Μία στις πέντε περιουσίες ε/κ στα κατεχόμενα είναι αδήλωτη – Πρόταση Επ. Προσφύγων για διευκόλυνση της δήλωσης

Περίπου το 20% των ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές είναι αδήλωτες. Στην επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η πρόταση νόμου από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών που δεν τις έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα να το πράξουν μέσα από συντονισμένη διαδικασία που θα κάνει το τμήμα κτηματολογίου.

Ο Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι εκπρόσωποι του υπουργείου εσωτερικών τους ενημέρωσαν ότι μέσα από εγκύκλιο του διευθυντή του κτηματολογίου υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσει κάποιος τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Σημείωσε ωστόσο ότι καμιά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δε γνώριζε τη δυνατότητα που υπάρχει ενώ ακούστηκαν και περιπτώσεις όπου ενδιαφερόμενοι αποτάθηκαν στο κτηματολόγιο και τους ανέφεραν ότι η διαδικασία δήλωσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο κ. Κέττηρος είπε ότι η πρόταση νόμου πρέπει να προχωρήσει και να γίνει δημόσιο κάλεσμα από το κτηματολόγιο για να δηλωθούν αυτές οι περιουσίες.

Επίσης είπε ότι υπάρχει και το ζήτημα του συμφέροντος επί της ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα που πρέπει να κατοχυρωθεί. Για παράδειγμα ανέφερε μπορεί να υπάρχουν 5 κληρονόμοι σε μια περιουσία και να μην έχει δηλωθεί η περιουσία στα κτηματολόγια Αμμοχώστου ή Κερύνειας. Όπως είπε, αν κάποιος δηλώσει το συμφέρον του επί της ακίνητης ιδιοκτησίας μπορεί να μην εκδοθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας εξ’ ολοκλήρου αλλά η δήλωση συμφέροντος θα υπάρχει στα χαρτιά. Ακόμα είπε ότι υπάρχει κίνδυνος σε μερικά χρόνια να μην γνωρίζει κανείς σε ποιόν ανήκει το 1/5 των κατεχόμενων περιουσιών.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι επιβάλλεται να κατοχυρωθεί το έννομο συμφέρον όλων των προσφύγων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.