• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Παράθυρα/ Ορίζοντας

Μια γενιά ζητά εξηγήσεις, ασφυκτιώντας για οξυγόνο

Η «Σόλο για Τρεις» συνεχίζει με το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ

Η «Σόλο για Τρεις» συνεχίζει τις παραστάσεις με το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε σκηνοθεσία Χριστόδουλου Ανδρέου.  «Τι σημαίνει οξυγόνο για τον καθένα; Γιατί η εποχή μας, μας δημιουργεί έντονη δυσφορία η οποία μπορεί να μας οδηγήσει ανά πάσα στιγμή στην ασφυξία; «Εκείνη» και «Εκείνος» ορίζονται καθημερινά από την υπεροξυγόνωση της πατριαρχίας, το αδιέξοδο που φέρνει στα θύματά της η σιωπή, η αδράνεια και η ατιμωρησία. Το έργο, εγείρει τα μεγάλα ηθικά ζητήματα του σήμερα όπως η βία, η απληστία, η γυναικοκτονία και η διαφθορά και σκιαγραφεί μια γενιά που ζητά εξηγήσεις, ασφυκτιώντας για οξυγόνο.

Με αφετηρία τις Δέκα (Αντί) Εντολές, μια μουσικός παρουσιάζει, σε ένα μπαρ, το νέο της άλμπουμ με τίτλο Οξυγόνο, δομημένο σε δέκα χορικά-συνθέσεις. Τις συνθέσεις της κάθε εντολής έρχονται να αρθρώσουν μια γυναίκα, «Εκείνη» και ένας άντρας, «Εκείνος». Οι δύο performers, θα συνδιαλλαγούν επί σκηνής με τη μουσικό, ενώ παράλληλα θα μας αφηγηθούν την ερωτική ιστορία του Άλεξ από το χωριό και της Άλεξ από την πόλη. Οι δύο νέοι εκπροσωπούν μια γενιά που ψάχνει για οξυγόνο μέσα στη μολυσμένη ατμόσφαιρα, καταδεικνύοντας πως η ασφυξία που νιώθει κανείς σε προσωπικό επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κοινωνικοπολιτικά και τα ηθικά ζητήματα του σήμερα. Μπορεί τελικά η λαχτάρα τους για οξυγόνο να δικαιολογηθεί από τον κόσμο και την κοινωνία;»

Η σκηνοθεσία προσεγγίζει το έργο με έναν ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο, καθιστώντας τη ζωντανή μουσική ζωτικό κομμάτι της αφήγησης και την κίνηση ως δυναμικό και αναπόσπαστο μέρος της σκηνικής αναπαράστασής της, δημιουργώντας επί σκηνής ένα σύγχρονο χορικό.

Μετάφραση: Αναστασία Δημητριάδου, Δραματουργία: Λένα Σιταρά, Σκηνοθεσία: Χριστόδουλος Ανδρέου, Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή,  Μουσική Σύνθεση: Αναστασία Δημητριάδου Σκηνικά – Κοστούμια: Μικαέλλα Κάσινου Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης, Φωτογραφίες: Ολίβια Χρίστου Γραφικά: Μαρία Ανδρέου, Διεύθυνση Παραγωγής «Σόλο για Τρεις», Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
Επί Σκηνής: Αντωνία Χαραλάμπους, Φοίβος Παπακώστας και η μουσικός Αναστασία Δημητριάδου

Δευτέρα 16 Μαίου και Τρίτη 17 Μαίου στις 20.30: Θέατρο Χώρα, Κοραή 1, Λευκωσία

20 Μαΐου: Αττικόν, Πάφος

21-22 Μαΐου: Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.