Μια νέα περιρρέουσα κι ένα νέο «ορόσημο»

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Είναι γεγονός. Μετά την περιβόητη «διπλωματία των σεισμών» στην οποία Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν πιο κοντά υπό το φως της ανθρωπιστικής κρίσης, ακόμη ένα τουβλάκι έρχεται να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών.

Χθες Τσαβούσογλου και Δένδιας τα είπαν σε ένα κατά τις πληροφορίες θερμό κλίμα, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για το Σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Και δεν έμειναν ως εκεί. Ανακοίνωσαν ότι η μεν τουρκική πλευρά θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και δε η ελληνική πλευρά θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Μεταξύ χειραψιών και δηλώσεων είναι φανερό ότι οι κυβερνήσεις των δύο κρατών συνεχίζουν να καταγράφουν, έργοις κι όχι λόγοις, κινήσεις που τις απομακρύνουν από την περιρρέουσα «των κανονιοφόρων», όπως ήταν το κλισέ αφήγημα. Η αλληλοϋποστήριξη ή αλληλοπριμοδότηση του ενός προς τον άλλο, όπως θέλετε πέστε το, συνιστά -τολμώ να πω- ένα έμπρακτο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κινείται πολύ πέραν των δηλώσεων-αντιδηλώσεων, καυστικών σχολίων, ειρωνειών και αντεγκλήσεων, στοιχεία με τα οποία ήταν περιβεβλημένη η επικαιρότητα Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια. Πλέον, η γνωστή ατάκα του Ερντογάν «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ», μοιάζει με κάτι που ειπώθηκε και ξεχάστηκε.

Αυτές οι κινήσεις, λοιπόν, καταγράφονται σε μια χρονική στιγμή που οι δύο χώρες οδεύουν προς τις κάλπες. Θα υπολόγιζε κάποιος, εκ του ασφαλούς, ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα βλέπαμε οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα όχι την αλληλοστήριξη Ελλάδας – Τουρκίας για θέσεις σε παγκόσμια φόρα. Κι ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Έστω και για θέση μη μονίμου μέλους. Κατά πόσον η νέα περιρρέουσα είναι κάτι που θα τραβήξει επί μακρόν ή κατά πόσο είναι κάτι το εφήμερο θα φανεί στην πορεία. Είναι όμως γεγονός. Ή αν προτιμάτε, ένα άτυπο ορόσημο. Και τα ορόσημα ορθό είναι να αξιοποιούνται.

Στις 30 Μαρτίου συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αλλά και τις επαφές που θα πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες. Πέραν τούτου, θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τη νέα περιρρέουσα ο κατά τα άλλα έμπειρος διπλωμάτης νέος Πρόεδρος;

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος θα συζητούσε με την κα ΝτιΚάρλο, για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με διασύνδεση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Υπάρχει πρακτικό πλάνο για ένα τέτοιο εγχείρημα; Και ποιες πρακτικές κινήσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα; Ρωτάμε διότι τα ορόσημα ορθό είναι να αξιοποιούνται στην ώρα τους. Στην πορεία του χρόνου ξεθωριάζουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy