Ορίζοντας / Παράθυρα

Βρέχει γριές και άλλες ιστορίες του Δανιήλ Χαρμς

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κοβάλτιο σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα που υπογράφει και την εισαγωγή το βιβλίο Βρέχει γριές και άλλες ιστορίες του Δανιήλ Χαρμς.

Ο Δανιήλ Χαρµς υπήρξε ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της περίφημης ρωσικής πρωτοπορίας. Οι ιστορίες του ―συνθέσεις απλότητας, πειραματισμού και αχαλίνωτης φαντασίας― σαρκάζουν την ανθρώπινη κατάσταση, σε μια εποχή όπου η λογική δίνει τα παράλογα σπλάχνα της, και η «κανονικότητα» παίρνει εξωφρενικές διαστάσεις, οι οποίες οφείλονται στην προσπάθεια των ηρώων να εφαρμόσουν µε αυστηρό τρόπο την τυπική λογική στην καθημερινότητά τους.

Στα διηγήματά του ο Χαρμς, ανατρέποντας ευρηματικά την ορθολογική ανάπτυξη της πλοκής, προαναγγέλλει µε ώριμο τρόπο την ευρωπαϊκή λογοτεχνία του παραλόγου ― και αναγκάζει τη μεγάλη Ρωσίδα ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα να αποφανθεί πως «ο Χαρμς κατόρθωσε κάτι μοναδικό: την πεζογραφία του 20ού αιώνα».

 ΒΡΕΧΕΙ ΓΡΙΕΣ
ΜΙΑ ΓΡΙΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ πολύ περίεργη, έπεσε από το παράθυρο ίσια κάτω κι έσκασε στο έδαφος κι έγινε κομματάκια.
     Μια άλλη γριά έσκυψε από το παράθυρο και κοίταζε τ’ απομεινάρια της πρώτης, αλλά και αυτή, που ήταν πολύ περίεργη, έπεσε από το παράθυρο ίσια κάτω κι έσκασε στο έδαφος κι έγινε κομματάκια.
     Ύστερα έπεσε και τρίτη από το παράθυρο, και τέταρτη και πέµπτη.
     Όταν έπεσε και η έκτη, χόρτασα πολύ να βλέπω, και πήγα στο μαγαζί του Μαλτεβίτσκι, γιατί είχα ακούσει πως εκεί έδωσαν κάποτε ένα πλεκτό σάλι σε κάποιον τυφλό.