Παράθυρα/ Ορίζοντας

Παρουσίαση Κωμωδίας Εγκώμιον

Στη Λευκωσία παρουσιάζεται την Παρασκευή 12 Μαΐου το βιβλίο «Κωμωδίας Εγκώμιον- Η Σοβαρότητα του Γέλιου», του Σάββα Πατσαλίδη, ομότιμου καθηγητή θεατρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο είναι ένα σύγχρονο και βιβλιογραφικά ενημερωμένο μελέτημα-πλοηγό για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ανατρεπτική σοβαρότητα της θεατρικής κωμωδίας και του γέλιου που τη συνοδεύει. Ο συγγραφέας του βιβλίου υποστηρίζει ότι η κωμωδία δεν γυρίζει την πλάτη στη σοβαρή όψη ή γνώση της ζωής και τις όποιες αλήθειες της, αναζητώντας μονοπάτια εύκολης (και ευχάριστης) διαφυγής. Με παραδείγματα αντλημένα από την ιστορία του κωμικού αλλά και του κωμικοτραγικού είδους, από τον Αριστοφάνη, τον Ραμπελαί, τον Σαίξπηρ, την Κομμέντια ντελλ’άρτε, τον Βυζάντιο, τον Γκόγκολ, μέχρι τους σύγχρονους Πιραντέλο, Φο, Ιονέσκο, Μπέκετ, Τσέρτσιλ, Άλμπι, Ρουλ, Ρεζά, Ζιώγα, Ποντίκα, Μάτεσι, Διαλεγμένο, Δήμου, Σπηλιώτη, Τσίρο, κ.ά, αναδεικνύει την κωμωδία από μία διαφορετική γωνία, με σκοπό να αναγνωριστούν και να εκτιμηθούν οι ιδιαιτερότητές της, που είναι πολύ πιο σύνθετες, ποικιλόμορφες και ευεργετικές από ό,τι πιστεύουν πολλοί. Πέρα από τα έξι μέρη, η έκδοση περιλαμβάνει δύο βοηθητικά παραρτήματα, το ένα είναι λεξικό εκδοχών του κωμικού (και ο ορισμός τους) και το άλλο, λεξικό όρων.

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού – Θέατρο Χώρα και για το βιβλίο θα μιλήσουν η διδάκτωρ θεατρολογίας Μαρία Χαμάλη και ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Κώστας Σιλβέστρος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Λεωνίδας Γαλάζης, πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής που διοργανώνει την εκδήλωση. Παρουσιάζει και συντονίζει ο ηθοποιός Στέλιος Καλλιστράτης.

Σε κείμενο ο συγγραφέας (athensvoice.gr, 15.09.2022), αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γι’ αυτό μου αρέσει μια καλή κωμωδία περισσότερο από μια καλή τραγωδία: μετατρέπει σε θέαμα τη δίψα μας να επιβιώσουμε, την εμπιστοσύνη μας στη ζωή με όλα τα σκαμπανεβάσματά της. Δεν είναι τυφλή ούτε αφελής ούτε χαζοχαρούμενη, όπως συχνά-πυκνά διαβάζουμε σε διάφορες κριτικές. Σίγουρα υπάρχουν και οι πολύ ασήμαντες κωμωδίες με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στο ταμείο, με την ίδια λογική που υπάρχουν και τα ασήμαντα δραματικά έργα. Όμως δεν αναφέρομαι σε αυτές τις περιπτώσεις.

Γι’ αυτό μου αρέσει μια καλή κωμωδία περισσότερο από μια καλή τραγωδία: μετατρέπει σε θέαμα τη δίψα μας να επιβιώσουμε, την εμπιστοσύνη μας στη ζωή με όλα τα σκαμπανεβάσματά της.

Στο δικό μου μυαλό μια καλή κωμωδία είναι μια μορφή ρήξης με όλα εκείνα που μεθοδευμένα μας υποδεικνύουν παιδιόθεν πώς να διαχειριστούμε το δράμα της ζωής μας. Είναι μια καλά μελετημένη προσβολή/πρόκληση των φυσικών νόμων του κόσμου, μια επιστροφή στην παιγνιώδη λογική (και τη ρητορική). Ήτοι, μια κίνηση μακριά από την τακτοποιημένη κοινωνία που ελέγχεται και διαμορφώνεται από τη συνήθεια, τις μεθόδους, τους νόμους, τις τελετουργικές επαναλήψεις, την τραγωδία, με κατεύθυνση μια κοινωνία πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα, που ελέγχεται από την αισιοδοξία, το απρόβλεπτο και τον πραγματισμό της κωμικής ελευθερίας.

Η κωμωδία που σέβεται τον εαυτό της και τον υποδοχέα της, λειτουργεί σαν μια αγκαλιά —έστω φευγαλέα— απέναντι σε ένα κόσμο απειλητικό. Με όλη την τρέλα της προσφέρει μια στιγμή ενότητας απέναντι σε ένα κόσμο θραυσμάτων, ένα καταφύγιο σε ένα κόσμο ατελείωτων θρήνων. Γι’ αυτό την τιμά το κοινό μαζικά με την παρουσία του. Δεν μπορώ να φανταστώ θέατρο χωρίς γέλιο. Όπως δεν μπορώ να φανταστώ πολιτισμό χωρίς γέλιο. Και εάν κάποια στιγμή οι θρησκείες, οι φιλόσοφοι, οι λογής-λογής ιδεολόγοι του κόσμου καθώς και οι κριτικοί και οι δάσκαλοι μάθουν να γελάνε αφήνοντας το ίδιο το σώμα τους να τους υποδείξει το πώς και το γιατί, η ζωή θα γίνει πιο ωραία και οι τέχνες της πιο αποκαλυπτικές.

Αντί άλλου καταληκτικού σχολίου επιλέγω τη ρήση του Simon Wiezanthal, του γνωστού διώκτη των ναζί, που λέει ότι: “Το χιούμορ είναι το όπλο των άοπλων ανθρώπων”.»

Λευκωσία, Θέατρο Χώρα

Παρασκευή 12 Μαΐου, 19:00

Prosklisi Patsalidi Page 001

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy