«Μια ζωή πρόσφυγες»- Μια ανθρώπινη ιστορία από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας

Ουκρανοί πρόσφυγες διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα Siret, της βόρεια Ρουμανία, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022. Στην περιοχή βρίσκονται από τις 29 Μαρτίου οι Εθελοντές Γιατροί της Κύπρου και παράσχουν ιατρική και φαρμακευτικής φροντίδα σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας, ανθρώπων που εκτοπίζονται από την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τα πυρά του πολέμου. Την ομάδα των εθελοντών απαρτίζουν ο Δρ Γιώργος Μακρυγιάννης παθολόγος καρδιολόγος, οι παιδίατροι Δρ Χρήστος Νεοκλέους και Δρ Κατερίνα Σιάλου, οι νοσηλεύτριες Κωνσταντίνα Ρουσιά και Φιλιώ Κορφιώτου και η φωτορεπόρτερ και μέλος του ΔΣ της οργάνωσης Κάτια Χριστοδούλου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ/ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Την ανθρώπινη ιστορία του Έλληνα ομογενή Λάκη Λάζου, ο οποίος διέσχισε τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας, κατέγραψε η κάμερα της φωτορεπόρτερ του ΚΥΠΕ Κάτιας Χριστοδούλου, η οποία βρίσκεται στην συνοριακή πόλη Σιρέτ, μαζί με την αποστολή «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος».

«Ζω στην Ουκρανία 33 χρόνια. Έτσι έτυχε στη ζωή μας , στην οικογένεια μας να είμαστε μια ζωή πρόσφυγες, ξεκινώντας με τον παππού μου και την Μικρασιατική καταστροφή», αναφέρει ο Έλληνας ομογενής. Στην συνέχεια, προσθέτει, «λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα η οικογένεια μου βρέθηκε στη Ρουμανία. Όπου και γεννήθηκα. Το 1982 όταν μας αναγνώρισαν ότι είμαστε Έλληνες πολίτες και μας έδωσαν ελληνικά διαβατήρια γυρίσαμε στην πατρίδα μας, κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ».

«Το 1989 έφυγα για σπουδές στην τότε Σοβιετική Ένωση, η οποία στη συνέχεια όπως ξέρετε διαλύθηκε και από το 1991 ζω πια στην ανεξάρτητη Ουκρανία, η οποία, σήμερα κινδυνεύει να σβηστεί από το χάρτη λόγω του ρωσικού ιμπεριαλισμού που με ψεύτικα προσχήματα μπήκε στη χώρα και σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, παιδιά», λέει.

Cna Tc3Bbdeabed694A0C9F0Cbb1Ab9581987 Scaled
Ο ελληνικής καταγωγής λάκης λάζος από το κίεβο μας μιλά για τις συνθήκες που βίωσε όλες αυτές τις μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανία, σιρέτ παρασκευή 1 απριλίου 2022. Φωτογραφια/ κατια χριστοδουλου

Ο ίδιος, εξιστορεί, «ήμουν 8 μέρες στο Κίεβο είχα στο υπόγειο μου γυναικόπαιδα. Άρχισαν να βομβαρδίζουν τα χωριά γύρω μας. Ένα χωριό στο οποίο συνηθίζαμε να κάνουμε τις αγορές μας έχει εντελώς καταστραφεί. Έχουν καταστραφεί τα μαγαζιά, καταστράφηκε το βενζινάδικο που υπήρχε εκεί, ολοσχερώς, δεν υπάρχει τίποτα».

Γι αυτό, προσθέτει, «αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Φύγαμε 25 άτομα, γυναίκες, παιδιά, για να φτάσουμε μετά από 15 ώρες στην πόλη Τσερνατσέ μετά από ένα πάρα πολύ δύσκολο ταξίδι».

Ο κ. Λάζος εξηγεί ότι πηγαινοέρχεται και στην Ελλάδα λόγω της επιχείρησής του. «Έχουμε 50 άτομα στην πόλη Τσερνατσέ τα οποία τα προσέχουμε σε ένα ξενοδοχείο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «θα πηγαινοέρχομαι, γιατί ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα η οποία μας αναγκάζει να κάνουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που είχαμε συνηθίσει».

Cna T6Bfacc589A99456Caf47Cfeb47D5Dedd Scaled
Ο ελληνικής καταγωγής λάκης λάζος από το κίεβο μας μιλά για τις συνθήκες που βίωσε όλες αυτές τις μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανία, σιρέτ παρασκευή 1 απριλίου 2022. Φωτογραφια/ κατια χριστοδουλου

Ευχαριστεί τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Εθελοντές Γιατρούς Κύπρου «που βρίσκονται εδώ, στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας, βοηθάνε τον κόσμο, τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία». Απευθύνει επίσης «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο που ανοίγει την αγκαλιά του για να μπορέσουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι βασανισμένοι, τραυματισμένοι, πιο πολύ ψυχικά οι περισσότεροι από αυτούς, τα παιδιά και οι γονείς, να βρούνε μια βοήθεια έστω και προσωρινή, ώσπου να τελειώσει αυτός ο άδικος πόλεμος που αυτή την στιγμή έχουμε στην Ουκρανία».

Cna T52728A2B118742709A8Acb162Af45Af3 Scaled
Ουκρανοί πρόσφυγες διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα siret, της βόρεια ρουμανία, παρασκευή 1 απριλίου 2022. Στην περιοχή βρίσκονται από τις 29 μαρτίου οι εθελοντές γιατροί της κύπρου και παράσχουν ιατρική και φαρμακευτικής φροντίδα σε συνεργασία με τους γιατρούς του κόσμου ελλάδας, ανθρώπων που εκτοπίζονται από την ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τα πυρά του πολέμου. Την ομάδα των εθελοντών απαρτίζουν ο δρ γιώργος μακρυγιάννης παθολόγος καρδιολόγος, οι παιδίατροι δρ χρήστος νεοκλέους και δρ κατερίνα σιάλου, οι νοσηλεύτριες κωνσταντίνα ρουσιά και φιλιώ κορφιώτου και η φωτορεπόρτερ και μέλος του δσ της οργάνωσης κάτια χριστοδούλου. Φωτογραφια/ κατια χριστοδουλου

Για το Κίεβο αναφέρει επίσης ότι η πόλη προσπαθεί να ζει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και εκτίμησε ότι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα γύρω στα 2 εκατ. άνθρωποι.

Cna T13Af15F294Af44F8A30Cec3C481E1263 Scaled
Ουκρανοί πρόσφυγες μαζί με τα κατοικίδια τους διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα siret, της βόρεια ρουμανία, παρασκευή 1 απριλίου 2022. Στην περιοχή βρίσκονται από τις 29 μαρτίου οι εθελοντές γιατροί της κύπρου και παράσχουν ιατρική και φαρμακευτικής φροντίδα σε συνεργασία με τους γιατρούς του κόσμου ελλάδας, ανθρώπων που εκτοπίζονται από την ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τα πυρά του πολέμου. Την ομάδα των εθελοντών απαρτίζουν ο δρ γιώργος μακρυγιάννης παθολόγος καρδιολόγος, οι παιδίατροι δρ χρήστος νεοκλέους και δρ κατερίνα σιάλου, οι νοσηλεύτριες κωνσταντίνα ρουσιά και φιλιώ κορφιώτου και η φωτορεπόρτερ και μέλος του δσ της οργάνωσης κάτια χριστοδούλου. Φωτογραφια/ κατια χριστοδουλου

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ)

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.