Με αφορμή/ Ορίζοντας

Μια εξερεύνηση της σχέσης λόγου, τόπου και μνήμης

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια συνεχούς δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με στόχο την ανάδειξη της λογοτεχνίας και την διάδοση της φιλαναγνωσίας. Με το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, υπό τον γενικό τίτλο «Τοπογραφίες», το Βιβλιοτρόπιο προτείνει μια εξερεύνηση της σχέσης «λόγου», «τόπου» και «μνήμης».

Μάρτιος 2022 –  Philip Roth: Δεσμώτης και Λυόμενος

Το Βιβλιοτρόπιο θα φιλοξενήσει τον βραβευμένο συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού και την κριτικό λογοτεχνίας Σταυρούλα Παπασπύρου που θα συστήσουν και θα συζητήσουν, μαζί με το κοινό, πτυχές και εκφάνσεις του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ. Η γραφή του συγγραφέα θα ζωντανέψει μέσα από την απόδοση επιλεγμένων κειμένων του έργου του, από τον ηθοποιό Φώτη Αποστολίδη, αλλά και μέσα από παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού που θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Φίλιπ Ροθ, καθώς και από ταινίες που βασίστηκαν στα βιβλία του.

Μάιος 2022 – Αφιέρωμα στη Λίνα Σολομωνίδου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έκδοση των αυτοβιογραφικών κειμένων της Λίνας Σολομωνίδου, το Βιβλιοτρόπιο διοργανώνει ένα αφιέρωμα στη συγγραφέα Λίνα Σολομωνίδου. Για την πραγμάτευση της σχέσης χώρου και μνήμης στο έργο της μέσα από την πολυπρισματική αξιοποίηση νεωτερικών τεχνικών, εναλλασσόμενων εστιάσεων και μνημονικών μονολόγων θα μιλήσει η ποιήτρια και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νένα Φιλούση. Οι βραβευμένοι συγγραφείς Λουΐζα Παπαλοΐζου και Σταύρος Χριστοδούλου θα καταθέσουν τη δική τους αναγνωστική εμπειρία, εστιάζοντας στους τρόπους που αυτή επηρέασε το δικό τους έργο. Παράλληλα, η φωτογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτη θα φωτογραφίσει χώρους τους οποίους επισκεπτόταν η συγγραφέας. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία μίας αναμνηστικής καρτ ποστάλ που θα δοθεί στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ιούνιος 2022 – «Η λογοτεχνία στην πόλη» – «Η πόλη στη λογοτεχνία»

Η εκδήλωση «Η λογοτεχνία στην πόλη» έχει πλέον καταστεί θεσμός στην πόλη της Λεμεσού και προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων αναγνωστών και ευρύτερα φίλων της λογοτεχνίας. Επιδιώκοντας την εξέλιξη αλλά και τον εμπλουτισμό αυτής της εκδήλωσης, προγραμματίζεται επιπλέον η δράση «Η πόλη στη λογοτεχνία». Συγκεκριμένα, έχει ανατεθεί στους συγγραφείς Γιώργο Νικολάου, Γιώργο Παναγή, Μαρία Τζιαούρη Χίλμερ και Σωφρόνη Σωφρονίου να γράψουν ένα μικρό κείμενο 1000 περίπου λέξεων με θέμα τον τόπο και την πόλη. Τα κείμενα που θα προκύψουν θα δοθούν ακολούθως σε δύο ηθοποιούς, οι οποίοι/ες θα περιοδεύσουν σε κεντρικά μέρη της πόλης και θα τα αποδώσουν μπροστά στο ανύποπτο κοινό στο πλαίσιο ενός χάπενινγκ. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ λίγες μέρες πριν την κεντρική εκδήλωση («Η λογοτεχνία στην πόλη») και θα λειτουργήσει ως προπομπός της.

Σεπτέμβριος 2022 – Ζυράννα Ζατέλη: Ορατή σαν αόρατη

Η Ζυράννα Ζατέλη έχει δημιουργήσει ένα δικό της λογοτεχνικό σύμπαν, έναν κόσμο ονειρικό – σαν «όνειρο μέσα σε όνειρο», όπως έλεγε ο Πόε – που σε παρασύρει στις δίνες του και σου αφήνει κατόπιν μια νοσταλγική και αστοχημένη αίσθηση σε αποχρώσεις μωβ και άρωμα καπνού μιας άλλης εποχής. Ο «ζατέλειος» λογοτεχνικός τόπος είναι κάπως χαοτικός, με μεγάλες περιόδους, πολλά ονόματα, δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα χρονικά επίπεδα, ακόμα και σε αυτά ανάμεσα στον κόσμο των νεκρών και των ζωντανών. Σ’ αυτούς τους λαβυρινθώδεις μαγικούς τόπους του ζατέλειου κόσμου θα μάς ξεναγήσει η ίδια η Ζυράννα Ζατέλη, η οποία θα βρεθεί στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο «ορατή σαν αόρατη».

Νοέμβριος 2022: Συναντήσεις Συγγραφέων – Γλώσσα από άλλους τόπους

Το Βιβλιοτρόπιο, συνεχίζοντας τον θεσμό Συναντήσεις Συγγραφέων, προσκαλεί τον Ηπειρώτη Σωτήρη Δημητρίου και τον Κύπριο Αντώνη Γεωργίου, για να συνομιλήσουν γύρω από τη σχέση και την αλληλεπίδραση των διαλέκτων με τον τόπο και ευρύτερα την εντοπιότητα. Η θέση και η λειτουργία που κατέχουν η γλώσσα, η μνήμη και ο τόπος στο έργο και των δύο συγγραφέων θα δώσουν το έναυσμα για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα. Η ακαδημαϊκός Δήμητρα Δημητρίου θα θέσει τις θεωρητικές βάσεις για το θέμα και θα συντονίσει τη συζήτηση.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.