Μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές: Ο ενιαίος φορτιστής γίνεται πραγματικότητα στην Ευρώπη

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγγυάται περισσότερη ευκολία και περιβαλλοντική προστασία για τους καταναλωτές

Η επίτευξη της ενιαίας φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα βήμα μπροστά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα υπέρ της νομοθεσίας που θα επιτρέψει στους καταναλωτές να προμηθεύονται συσκευές με ένα κοινό φορτιστή, κάτι που θα επιφέρει ουσιαστικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.

Ο εφιάλτης του να χάνουμε στα ταξίδια φορτιστές ή να ψάχνουμε απεγνωσμένα για ένα κατάλληλο φορτιστή για το κινητό μας τέλος επιτέλους έφθασε με την νομοθεσία που ψηφίστηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με τη νέα αυτή νομοθεσία, οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν μια ευκολότερη εμπειρία χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών τους.

Πλέον, δεν θα υπάρχει η ανάγκη να αναζητούμε φορτιστές συμβατούς με τις συγκεκριμένες συσκευές μας, αλλά θα μπορούμε να αποταμιεύουμε χρόνο και προσπάθεια έχωντας έναν κοινό φορτιστή που θα ταιριάζει σε όλα μας τα ηλεκτρονικά αγαθά.

 

sn02412 el221 scaled

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανταποκρίνεται σε μια αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για την ασυμβατότητα των φορτιστών και την περιπλοκότητα που συνεπάγεται.

Η ύπαρξη ποικίλων φορμάτ φόρτισης δημιουργεί μια κατάσταση μπερδέματος και ανασφάλειας για τους καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν ποιος φορτιστής είναι συμβατός με τη συσκευή τους.

Αυτό οδηγεί σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως η αγορά περιττών φορτιστών, η συνεχής αγορά νέων φορτιστών με την αντικατάσταση των παλαιότερων συσκευών και η προσθήκη νέων αποβλήτων στο περιβάλλον.

Πότε;

Έως το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν ενιαία θύρα φόρτισης. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

 

USB C plug focus stacked1

Ποιος θα ειναι ο τύπος της ενιαίας θύρας;

Ο Τύπος  θύρας USB-C

 

 

 

Τι προηγήθηκε;

Την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα την καθιέρωση κοινού φορτιστή. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες συνεργασίας με την βιομηχανία για να μειωθεί ο αριθμός φορτιστών των κινητών συσκευών, τα προαιρετικά μέτρα δεν έφεραν απτό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τελικά την νομοθετική της πρόταση στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Τι να κρατήσετε: 

 • Ένας μόνο φορτιστής για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μικρού και μεσαίου μεγέθους μέχρι το Φθινόπωρο του 2024
 • Εναρμονισμένη ταχύτητα για συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση
 • Οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αγοράσουν νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή
 • Μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά, τις ταμπλέτες και τις κάμερες στην ΕΕ

 

 

Πέραν από τον ενιαίο φορτιστή  «έρχεται» το δικαίωμα στην επισκευή για την Ευρώπη

 

Νέο «δικαίωμα επισκευής»: Η ΕΕ προωθεί την αειφορία και τα δικαιώματα των καταναλωτών

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η αειφορία και η διατήρηση των φυσικών πόρων καθίστανται αναγκαίες για την ευημερία μας και τη μελλοντική γενιά. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Με την πρόσφατη πρωτοβουλία στο «δικαίωμα στη επισκευής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της ανακύκλωσης, της επισκευής και της αειφορίας.

Σύμφωνα με έρευνες, το 77% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτιμούν να επισκευάσουν ένα προϊόν αντί να αγοράσουν καινούργιο. Οι καταναλωτές επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και να τα διορθώνουν εύκολα σε περίπτωση βλάβης. Το νέο «δικαίωμα επισκευής» που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαντάει σε αυτή την ανάγκη, επιδιώκοντας την προώθηση της ανακύκλωσης και τη μείωση των αποβλήτων.

20220404PHT26610 cl1

Η πρόταση για το «δικαίωμα επισκευής» περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες που θα επηρεάσουν την κατανάλωση και την παραγωγή προϊόντων στην Ευρώπη. Πρώτον, προβλέπεται ο σχεδιασμός μακροβιότερων προϊόντων που θα είναι ευκολότερο να επιδιορθωθούν, αντί να απορρίπτονται. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ποιοτικά προϊόντα που θα διαρκέσουν περισσότερο και θα μπορούν να επιδιορθώνονται εύκολα.

Δεύτερον, η πρόταση προβλέπει μια πληρέστερη επισήμανση των προϊόντων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη εικόνα της ποιότητας, της αντοχής και της δυνατότητας επισκευής τους πριν αγοράσουν. Αυτή η επισήμανση θα διευκολύνει την ενημέρωση των καταναλωτών και την επιλογή προϊόντων που ταιριάζουν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Τέλος, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει διευρυμένα δικαιώματα εγγύησης για τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν εάν θέλουν να διατηρήσουν ένα προϊόν και εάν χρειάζεται επισκευή. Ταυτόχρονα, θα έχουν επιπλέον προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές όπως η απαρχαίωση, που προκαλεί αναγκαία αντικατάσταση προϊόντων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται για τη βελτίωση των δικαιωμάτων του καταναλωτή για πάνω από δεκαετία, κι έχει προτείνει ποικίλα μέτρα για να καταστήσει τις επισκευές προϊόντων αποτελεσματικές και προσιτές. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που θα ψηφιστούν κατά την ολομέλεια του Απριλίου έχουν τους εξής στόχους:

 • Να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επισκευάζουν τα προϊόντας τους, παρέχοντάς τους για παράδειγμα οικονομικά κίνητρα
 • Να υποχρεώσουν τους κατασκευαστές να δίνουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση των προϊόντων, και να εγγυώνται την αναβάθμιση λογισμικών για μια ελάχιστη χρονική περίοδο
 • Να διασφαλίσουν την παραγωγή συσκευών μεγαλύτερης διάρκειας που είναι πιο εύκολα στην επισκευή και συμπεριλαμβάνουν μέρη τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν και αντικατασταθούν
 • Να παρέχουν στους καταναλωτές πιο έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής των συσκευών τους
 • Να προσφέρουν μεγαλύτερες περιόδους εγγύησης

   

Γιατί είναι σημαντική η κατοχύρωση του δικαιώματος στην επισκευή;

 

Οι επισκευές των ηλεκτρονικών συσκευών επωφελούν σημαντικά το περιβάλλον, διασφαλίζοντας τη μείωση της χρήσης των πόρων, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται για τη βελτίωση των δικαιωμάτων του καταναλωτή για πάνω από δεκαετία, κι έχει προτείνει ποικίλα μέτρα για να καταστήσει τις επισκευές προϊόντων αποτελεσματικές και προσιτές.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τα προϊόντα να σχεδιάζονται ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να επισκευάζονται με ασφάλεια και τα μέρη τους να αφαιρούνται εύκολα. Πιστεύουν ότι το σωστό «δικαίωμα επισκευής» θα πρέπει να παρέχει στους επισκευαστές και στους καταναλωτές δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης.

Όσον αφορά στις ψηφιακές συσκευές, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι επικαιροποιήσεις λογισμικού θα πρέπει να είναι αναστρέψιμες και να μην οδηγούν σε μειωμένη επίδοση, για παράδειγμα, των «έξυπνων» κινητών συσκευών. Θα πρέπει να διατίθενται για ελάχιστη χρονική περίοδο και οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τη διαθεσιμότητα των επικαιροποιήσεων κατά τη στιγμή της αγοράς.

Πρακτικές που περιορίζουν αδικαιολόγητα το δικαίωμα επισκευής ή οδηγούν σε απαρχαίωση θα μπορούν να θεωρηθούν ως «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» και να απαγορεύονται βάσει του δικαίου της ΕΕ.

Οι στόχοι

 • Να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επισκευάζουν τα προϊόντας τους, παρέχοντάς τους για παράδειγμα οικονομικά κίνητρα
 • Να υποχρεώσουν τους κατασκευαστές να δίνουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση των προϊόντων, και να εγγυώνται την αναβάθμιση λογισμικών για μια ελάχιστη χρονική περίοδο
 • Να διασφαλίσουν την παραγωγή συσκευών μεγαλύτερης διάρκειας που είναι πιο εύκολα στην επισκευή και συμπεριλαμβάνουν μέρη τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν και αντικατασταθούν
 • Να παρέχουν στους καταναλωτές πιο έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής των συσκευών τους
 • Να προσφέρουν μεγαλύτερες περιόδους εγγύησης
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy