Σημεία κοινού/ Ορίζοντας

Μια πολλοπάητη Λυσιστράτη

Σχόλια από το διαδίκτυο για την παράσταση της Παράβασης Λυμπιών

 

Νομίζω αυτή η παράσταση αλλάζει σηματοδοτεί και αναοριοθετεί τα δεδομένα του λεγόμενου «ερασιτεχνικού» θεάτρου.

Κατ’, αρχάς η διασκευή: είναι ίσως η μοναδική φορά (με εξαίρεση την αντίστοιχη του Κώστα Μοντη, για άλλους λόγους όμως αυτή) που είδα μια διασκευή του συγκεκριμένου έργου (και γενικά του Αριστοφάνη) στα κυπριακά που μένει με τόσο σεβασμό πιστή στη ΟΥΣΙΑ του έργου αλλά ταυτόχρονα να την προσαρμόζει άψογα στα σημερινά κυπριακά δεδομένα και στις ανάγκες της δικής τους ομάδας. Σοφοκλή Σοφοκλέους υποκλίνομαι!

Αποκεί και πέρα τι να προσημάνω και να συγχαρώ; Τον ρυθμό; την αμεσότητα; το πηγαίο χιούμορ; τα ξέφρενα χορικά; τις ερμηνείες που ανέδειξαν η Αντωνία Χαραλάμπους και η Πολυξένη Σάββα.

Τις ερμηνείες; Της «πολλοπάητης» Λυσιστράτης (Μαρία Κυριάκου σε λάτρεψα), της «αξιοπρεπέστατης και υπεράνω » Κλεονίκης; του Πρόβουλου που έκανε το διαφορετικό γλωσσικό του ιδίωμα Ρόλο. Το δίδυμο Μυρσίνης- Κινησία; Το κάθε μέλος του χορού που ξαφνικά από την αφανή ομάδα με μια δυο ατάκες μεταμορφωνόταν σε πρωταγωνιστή τη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν ξέρω τα ονόματα όλων. Μπράβο σε όλους.

«Ομαδικό ταλέντο», είπε και φίλος μου ο Χρίστος Ζάνος. Θα πρόσθετα πραγματικό Λαϊκό θέατρο. Συγκινήθηκα και ενθουσιάστηκα και γω…… και ζήλεψα.

Θέλω να ανεβάσετε και δικό μου έργο!!!

Γιώργος Νεοφύτου

 

Θαύμα θαυμάτων! Την παράσταση σας θα τη ζήλευε το καλύτερο “επαγγελματικό” θεατρικό σχήμα. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος και ενθουσιασμένος, το ομαδικό ταλέντο πλημμυρίζει χορταστικά τη σκηνή. Ο ένας καλύτερος από τον άλλο…

Τι φυτώριο… Αγάπησα τα Λύμπια περισσότερο από ποτέ. Δημιουργήσατε Αντωνία Χαραλαμπούς και Πολυξένη Σάββα!

Χρίστος Ζάνος

Λυσιστρατη 2

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.