Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Τάσου Περδίου

Φυσικά και δεν χρειαζόμασταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να επιβεβαιώσει ποιος είναι ο πραγματικός παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός του ρεσιτάλ υποκριτικής που παίχθηκε στο θέμα της δημιουργίας σχολής του ιδρύματος στη Λάρνακα. Απλώς η ανακοίνωση της Πρυτανείας την περασμένη Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αποτελεί ακόμα ένα ακατάρριπτο τεκμήριο.

Ας αφήσουμε την Πρυτανεία να μιλήσει: «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με απόφαση της Συγκλήτου, ενέκρινε κατ’ αρχήν την ίδρυση της σχολής υπό την προϋπόθεση ότι η νέα σχολή θα τύχει της στήριξης του κράτους και θα συμπεριληφθεί στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Με την ανάληψη των καθηκόντων της Πρυτανείας στις 16 Δεκεμβρίου 2018, ετοιμάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου αναλυτικός προϋπολογισμός για τη χρονική περίοδο 2019 – 2030.

Ο αναλυτικός προϋπολογισμός ετοιμάστηκε με βάση την έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ίδρυση της σχολής και αφορά, μεταξύ άλλων, τα κατασκευαστικά έργα, το απαιτούμενο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και τον εξοπλισμό. Το συνολικό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας για την περίοδο 2019-2030 εκτιμήθηκε στο ποσό των 101 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται μεγάλο για μια τέτοια σχολή με αυξημένες ανάγκες σε εργαστηριακούς και ερευνητικούς χώρους. Ο αναλυτικός προϋπολογισμός, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αλλά και καταγραφή των αναγκαίων ενεργειών που έπρεπε να γίνουν υποβλήθηκαν στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας τον Απρίλιο του 2019.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ας σημειωθεί όμως ότι το Υπουργείο Παιδείας, με επιστολή του ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2019 προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου (δηλαδή πριν την υποβολή του αναλυτικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο 2019) αναφέρει πως το Υπουργείο Οικονομικών το ενημέρωσε, με επιστολή του ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2018, «ότι το κράτος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση ανέγερσης της προτεινόμενης σχολής».

Όλο το ζουμί είναι στις 7 τελευταίες γραμμές, στις οποίες το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποδεικνύει με ντοκουμέντα ότι όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι ο λόγος της ακύρωσης της σχολής είναι το κόστος των 100 τόσων εκατομμυρίων ευρώ, πολύ απλά έλεγε ψέματα.

Προσέξτε κουτοπονηριά. Βγαίνουν και λένε, χωρίς να ντρέπονται, ότι ακύρωσαν τη σχολή επειδή φταίει το Πανεπιστήμιο που ανέβασε το κόστος στα 100 εκατομμύρια. Αλλά αυτό το νούμερο ήρθε ενώπιόν τους τον Απρίλιο του 2019, ενώ την επιστολή ακύρωσης της σχολής την έστειλαν από τις 14 Δεκεμβρίου του 2018!

Οπότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε μπορούν και διαβάζουν το μέλλον ή μας κοροϊδεύουν. Ποιο από τα δύο ισχύει νομίζετε;

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.