Μια του κλέφτη… πολλές του κλέφτη!Θλιβερή πραγματικότητα οι ληστείες

Μια επίθεση με επικίνδυνο αντικείμενο, μια ληστεία, μια περιπετειώδης καταδίωξη, τραυματισμοί και συλλήψεις. Η ένοπλη ληστεία στην υπεραγορά «Στέλιος» στα Λειβάδια την περασμένη Δευτέρα 30 Μαρτίου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ηταν απλώς άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ έξαρσης της παρανομίας που βρίσκεται σε διαρκή… προβολή στην πόλη και επαρχία Λάρνακας τα τελευταία χρόνια.

Η εκπληκτική αντίδραση του θύματος, ο οποίος μολονότι κτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού με σιδερένιο λοστό που εύκολα θα μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο, βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί από το έδαφος και να αρχίσει να καταδιώκει τον δράστη καταφέρνοντας τελικά, μαζί με άλλους πολίτες, να τον τσακώσει, ήταν η θετική πλευρά της περίπτωσης αυτής. Το βασικό συμπέρασμα όμως, δυστυχώς, είναι ότι οι εγκληματίες καραδοκούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και παντού.

Οι ένοπλες ληστείες έχουν καταντήσει μάστιγα, η οποία επέβαλε μια βίαιη προσαρμογή σε μια κοινωνία στην οποία, μέχρι πριν 20 χρόνια, οι άνθρωποι έπεφταν για ύπνο το βράδυ στις αυλές των σπιτιών με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοικτά! Κάτι τέτοιο σήμερα ισοδυναμεί με απόδειξη τρέλας, μαζοχισμού και τάσεων αυτοκτονίας! Εκείνα που βλέπαμε για χρόνια μόνο στην τηλεόραση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αποτελούν πλέον και δική μας πραγματικότητα.

Σταθερή η… τάση

Η πρώτη μεγάλη ληστεία κατά το 2015 ήταν η ληστεία που διαπράχθηκε στην υπεραγορά «Στέλιος» τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. Η τάση των τελευταίων χρόνων, όμως, δείχνει ότι δεν θα είναι η τελευταία. Σύμφωνα με το αρχείο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας, τα δύο τελευταία χρόνια διαπράχθηκαν σχεδόν 20 ληστείες οι οποίες, σύμφωνα με τα κριτήρια της Αστυνομίας, κατατάσσονται και σε μη σοβαρής αλλά και σε σοβαρής μορφής.

Το 2013, το ΤΑΕ Λάρνακας ασχολήθηκε με οκτώ ληστείες μη σοβαρής μορφής. Επρόκειτο για επιθέσεις και κλοπές από πρόσωπα και ληστείες από αρτοποιεία, παγωταρία και περίπτερο. Η Αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει τρία πρόσωπα.

Το 2014 διαπράχθηκαν εννέα ληστείες στην πόλη και επαρχία Λάρνακας από τις οποίες όμως οι τρεις ήταν σοβαρής μορφής, καθώς έγιναν σε τράπεζες. Οι υπόλοιπες αφορούσαν κυρίως κλοπές από πρόσωπα οι οποίες όμως, παρόλο ότι κατατάσσονται από την Αστυνομία στις μη σοβαρές περιπτώσεις, διαπράχθηκαν υπό τρομακτικές περιστάσεις με τους δράστες να μπαίνουν σε σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας και να τρομοκρατούν τα θύματά τους.

Το θετικό είναι ότι η Αστυνομία είχε αρκετά υψηλό ποσοστό εξιχνίασης το 2014 με συνολικά 6 συλλήψεις.

Τα τελευταία χρόνια, η πόλη και επαρχία Λάρνακας είχε το θλιβερό… προνόμιο να φιγουράρει ψηλά στα δελτία ειδήσεων σε αρκετές περιπτώσεις για σοβαρές ληστείες. Στη Λάρνακα, άλλωστε, διαπράχθηκε και η σοβαρότερη ίσως ληστεία, αυτή της Τράπεζας Κύπρου το 2007 στην εξέλιξη της οποίας ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ τον πολίτη που τον καταδίωκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια κτυπήθηκαν σχεδόν όλες οι εμπορικές τράπεζες και συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες. Στο αρχείο της Αστυνομίας υπάρχουν ένοπλες ληστείες στην Τράπεζα Κύπρου, στην Ελληνική Τράπεζα, στη ΣΠΕ Κοντέας, στη ΣΠΕ Λύσης, στη ΣΠΕ Αλληλεγγύης, στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λάρνακας, στη ΣΠΕ Γυναικών και πάει λέγοντας.

Από πιστόλια paintball μέχρι λοστούς, εκσκαφείς και σμίλες!

Η κυπριακή κοινωνία, από την ανεμελιά των προηγούμενων δεκαετιών, έχει φτάσει, δυστυχώς, στο σημείο να φυλάγεται πλέον με όλα τα μέσα. Ο λόγος είναι οι φοβεροί τρόποι που σκαρφίζονται οι εγκληματίες για να κλέψουν από ανυποψίαστους πολίτες και επαγγελματίες. Οι κλέφτες κτυπούν πλέον σε όλες τις ώρες, σε όλους τους χώρους και με όλους τους τρόπους.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2014, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε σε 5,5 χρόνια φυλάκιση τον… ληστή της στέγης, Ιβάν Μίτεφ. Ο 25χρονος Βούλγαρος παραδέχθηκε ότι διέπραξε τη ληστεία στο υποκατάστημα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λάρνακας – Αμμοχώστου στη Δρομολαξιά στις 22 Αυγούστου 2014.

Ο Βούλγαρος είχε συλληφθεί στις 30 Αυγούστου στο σπίτι του στο Μενεού. Δεκαπέντε από τις 22 χιλιάδες βρέθηκαν σε κρύπτη στα κεραμίδια της κατοικίας.

Ο δράστης διέπραξε τη ληστεία χρησιμοποιώντας όχι πραγματικό πιστόλι, αλλά πιστόλι paintball το οποίο χρησιμοποιείται στο γνωστό παιγνίδι δράσης paintball για να εκτοξεύει κάψουλες με χρωματισμένο υγρό! Η δικαιολογία του ήταν ότι είχε χρέη!

Πριν ένα μήνα, στις 6 Μαρτίου 2015, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε σε φυλάκιση 7 χρόνων τον Δημήτρη Δημητρίου, 43 χρόνων, από τη Λεμεσό, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε το μεσημέρι της 24ης Δεκεμβρίου 2014 στο υποκατάστημα της ΣΠΕ Αλληλεγγύης στο Τερσεφάνου.

Ο Δημητρίου διέπραξε τη ληστεία με τη συνεργασία της 37χρονης φίλης του, η οποία μπήκε πρώτη στην τράπεζα και κατά την έξοδό της, άνοιξε την πόρτα στον 43χρονο ο οποίος μπήκε μέσα και αφού προέταξε πιστόλι, απέσπασε ποσό 5.540 ευρώ και εξαφανίστηκε. Και σε αυτή την περίπτωση, αποδείχθηκε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ψεύτικο τελικά.

Πολυετή φυλάκιση για ληστεία εκτίει και ο Ελληνοπόντιος Ιωάννης Κιλινκαρίδης, 32 ετών, για την ένοπλη ληστεία στις 24 Οκτωβρίου 2012 με θύματα δύο χρυσοχόους από τα Περβόλια. Ο Κιλινκαρίδης παραδέχθηκε ότι οδήγησε τα θύματα σε ραντεβού στο δρόμο Ψευδά – Λυμπιών για υποτιθέμενη αγοραπωλησία χρυσαφικών.

Στην πραγματικότητα τούς είχε οδηγήσει σε παγίδα τριών κουκουλοφόρων, οι οποίοι τους έκλεψαν 20 χιλιάδες ευρώ.

Από τους πιο… ευρηματικούς ληστές όμως ήταν αναντίλεκτα ο δράστης της ληστείας υποκαταστήματος τράπεζας στο Φρέναρος πριν έξι περίπου χρόνια ο οποίος προέταξε σμίλα για σουβλάκια για να τρομάξει τους ταμίες. Δυόμισι χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος λήστεψε περίπτερο χρησιμοποιώντας διαφορετικό αιχμηρό αντικείμενο, ένα σουγιά!

Αρκετά ευτράπελη δόση είχε και η ληστεία πρατηρίου βενζίνης με εκσκαφέα τον Δεκέμβριο του 2013. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο πρατήριο στην Αραδίππου έμειναν άφωνοι όταν μελέτησαν το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο έδειξε έναν άνδρα να προσεγγίζει το χρηματοδέκτη οδηγώντας εκσκαφέα και στις 3.08 τα ξημερώματα να επιχειρεί να τον αποκολλήσει με το μπροστινό μέρος του μηχανήματος! Ο επίδοξος κλέφτης δεν κατόρθωσε να αρπάξει τον χρηματοδέκτη, καθώς ήχησε αμέσως ο συναγερμός τρέποντάς τον σε φυγή.

Τρόμος τη νύχτα

Στις 9 Οκτωβρίου 2014, μια 71χρονη κατήγγειλε ότι 50χρονος άνδρας μπήκε στο σπίτι της στις 5 τα ξημερώματα και αφού τη φίμωσε και την έδεσε, άρπαξε μετρητά και χρυσαφικά.

Φεύγοντας, όμως πέρασε και από το ψυγείο αρπάζοντας φαγώσιμα που υπήρχαν μέσα! Από την περιγραφή της γυναίκας, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε 50χρονο από τη Λάρνακα ο οποίος προέκυψε μάλιστα ότι ήταν φίλος της 71χρονης και την είχε επισκεφθεί στο παρελθόν!

Νύχτα τρόμου πέρασε και 33χρονη το καλοκαίρι του 2014 όταν σπείρα από πέντε κακοποιούς επιχείρησε να ληστέψει το σπίτι της. Στη 1.20 τα ξημερώματα, η 33χρονη τηλεφώνησε έντρομη στην Αστυνομία ενώ είχε κλειδωθεί στο δωμάτιό της αναφέροντας ότι ενώ κοιμόταν με τον πεντάχρονο γιο της στο σπίτι τους στην περιοχή Κρασά, ήχησε ο συναγερμός.

Η κοπέλα απενεργοποίησε το συναγερμό, αλλά αντιλήφθηκε ότι οι ληστές βρίσκονταν ήδη στο διπλανό δωμάτιο. Περιπολικά της Αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή οπότε άρχισε να εκτυλίσσεται μια τρομακτική καταδίωξη η οποία έληξε με τον τραυματισμό από πιστόλι του οδηγού του αυτοκινήτου διαφυγής. Συνελήφθησαν επίσης άλλα δύο πρόσωπα.

Παρόμοιο μεταμεσονύχτιο εφιάλτη είχε ζήσει και ζευγάρι στη Λάρνακα στις 4 Νοεμβρίου 2013 όταν δύο νυχτοβάτες, φορώντας κουκούλες, εισέβαλαν στις 3 τα ξημερώματα στο σπίτι τους και αφού τους κτύπησαν, τους έδεσαν με γραβάτες στις άκρες του κρεβατιού και τους λήστεψαν!

«Δεν είμαι κακός άνθρωπος, είμαι άνεργος για τρία χρόνια»

«Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Απλά είμαι άνεργος εδώ και τρία χρόνια». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του 56χρονου δράστη της απόπειρας ληστείας τράπεζας τον Φεβρουάριο του 2014 στη Λάρνακα, μόλις οι αστυνομικοί όρμηξαν πάνω του και κατάφεραν να τον αφοπλίσουν.

Ο 56χρονος Χριστάκης Παναγή από το Τραχώνι Λεμεσού παραδέχθηκε αμέσως και όπως είπε στους αστυνομικούς, ο λόγος που έκανε την απόπειρα ληστείας ήταν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένοπλη απόπειρα ληστείας έγινε σε υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας, στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λάρνακας.

Ερωτας ήταν η αιτία…

Τον Δεκέμβριο του 2011 αποκαλύφθηκε ότι ο έρωτας μπορεί να είναι τόσο… ολοκληρωτικός που να οδηγήσει σε ληστεία. Η 38χρονη Γερμανίδα η οποία λήστεψε τη ΣΠΕ Κοντέας στις Φοινικούδες, αρπάζοντας πέντε χιλιάδες ευρώ, παραδέχθηκε ότι δεχόταν πιέσεις από τον 21χρονο Βούλγαρο φίλο της να βρει λεφτά για να εξοφλήσει χρέος δύο χιλιάδων ευρώ.

Μετά τη σύλληψη και του… αγοριού και οι δύο ομολόγησαν ότι ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα στην εξόφληση χρέους του Βούλγαρου, καθώς και σε ψώνια για τα Χριστούγεννα!

Τάσος Περδίος