Μια μαγική νότα στις ορεινές κοινότητες που βαφτίστηκαν «χριστουγεννιάτικες»

Τα ορεινά «Χριστουγεννιάτικα Χωριά», οι εκδηλώσεις, τα τοπικά προϊόντα και η απόδραση στη φύση

  • Μέσα στη συνθήκη της πανδηµίας, στόχος της ιδέας είναι να καταστούν τα χωριά αυτά ένας προορισµός για όλο το χρόνο, τόσο για ντόπιους όσο και για ξένους επισκέπτες
  • Πολλά χωριά στη Γαλλία εφαρµόζουν εδώ και χρόνια την ιδέα των εργαστηρίων και έχουν προσελκύσει πολλούς επισκέπτες από χώρες εντός αλλά και εκτός Ευρώπης
  • Οι µικρές αποστάσεις µεταξύ των «Χριστουγεννιάτικων Χωριών» δίνουν την ευκαιρία στον κόσµο να επισκεφθεί όλα τα χωριά του θεσµού σε µόλις µισή ώρα
  • Οι νέοι πλέον επιζητούν περισσότερη φύση, περισσότερη ησυχία και ηρεµία, αλλά κυρίως θέλουν να ξεφύγουν από την πίεση της πόλης, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδηµίας
  • Έχουν τεθεί οι βάσεις για τα επόµενα χρόνια, ώστε ο θεσµός των «Χριστουγεννιάτικων Χωριών» να καθιερωθεί

Του Κυριάκου Λοΐζου

Τον προηγούµενο µήνα ανακοινώθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισµού η διοργάνωση για πρώτη φορά στην Κύπρο του θεσµού των «Χριστουγεννιάτικων Χωριών» (Christmas Villages) σε πέντε ορεινές κοινότητες (Αγρό, Κυπερούντα, Πλάτρες, Καλοπαναγιώτη και Κακοπετριά), οι οποίες θα διακοσµηθούν και θα φωταγωγηθούν εορταστικά, στο πνεύµα των Χριστουγέννων, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα χωριά σε συνδυασµό µε διάφορες δράσεις, όπως εργαστήρια, εκπαιδευτικά σεµινάρια κ.λπ. Μέσα στη συνθήκη της πανδηµίας, στόχος της ιδέας αυτής είναι να καταστούν τα χωριά αυτά ένας προορισµός για όλο το χρόνο, τόσο για ντόπιους όσο και για ξένους επισκέπτες.

Έδωσαν µια µαγική νότα στις κοινότητες που συµµετέχουν στο θεσµό

Σχετικά µε το θεσµό των «Χριστουγεννιάτικων Χωριών», ο κοινοτάρχης Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ήταν πραγµατικά κάτι το ξεχωριστό για τις κοινότητες αυτές. «∆υστυχώς η πανδηµία δεν άφησε περιθώρια να αναπτυχθεί ο θεσµός έτσι όπως θα θέλαµε. Παρ’ όλα αυτά, η µουσική, ο στολισµός, ιδίως από το απόγευµα και µετά, έδωσαν µία µαγική νότα και στις πέντε κοινότητες, οι οποίες συγκαταλέγονται στα “Χριστουγεννιάτικα Χωριά” αυτές τις µέρες. Σε συνδυασµό µε τα εργαστήρια των Χριστουγέννων τα οποία προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό, µε απασχόληση σε διάφορα επίπεδα, προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Τα εργαστήρια, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι µια ιδέα η οποία έγινε πράξη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και συνεχίζεται ακόµη και σήµερα. «Για παράδειγµα, πολλά χωριά στη Γαλλία εδώ και χρόνια εφαρµόζουν την ιδέα των εργαστηρίων και έχουν προσελκύσει πολλούς επισκέπτες από χώρες εντός αλλά και εκτός Ευρώπης».

Ενθαρρύνει τις τοπικές επιχειρήσεις να αναβαθµιστούν

Γενικότερα, για τα «Χριστουγεννιάτικά Χωριά» και για τις Πλάτρες ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα πως του χρόνου ο θεσµός θα είναι όπως τον φαντάζονται, µε πολύ κόσµο, αν και, όπως σηµείωσε, τα ξενοδοχεία και τα δωµάτια στις Πλάτρες είναι σχεδόν πλήρη τις µέρες αυτές. Αναφορικά µε την προσέλευση στο γραφικό χωριό των Πλατρών, ο κοινοτάρχης υπογράµµισε ότι η µαζική προσέλευση του κόσµου «υποχρεώνει» τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, µαγαζιών, δωµατίων κ.λπ. να αναβαθµίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες τους και -κάτι σηµαντικότερο- «να δώσουν περισσότερη έµφαση στα µέτρα ασφαλείας σχετικά µε την πανδηµία».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κοινοτάρχης Πλατρών, οι µικρές αποστάσεις µεταξύ των «Χριστουγεννιάτικων Χωριών» δίνουν την ευκαιρία στον κόσµο να επισκεφθεί όλα τα χωριά του θεσµού, αν σκεφτεί κανείς ότι σε µισή ώρα µπορείς να τα επισκεφτείς όλα.

Η νέα γενιά συρρέει µαζικά

«Πάντως, είναι σηµαντικό να πούµε πως όσον αφορά την προβολή των χωριών αυτών, χωρίς τη βοήθεια του κράτους δεν είναι εύκολο να γίνει ευρέως γνωστό το εγχείρηµα αυτό, καθώς δεν υπάρχει κυρίως η οικονοµική δυνατότητα µίας καλής και ολοκληρωµένης καµπάνιας. Ευτυχώς προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε τα µέγιστα το Υφυπουργείο Τουρισµού, έτσι ώστε να ακουστεί και να έχει µία επιτυχή έκβαση», υπογράµµισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κρίσιµο, γενικότερα για τις περιοχές αυτές, όχι µόνο για συγκεκριµένες δράσεις κατά τις εορταστικές περιόδους».

Μέσα σε αυτό το χριστουγεννιάτικο πνεύµα, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στις Πλάτρες ενίσχυσαν τις δραστηριότητές τους, από µικρά µαγαζιά µέχρι τα µεγάλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα σπίτια, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να «γεµίζουν» το χρόνο τους µε δραστηριότητες εντός του χωριού.

«Από τις Πλάτρες τις µέρες αυτές των γιορτών κρατάµε την όµορφη εορταστική ατµόσφαιρα, η οποία ελπίζουµε ότι µέσα στο 2022 θα είναι ακόµα πιο ωραία, ενώ να αναφέρουµε ότι προς µεγάλη µας έκπληξη φέτος είδαµε τη νέα γενιά να συρρέει µαζικά στις περιοχές του Τροόδους και κυρίως στις Πλάτρες. Αυτό είναι κάτι το οποίο µας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι ολοένα και περισσότερο βλέπουµε το φαινόµενο αυτό να γίνεται συνήθεια. Οι νέοι πλέον επιζητούν περισσότερη φύση, περισσότερη ησυχία και ηρεµία, αλλά κυρίως θέλουν να ξεφύγουν από την πίεση της πόλης µέσα στη συνθήκη αυτή της πανδηµίας», σηµείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και εργαστήρι για το πώς φτιάχνεται ζεστό κρασί!

Ένα από τα «Χριστουγεννιάτικα Χωριά» είναι και η Κυπερούντα, την οποία προτιµούν οι νέοι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, και όχι µόνο.

«Η ιδέα αρχικά ήταν να δηµιουργηθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα περιλάµβανε καλλιτεχνικά προγράµµατα, ξύλινα σπιτάκια µε τοπικά προϊόντα κ.λπ. Στην πορεία, λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσµάτων κορονοϊού, άρχισαν να προκύπτουν σοβαρά προβλήµατα σχετικά µε το καλλιτεχνικό πρόγραµµα, τα φαγητό κ.λπ. Σήµερα στην Κυπερούντα η ιδέα δεν θα πάρει την αρχική της µορφή, καθώς θέλουµε να αποφευχθεί ο συνωστισµός», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συµβουλίου Κυπερούντας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κοινότητα είχε ξεκινήσει τον εν λόγω θεσµό πολύ πριν αναλάβει την πρωτοβουλία το Υφυπουργείο Τουρισµού, καθώς το Κέντρο Νεότητος του χωριού διοργάνωνε κάθε χρόνο εκδηλώσεις.

«Λόγω έλλειψης πόρων, ήταν αδύνατο να συνεχιστεί αυτό, διότι τα έξοδα αναλάµβαναν διάφορες οµάδες, µε τη βοήθεια βέβαια του Κοινοτικού Συµβουλίου. Βέβαια, φέτος, µε τη συµβολή του Υφυπουργείου αλλά και της κοινότητας γενικότερα, η συγκεκριµένη δράση αναβαθµίστηκε, καθώς µέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2022 θα υπάρχουν στην Κυπερούντα καθηµερινά εργαστήρια για παιδιά και µεγάλους. Μιλάµε για κατασκευές, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σεµινάρια για το πώς φτιάχνεται ένα ζεστό κρασί και άλλα πολλά, ενώ µπορεί να προστεθούν κι άλλα», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Όπως υπογράµµισε ο αντιπρόεδρος της κοινότητας, η πανδηµία θα επιφέρει σε κάποιους τοµείς οικονοµική επίπτωση, ωστόσο «έχουν τεθεί οι βάσεις για τα επόµενα χρόνια, ώστε ο θεσµός των “Χριστουγεννιάτικων Χωριών” να καθιερωθεί, κάτι το οποίο θα καταστήσει τόσο την Κυπερούντα όσο και τις υπόλοιπες κοινότητες έναν “συνεχή” προορισµό για επισκέπτες, ανεξαρτήτως οικονοµικής θέσης και προτίµησης».

Υπενθυµίζεται ότι τα «Χριστουγεννιάτικα Χωριά» λειτουργούν από τις 10 ∆εκεµβρίου 2021 µέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022 (11:00 – 16:00 τις καθηµερινές και 11:00 – 18:00 τα Σαββατοκύριακα).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy