Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της κρίσης είναι η ρητορική του Ν. Δένδια, λέει ο Ομέρ Τσελίκ

Η Τουρκία ανεβάζει τις δυνάμεις της στο Αιγαίο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, χαρακτηρίζοντας λάθος την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε πως μια από τις αιτίες της κρίσης είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια.

Μετά τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ενώ η Ελλάδα και η «Ε/κ διοίκηση», όπως αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αυξάνουν τον οπλισμό κατά της Τουρκίας, δεν είναι τόσο ανεύθυνο σύμμαχός μας, οι ΗΠΑ, να λένε ότι άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Ε/κ διοίκησης για ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το νόημα όλων αυτών είναι: Και πάλι, με μια λάθος στάση, υιοθετείτε μια στάση που θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο, θα προκαλέσει τον επιτιθέμενο και θα κάνει τον επιτιθέμενο να κάνει περισσότερες λανθασμένες και πιο παράνομες πράξεις».

Απέναντι σε αυτό, πρόσθεσε, «τίποτα δεν θα συμβεί στην Τουρκία. Η Τουρκία θα αυξήσει περαιτέρω τα όπλα και τη στρατιωτική της υποστήριξη στην ‘τδβκ’ από εδώ και στο εξής. Ως προς την ισορροπία δυνάμεων, ανεβάζει τις δυνάμεις της στο Αιγαίο σε ένα επίπεδο που κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, την Πατρίδα Γη, ή την Πατρίδα του Ουρανού».

Για τον Έλληνα ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι «μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της κρίσης είναι η ρητορική του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι ένας διαρκής πολεμοχαρής, ένας έμπορος διαρκούς έντασης. Οι Υπουργοί και οι ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ευρώπη λένε ότι οι δηλώσεις αυτού του ατόμου είναι περιθωριακές. ‘Μην παίρνετε αυτόν τον Δένδια πολύ στα σοβαρά’ λένε»

Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι ο κ. Δένδιας «είναι προκλητικός μέρα-νύχτα. Αυτό το πρόσωπο είναι εκείνο που χρησιμοποιεί το πιο ριζοσπαστικό και επιθετικό ύφος στην τρέχουσα κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη και προσπαθεί να ανατρέψει κάθε είδους τραπέζια διπλωματίας».

«Αν η Ελλάδα απαγόρευε στον Δένδια να μιλάει για 6 μήνες, για 1 χρόνο, θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της έντασης. Θα ήταν ωφέλιμο και για την Ελλάδα», είπε προσθέτοντας πως «αν υπάρχουν αυτοί που σκέφτονται το μέλλον της ελληνικής πολιτικής, , η πρώτη προφύλαξη που θα πρέπει να πάρουν είναι να κάνουν τον Δένδια να μιλάει λιγότερο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy