Μια γιγαντιαία προσπάθεια

της Γεωργίας Ντέτσερ, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2107


Από το Πάφος2017 κρατάω πιο πολύ τη γιγαντιαία προσπάθεια που κατέβαλλε όχι μόνο ο Οργανισμός Πάφος2017, αλλά η πόλη ολόκληρη και οι άνθρωποί της ν΄ ανταποκριθούν σε μια κορυφαία και απαιτητική ευρωπαϊκή διοργάνωση που ταυτόχρονα ήταν και ευκαιρία για την πόλη.

Ως μέλος της διοργάνωσης στέκομαι βέβαια και στις λαμπρές, κορυφαίες στιγμές όπως τη Φιλαρμονική του Βερολίνου μπροστά από το κάστρο της Πάφου, τις Τρωάδες του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Ωδείο και πολλές άλλες ακόμα. Όμως αυτό που μου έχει βαθιά εντυπωθεί, περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο, είναι η ίδια η πόλη, όπως την είδα να μεταμορφώνεται αυτά τα τελευταία τρία χρόνια με τις καινούργιες της υποδομές, αλλά και μέσα από την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας των ανθρώπων της.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια σοβαρή πρόταση για τις δυνατότητες συνέχισης. Να διασφαλιστoύν τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί με τους ενεργούς πολίτες, τα δίκτυα, τους καλλιτέχνες και τους εθελοντές

Η διοργάνωση μού πρόσφερε μια ευκαιρία  κυρίως να διασχίσω καινούριους δρόμους, να δουλέψω αλλά και να μάθω καινούργια πράματα, να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους. Είμαι τυχερή για όλες αυτές τις προκλήσεις, που δεν συναντά κανείς εύκολα και συχνά στη ζωή του. Ταυτόχρονα και μια μεγάλη προσωπική ικανοποίηση για όλα όσα πέτυχε το Παφος2017 και οι άνθρωποί του μέσα από αυτή τη διοργάνωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ρόλος του Πάφος2017 και του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης υπήρξε καταλυτικός στην ανάπτυξη της Πάφου. Η Πάφος δικαίως μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι πια μια δυναμική ευρωπαϊκή πόλη με ικανοποιητικές δυνατότητες (υλικές και άυλες) παραγωγής και φιλοξενίας σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων.

Για να μην χαθεί η δυναμική που έφερε στην πόλη ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια σοβαρή πρόταση για τις δυνατότητες συνέχισης. Να διασφαλιστούν και από την Πολιτεία και από τους Δήμους τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί με τους ενεργούς πολίτες, τα δίκτυα, τους καλλιτέχνες και τους εθελοντές. Πιστεύω ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αντιλαμβάνονται τη σημασία της συνέχισης και ευελπιστώ ότι τελικά θα παρθούν οι κρίσιμες εκείνες αποφάσεις. Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2107