Μια πόλη ανέκαθεν ανοικτή στους ξένους η Λεμεσός

Η διαχρονική εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, το θέμα του 17ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας

Επίκαιρο όσο ποτέ και άκρως ενδιαφέρον είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το φετινό 17ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», με διοργανωτή το Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών – Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Λεμεσού.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei«Η Λεμεσός των προσφύγων: Βιωματικές ιστορίες εκτοπισμού» είναι το θέμα του Συμποσίου, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η Λεμεσός ως η πόλη που ανέκαθεν προσέλκυε το ενδιαφέρον και δεχόταν την εγκατάσταση, τη δραστηριοποίηση και τελικά την ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία πολλών ξένων προερχόμενων από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.

Μια συμβιωτική πόλη που έχει δημιουργηθεί από κύματα εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών που θέλησαν να έρθουν και να εγκατασταθούν εδώ λόγω της φυσικής της θέσης ως λιμάνι, αλλά και των ευκαιριών που παρείχε ως βιομηχανική πόλη.

Ανέκαθεν ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη η Λεμεσός και όχι τα τελευταία χρόνια με τις μαζικές αφίξεις Ευρωπαίων πολιτών ή και υπηκόων τρίτων χωρών, όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε όλους τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ανθρώπους.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου, Μίμης Σοφοκλέους, παρομοιάζει τη Λεμεσό με ένα «μουσείο φιλίας», μια πόλη που ήταν πάντα ανοικτή, που ποτέ δεν έδιωχνε κόσμο. Αντίθετα, δεχόταν τους ξένους απ’ όπου κι αν προέρχονταν και τους ενσωμάτωνε στο τοπικό στοιχείο.

«Είχαμε τους Παφίτες της δεκαετίας του ’50, τους Μαραθεύτες του 1890 που δημιουργούν και τη Μαραθευτογειτονιά, τους Τουρκοκύπριους που έρχονται από τα χωριά και εγκαθίστανται στην πόλη, τους Πολωνούς που δημιούργησαν τη δική τους κοινότητα, τους Μαλτέζους, τους Ινδούς που είχαν έρθει με τον Αγγλικό Στρατό επί αποικιοκρατίας, τους Τσερκέζους, τους Ρώσους που ήρθαν σε μεγάλους αριθμούς το 1917, τους Χιώτες το 1941, τους Επτανήσιους από τους οποίους δημιουργήθηκε και η καντάδα της Λεμεσού…» αναφέρει ενδεικτικά, προσθέτοντας βέβαια και όλους εκείνους τους Κύπριους πρόσφυγες του 1974 και ιδιαίτερα τους Βαρωσιώτες που επέλεξαν τη Λεμεσό για την εγκατάστασή τους.

«Δεν έχουμε δυστυχώς, αντιληφθεί την προσφυγιά ως στοιχείο δύναμης για τη Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα… παρά το γεγονός ότι όπου βλέπουμε μετανάστες υπάρχει και πρόοδος…» επισημαίνει ο Μίμης Σοφοκλέους.

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την κατάσταση των προσφύγων και γενικότερα των μεταναστών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, οι συντελεστές του Συμποσίου επέλεξαν για τη φιλοτέχνηση της σχετικής αφίσας το βραβευμένο διεθνώς συμβολικό έργο «Immigrants» της Πόπης Νικολάου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης.

Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν και θα καταθέσουν εισηγήσεις επιστήμονες και άνθρωποι που βίωσαν ή ασχολήθηκαν με τον έναν η τον άλλον τρόπο με την προσφυγιά, έτσι όπως κατέληξε και εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei