επέλεξαν προσωπικό γιατρό από νοσηλευτήρια. «Πρέπει οι συμπολίτες μας να επιλέξουν γιατρούς, εμείς ως κρατικός τομέας είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε όπως τους εξυπηρετούσαμε πάντα», είπε. «Έχουμε μείνει λίγο πίσω σε χρόνο, θα πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να εργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης», ανέφερε από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου.

Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν τον Ιούλη του 2020 που θα εφαρμοστεί η δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως ανέφερε, τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια σχετίζονταν με την έλλειψη σωστής ενημέρωσης τόσο στους παρόχους όσο και στους πολίτες.

Προβλήματα στα κέντρα υγείας των ορεινών περιοχών

Καλύτερη προετοιμασία για να λειτουργήσει σωστά το ΓεΣΥ και να ενημερωθούν για το λογισμικό, ζητούν οι επικεφαλής των κέντρων υγείας στις ορεινές περιοχές.

Όπως δήλωσε χθες στον ΑΣΤΡΑ ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας στην Ευρύχου, Χρίστος Φούτης, σε αυτή τη φάση το Κέντρο Υγείας λειτουργεί χωρίς παιδίατρο και ο ιδιώτης που υπάρχει στην περιοχή δεν μπήκε στο ΓεΣΥ.

Παρατήρησε ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει περισσότερη ενημέρωση των επαγγελματιών και εκπαίδευση στο λογισμικό. Χρειάζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά, να έχουν ανοικτά τα αυτιά και να ακούνε περισσότερο αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή για να πετύχει το ΓεΣΥ.

Ο διευθυντής Νοσοκομείου Τροόδους, γιατρός Μαρίνος Λεμέσιος, επεσήμανε ότι κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν παρουσιάζει προβλήματα το ΓεΣΥ, ωστόσο σημείωσε καθετί καινούργιο αποδεικνύεται στο χρόνο αν λειτουργεί σωστά.

Τα προβλήματα, σημείωσε, δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί και πρέπει να επιλύονται.

Σημείωσε ότι στο Νοσοκομείο Κυπερούντας υπάρχει έλλειψη γραμματειακού προσωπικού, ανεπαρκής ενημέρωση για το λογισμικό και προβλήματα με τη στελέχωση του νοσοκομείου σε γιατρούς.

Έφερε επίσης ως παράδειγμα το κέντρο υγείας στον Πεδουλά το οποίο έμεινε χωρίς γιατρό, ενώ το Υπουργείο Υγείας γνώριζε από πριν ότι ο γιατρός επρόκειτο να παραιτηθεί και δεν τον αντικατέστησε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy