Μια φορά ντροπή που δεν υπάρχει πρόσβαση σε ΑμΕΑ – Δύο φορές που υπάρχει στον ΣυλλούρηΤου Τάσου Αναστάση

Ως ρεζιλίκκια χαρακτήρισε ηΈφη Ξάνθου εκ μέρους των Οικολόγων, μέσω του twitter τη μη πρόσβαση στη Βουλή σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και συγκεκριμένα με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρη Λαμπριανίδη στην Ιδρυτική Σύνοδο της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία και την αδυναμία του να προσεγγίσει τα έδρανα.

Ο κύριος Λαμπριανίδης ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι αποχωρεί από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και την πρόθεση του να μην επιστρέψει έως ότου εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.


Και εκεί που όλοι έπρεπε να σκάσουν ως ελάχιστη ένδειξη απολογίας για το κτίριο που θεωρητικά έπρεπε να ήταν ναός της Δημοκρατίας και στέγασης όλων των πολιτών, ο άρχοντας αυτού του ναού, ο πρόεδρος της Βουλή, όχι απλά δεν σιώπησε, όχι απλά δεν ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Λαμπριανίδη, αλλά του ζήτησε και το λόγο επειδή εξέφρασε άποψη κατά της ανέγερσης νέου κτηρίου Βουλής!

“Γι αυτό θέλουμε νέο κτίριο της Βουλής κύριε, γιατί ήσουν μέσα σε εκείνους που έγραφες ότι δεν πρέπει να κάνουμε παλάθκια”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής!

Για να απαντήσει αφοπλιστικά, ο κ. Λαμπριανίδης: «δεν είναι θέμα παλαθκιών. Το θέμα είναι η Βουλή να έχει κ-αι αυτή η Βουλή πρέπει να έχει- πρόσβαση για όλους και επειδή είναι σημαντικό για τη δική σας αξιοπρέπεια και όλων των πολιτών να τυγχάνω εγώ ισότιμης μεταχείρισης, με κάθε συμπάθεια και σεβασμό, θα αποχωρήσω μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα».

Στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής ωστόσο, συνοψίζεται η αντιμετώπιση μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας προς τα Ατομα με Αναπηρία. Συνοψίζονται στα λόγια του Δ. Συλλούρη τα παρκαρίσματα στα πεζοδρόμια, τα παρκαρίσματα στις μπλε θέσεις ΑμεΑ γιατί «πόσοι ανάπηροι εννα παρκάρουν», η έλλειψη ασφαλισμένων πεζοδρομίων για την ελεύθερη διακίνηση, η απόλυτη πρόσβαση σε κτιριακές και άλλες υποδομές, αλλά προπάντων η αναχρονιστική αντιμετώπιση από το κράτος και τους θεσμούς της χώρας.

Μια φορά ντροπή μας που δεν υπάρχει πρόσβαση στη Βουλή για άτομα ΑμΕΑ, δύο φορές ντροπή μας που υπάρχει πρόσβαση στον Συλλούρη.