Ανοιχτός Ορίζοντας

ΣΕΖΟΝ: Γυναίκες 2019-2020, μια πρώτη αποτίμηση

Με αφορμή πρόσφατες δράσεις της Σεζόν: Γυναίκες 2019-2020 ζητήσαμε από την Αθήνά Κάσιου και τη Μαγδαλένα Ζήρα μια πρώτη αποτίμηση των δράσεων θυμίζοντας τους ότι σε μια συνέντευξη τους  στο Παράθυρο, όταν άρχιζαν οι Δράσεις της Σεζόν είχανε πει πως:  «Θέλουμε να υπάρξει καλλιτεχνικό έργο αλλά να έχει και επίδραση στην κοινωνία».

Αθηνά Κάσιου

Ξεκινώντας από μας, και μιλώντας και προσωπικά, η εμπλοκή μου σε αυτό το project με έχει έντονα επηρεάσει, στον τρόπο που σκέφτομαι, στις ερωτήσεις που κάνω, στο πως βλέπω ένα κείμενο και αυτό προέκυψε λόγο τις επαφής μου με τα άτομα που συνεργάζεται η  Σ Ε Ζ Ο Ν. Κάπως έτσι ελπίζουμε και το κοινό που έρχεται στις δράσεις τις Σ Ε Ζ Ο Ν να  επηρεάζεται, να αρχίσει να συνειδητοποιεί και να δει τα πράγματα και από άλλες πλευρές, να ακούσει άλλες ιστορίες, να δημιουργηθούν ερωτήματα και να επανεξετάσουμε μαζί κάποιες ανισότητες που υπάρχουν γύρω μας.

Μαγδαλένα  Ζήρα

Αυτός παραμένει ένας μόνιμος στόχος—δεν νομίζω πως θα επαναπαυθούμε ποτέ. Αλλά μέχρι τώρα η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες μας έδωσε πολλά, από καλλιτεχνικής πλευράς, μας άνοιξε καινούργιους δρόμους για καλλιτεχνική δημιουργία, στήριξε καινούργιες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε, να γνωρίσουμε καινούργιους συνεργάτες, να έχουμε δημιουργικές συναντήσεις με πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε κι άλλες παρόμοιες καλλιτεχνικές δράσεις να συμβαίνουν γύρω μας, συζητήσεις γύρω από το πώς η τέχνη αντιμετωπίζει την έμφυλη ανισότητα, την αίσθηση ότι μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι προ των πυλών, ή τουλάχιστον μια συνειδητοποίηση ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη. Καλλιτέχνες όλο και πιο συχνά δηλώνουν ξεκάθαρα και με παρρησία την ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα του φύλου και αυτό μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Από την άλλη, βλέπουμε τώρα ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι είμαστε πολύ μακριά από μια ουσιαστική θεσμική αλλαγή σε αυτό το θέμα: οι στατιστικές, οι αριθμοί και οι παγιωμένες καταστάσεις, δίνουν ένα απαισιόδοξο μήνυμα. Και πολύ συχνά συναντούμε καχυποψία, άρνηση ή αδιαφορία για αυτό το θέμα, από φορείς, άτομα, οργανισμούς ή θεσμούς που είναι σε θέση να βοηθήσουν. Η ΣΕΖΟΝ θα συνεχίσει την έρευνα, με τα εφόδια που μας δόθηκαν μέσα από τις δημιουργικές συναντήσεις των τελευταίων μηνών, για να δημιουργήσει καινούργιο έργο μέχρι το 2021.

Επόμενες δράσεις: 

  •  Directing Light με την Καρολίνα Σπύρου
2 Δεκεμβρίου Space, Κωστή Παλαμά 12, Λευκωσία 1096
Εργαστήρι 10:00 – 17:00, Κόστος συμμετοχής 10€
Συζήτηση 18:00 – 20:00, Είσοδος δωρεάν. Εισφορές ευπρόσδεκτες
 
  • Πρωτοπόρες του Κυπριακού Θεάτρου
Επιστημονική επιμέλεια: Άντρη Χ. Κωνσταντίνου
10 Δεκεμβρίου, 18:30
Θέατρο Χώρα, Κοραή 1
ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ
Ελλάδα Ευαγγέλου
Ελένη Αναστασίου
Κική Αργυρού
Άντρη Χ. Κωνσταντίνου