Ορίζοντας/ Συναντήσεις

 Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου: Mια οφειλόμενη τιμή σε ένα σπουδαίο δημιουργό με έργα σύγχρονων κυπρίων συνθετών

Ο Αντώνης Γεωργίου συζητά με τον Κώστα Κώστα Επικεφαλή του Πολιτιστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τις συναυλίες  με έργα σύγχρονων κυπρίων συνθετών  Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου που διοργανώνει το  Πολιτιστικό Γραφείο και οι  Επαρχιακές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ

Ποιο το σκεπτικό πίσω από τις συναυλίες αυτές;

Το ΑΚΕΛ αρκετές φορές στο παρελθόν διοργάνωσε συναυλίες κλασσικής μουσικής, ενώ πολύ συχνά στις πολιτικές ή άλλες εκδηλώσεις του κόμματος παρουσιάζονται κλασσικά μουσικά κομμάτια ή νέες συνθέσεις. Με αυτές τις συναυλίες θέλουμε να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την παρέμβαση μας , αλλά και να προβάλουμε το πολύ σημαντικό έργο  των κυπρίων συνθετών. Γι αυτό  το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε.  και οι  Επαρχιακές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ,  συνδιοργανώνουμε αυτές τις  συναυλίες με τίτλο  «Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου» που  είναι αφιερωμένες στην μνήμη του  πιανίστα, συνθέτη και ανθρώπου Νικόλα Οικονόμου.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο το πολυσχιδές έργο του Νικόλα Οικονόμου επαναφέρουμε και τα δικά του όνειρα για την πολιτιστική αναβάθμιση του επιπέδου του λαού.

Μια οφειλόμενη τιμή στη μνήμη του Νικόλα Οικονόμου 

Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε ένα σπουδαίο δημιουργό πολιτιστικών αξιών που έφυγε το 1993 σε ηλικία μόλις 40 χρονών, ο οποίος πρόλαβε όμως να αφήσει απίστευτη πνευματική δημιουργία. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη του έγραψε 650 τραγούδια από κλασσικά μέχρι ροκ εντ ρολ! Ο Νικόλας Οικονόμου ήταν μουσική ιδιοφυία με καινοτόμες και επαναστατικές ιδέες για την τέχνη της μουσικής και ευρύτερα την πολιτιστική δημιουργία. Όλη του η ζωή ήταν δοσμένη στη μουσική , ταξιδεύοντας σε πάρα πολλές χώρες και συνεργαζόμενος με σπουδαίου καλλιτέχνες όπως ήταν ο Τσικ Κορέ και η Μάρθα Αγκεριχ. Ως πιανίστας ήταν ένα σπάνιο ταλέντο, ως συνθέτης έγραψε μουσική για πιάνο, για μικρά σύνολα, για συμφωνική ορχήστρα και για τον κινηματογράφο.

Ήταν ταυτόχρονα ένας σεμνός και λαϊκός αγωνιστής που ήθελε και αγωνιζόταν σκληρά να φτάσει η κλασσική μουσική στο λαό. Έλεγε πολύ συχνά ο Νικόλας: «Η θέση ότι η μουσική είναι άλλη για τον λαό και άλλη για την άρχουσα τάξη είναι βαθύτατα αντιδραστική. Καθήκον μας είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι κι αυτός μπορεί να ακούσει Μπετόβεν και να τον απολαύσει». Ανάμεσα στους πρώτους έθετε πολύ συχνά θέμα να αποκτήσει η Κύπρος δική της Μουσική Ακαδημία και να δημιουργήσει μια πλήρη Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα. Στόχοι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Δυστυχώς, όπως είπα στην αρχή της ερώτησης δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους στόχους που έθετε για την αγαπημένη του Κύπρο, αφού στις 29 Δεκεμβρίου του 1993 είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο το πολυσχιδές έργο του Νικόλα Οικονόμου επαναφέρουμε και τα δικά του όνειρα για την πολιτιστική αναβάθμιση του επιπέδου του λαού.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ foto

Ποιοι συνθέτες συμμετέχουν;

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν έργα  των συνθετών  Νίκου  Βήχα, Γιώργου Κάρβελλου, Κυριάκου Κωστέα, Μίκη Κωστέα και Σάββα Σάββα. Πρόκειται για πέντε καταξιωμένους συνθέτες με πολύ πλούσιο έργο και σημαντικές διακρίσεις στην Κύπρο και στο Εξωτερικό. Κάποια από αυτά τα έργα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της Κύπρου. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι επίσης σπουδαίοι μουσικοί Μανώλης Νεοφύτου – πιάνο, Σάββας Σάββα – πιάνο, Δώρος  Ζήσιμος – τσέλο, Εύα Σταύρου – άλτο φλάουτο, Παναγιώτης Τσαππής – νέι.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναδείξουμε το έργο των κυπρίων συνθετών, όπως πραγματικά του αξίζει. Όλοι έχουμε την ευθύνη αλλά η πρώτιστη ανήκει στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως αναφέρετε στο δελτίο τύπου «οι συναυλίες γίνονται για τη προβολή της κλασσικής μουσικής και του έργου των κύπριων συνθετών»

Η επιλογή να παρουσιάσουμε το έργο κυπρίων συνθετών δεν ήταν τυχαία επιλογή. Είναι συνειδητή επιλογή και στηρίζεται στην απόλυτη πεποίθησή μας ότι το έργο τους αξίζει να αναδειχθεί περαιτέρω και να γίνει μέρος της ζωής των απλών ανθρώπων. Ο Νικόλας Οικονόμου είχε δηλώσει « Στην Κύπρο, υπάρχουν κατά τη γνώμη μου καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου που παραγνωρίζονται στον ίδιο τους τον τόπο, που είναι τόσο μικρός, ώστε να ξέρει ο ένας τον άλλον από κοντά, και από την άλλη επειδή τον ξέρει από κοντά δεν έχει την απαραίτητη απόσταση, να τον εκτιμήσει σωστά, με αποτέλεσμα να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα σε μια ατέλειωτη εσωτερική απομόνωση». Συμφωνούμε πλήρως με αυτήν την τοποθέτηση του Νικόλα Οικονόμου, η οποία και στις μέρες μας,  30 χρόνια μετά, εξακολουθεί να έχει την ίδια ισχύ. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναδείξουμε το έργο των κυπρίων συνθετών, όπως πραγματικά του αξίζει. Όλοι έχουμε την ευθύνη αλλά η πρώτιστη ανήκει στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο αρμόδιο Υπουργείο.

Τι χρειάζεται να γίνει από το κράτος σε αυτή τη κατεύθυνση;

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού  πρέπει να στηρίξουν τα αιτήματα των κυπρίων συνθετών. Μερικά από αυτά τα αιτήματα είναι: η οικονομική στήριξη,  η καλύτερη συνεργασία και η προβολή των έργο τους από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η ανάθεση σύνθεσης έργου από φορείς όπως ο ΘΟΚ, το ΡΙΚ και γενικότερα όσοι χρησιμοποιούν τη μουσική στις δράσεις και τις εκπομπές τους, η διευκόλυνση χρήσης πολιτιστικών χώρων, η συμπερίληψη του έργου των κυπρίων συνθετών στο μάθημα της μουσικής στα σχολεία και γενικότερα η ενθάρρυνση όσων πολιτιστικών φορέων διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις να αξιοποιούν το έργο των κυπρίων συνθετών. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει το τιμητικό επίδομα στους συνταξιούχους συνθέτες και μουσικούς, επίδομα που απέκοψε μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2013.

Υπάρχει στην Κύπρο κοινό κλασικής μουσικής; Πως δημιουργείται;

Τα τελευταία χρόνια λόγω και της δημιουργίας και επέκτασης των μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, της Δικοινοτικής Ορχήστρας Νέων, του Προγράμματος Ανάπτυξης Νέων  Ταλέντων της Σχολής του Ματθαίου  Καριόλου, αλλά και πάρα πολλών μουσικών Ωδείων άρχισε να δημιουργείται αργά αλλά σταθερά ένα αρκετά καλό κοινό που παρακολουθεί συναυλίες κλασσικής μουσικής. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε πολλούς νέους καλλιτέχνες να εμπλέκονται σε αυτό το είδος της μουσικής, καταθέτοντας το δικό τους ταλέντο και πειραματιζόμενοι σε νέα ακούσματα, τα οποία πολλές φορές είναι πολύ επιτυχημένα. Ως ΑΚΕΛ καταγράφουμε αυτή την θετική κατάσταση και αξιοποιούμε αυτά τα παιδιά. Ασφαλώς είναι πολλά που μπορούμε ακόμα να πράξουμε. Αλλά με αφορμή αυτές τις συναυλίες, τις οποίες προσδοκούμε να καθιερώσουμε, οι νέοι καλλιτέχνες θα έχουν σημαντικό ρόλο.

 

Λεμεσός, 26 Νοεμβρίου, 20.30

Θέατρο Ριάλτο

Λευκωσία, 28 Νοεμβρίου, 20.00

θέατρο Παλλάς

Λάρνακα-Αμμόχωστος,

29 Νοεμβρίου, 20.00

Δημοτικό θέατρο Λάρνακας.

Πάφος, 3 Δεκεμβρίου , 20.00

Τεχνόπολις 20