Μια νέα Μακρο-Περιφερειακή Στρατηγική κλειδί για την συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 9 Μαΐου, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η έκθεση με τίτλο «Ο ρόλος της πολιτικής συνοχής στην αντιμετώπιση πολυδιάστατων περιβαλλοντικών προκλήσεων στη λεκάνη της Μεσογείου». Σκιώδης εισηγητής για την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Στην διάσκεψη τύπου, η οποία ακολούθησε, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, εξήρε το καλό αποτέλεσμα της έκθεσης και ευχαρίστησε τον εισηγητή κ. Alfonsi, για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ τόνισε ότι οι ανησυχίες της Αριστεράς για την περιβαλλοντική κρίση στη Μεσόγειο, την υπερθέρμανση των νερών, την υπερβολική αλιεία, τον αλόγιστο θάνατο προσφύγων και μεταναστών στα νερά της, αλλά και η υπερβολική αστυφιλία που παρατηρείται στις ακτές της, διασκεδάστηκαν με τροπολογίες που περιλήφθηκαν στο τελικό κείμενο.

«Η κύρια, όμως, προτεραιότητα που θέσαμε» είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, «είναι η πολιτική συνοχής και των Μακρο- Περιφερειακών Στρατηγικών της ΕΕ να συμβάλει στη συνεργασία στην περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχει τεράστια ανάγκη ενθάρρυνσης μελλοντικών πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την καθιέρωση πρόσθετων Μακρο-Περιφερειακών Στρατηγικών που θα καλύπτουν χώρες που δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτό το δυναμικό και υποστηρικτικό εργαλείο- όπως η Κύπρος. Ιδιαίτερα, μια Μακρο- Περιφερειακή Στρατηγική ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει και να επιταχύνει τις πολιτικές που είναι απαραίτητες όχι μόνο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των φυσικών πόρων της περιοχής, αλλά και για την οικοδόμηση της ειρήνης και της συνεργασίας», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy